Soframızın vazgeçilmez tatlarından bal, bugün sağlıklı beslenme trendlerini takip edenlerin de gözdesi. Yazarımız Berrin Yiğit iyi ve kaliteli bal hakkında dikkat etmemiz gereken noktaları anlatırken Gastronometro şefleri doğal ve yöresel ballarla hazırladıkları tarifleri paylaşıyor.
#BalMacahel Arıcılık Cesur Demiral’dan yeni sezon balların hazır olduğunu haber veren mesajı alınca hemen siparişimi verdim. Benim gibi sağım biter bitmez sezonluk balını alan çok. Balın meraklısı sadece bizde değil, dünyada da hayli fazla. Farklı ballar tatmak ve hasat izlemek için binlerce kilometre yol gidenler var. O zaman bu hafta biz de arıların izinde dünyayı dolaşalım.
#HürriyetArıcılık ülkemizin Ege, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde yapılır. Ege bölgesinde çam balı, Doğu Anadolu bölgesinde çiçek balı, Karadeniz bölgesinde ise kestane balı üretilir. Arıcılık üretimi rakımı yüksek olan yerlerde daha verimli yapılmaktadır. Bunun nedeni ise yüksek rakımlı bölgelerde çiçek çeşitliliğinin de artmasıdır. Arıcılığın nerede ve hangi bölgede yapıldığının yanında hangi bölgede geliştiğini ve ne kadar kazandırdığını hakkında merak edilenleri ayrıntıları ile derledik.
Ülkemiz, bal üretiminde en önde gelen ülkelerden... Ben de mutfağımda şeker yerine bal kullanmayı çok seviyorum. Sadece tatlılarda değil, tuzlu yemeklerin marinasyonlarında da, tatlı-ekşi ve tatlı-acı soslarda da her zaman tercih ettiğim bir malzeme... En güzel tavuk marinasyonlarından biri, bal ve soya sosu karışımından oluşuyor. Bu karışıma, servis ederken bir miktar da susam ekleyince tavuklar bambaşka bir lezzete bürünüyor.
#BalMerak edilen farklı bir bitki türü olarak arı otu geliyor. Özellikle sağlık konusunda birçok önemli fayda sunduğu yönünde haberler ile internet üzerinden çok sık araştırılmaktadır. Peki, arı otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Arı otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Arı OtuŞifa kaynağı... Mucizevi besin... Her derde deva... Kahvaltıların vazgeçilmezidir bal. Kaşık kaşık yeriz “şifa niyetine” diyerek. Bu konuda şanslı da sayılırız. Ülkemiz bal üretiminde dünyada Çin'den sonra ikinci, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise birinci sırada. Ancak Türkiye’de üretilen balların yaklaşık yüzde 35’i maalesef sahte. Sahte ballar o kadar çoğaldı ki, yemeğe hepimiz korkar olduk. İnternete girip şöyle bir araştırdığınızda dünya kadar bal satan firma var. O kadar enteresan ki, cami önünde bile bal satan insanlar mevcut ülkemizde. Merak etmeyin, işini düzgün yapan firmalar da var. Hala o eski usullerde katkısız, glikozsuz, fruktoz şurubu olmayan bal üreticileri de mevcut. Bir çok firmanın balını denedim. Web sayfalarından ve instagram üzerinden alış veriş yaptım. Öne çıkan 4 firmayı yazmak istedim.
#BalMANİSA’nın Şehzadeler ilçesinde yaşayan İsmail Yıldırım (22), emekli olan babasından devraldığı 20 arı kovanını, devletin sağladığı destekle 60’a çıkardı. Bugün 60 kovanıyla üretim yaparak kendi işinin patronu olan Yıldırım, balın kilosunu 40 ila 70 TL arasında satışa sunuyor.
#ArıcılıkVitamin ve mineraller açısından çok zengin olan ve Türkiye’nin üretiminde dünya lideri olduğu çam balının daha fazla ihraç edilebilmesi için üretiminin desteklenmesi talep edilirken, teşvik verilmesi halinde Türkiye’nin çam balı ihracatının 100 milyon dolara ulaşabileceği kaydedildi.
#Ege Su Ürünleri Ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği