Türkiye, yasa dışı yollarla yurtdışına çıkarılan, yaklaşık 50 yıldır iadesi için çalışma yapılan Burdur’daki Boubon Antik Kenti kökenli 2 bronz heykel başı ve anıtsal boyutlarda 1 bronz kadın heykelinin yanı sıra 1 mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait 2 hançerin de aralarında olduğu 14 arkeolojik ve etnografik eseri daha ana vatanına kazandırdı.
#Kültür VarlığıBir yapıştırıcı bir tarihi eseri Türkiye’ye nasıl geri getirir? İşte yaklaşık 10 yıl önce yapılan bir operasyonla ülkemize getirilen ve şu an Şanlıurfa Müzesi’nde sergilenen ‘Orpheus Mozaiği’nin dedektiflik filmlerine konu olacak hikâyesi...
#Orpheus MozaiğiKültür ve Turizm Bakanı Ersoy, TBMM'de 2024 yılı bütçesinin sunumunu yaptı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Turizm gelirimiz ilk 9 ayda 42 milyar dolar olup, Orta Vadeli Plan hedefi olan 55,6 milyar dolar ile de uyumlu şekilde gitmektedir” ifadelerini kullandı.
#Kültür Ve Turizm BakanıANTALYA Tanıtım Vakfı'nın (ATAV) yurt dışına kaçılan 8 tarihi eserin iadesi için change.org’ta başlattığı 'Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir' adlı projeye destek verenlerin sayısı 25 bine yaklaştı. İmzalar, 100 bin olunca eserlerin iade talebi UNESCO'ya ulaştırılacak. Nereidler Anıtı, Payava Lahdi, Thyke Heykeli gibi değeri paha biçilemez eserlerin yurda dönmesi için yoğun çaba harcanıyor. ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, bu eserlerin genelde 19’uncu yüzyıl ve öncesinde kaçırıldığını söyledi.
#AntalyaGençlik ve Spor Bakanlığı onayı ile ülkemizde 2017 yılından bu yana düzenlenen, 2019 yılından itibaren de TEKNOFEST kapsamına alınan STM yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST Drone Şampiyonası, havada büyük bir rekabete sahne oluyor.
#Gençlik Ve Spor BakanlığıGeçen yıl Mısır’dan getirilen bir kargo paketinde ele geçirilen 1 kilit, 1 Kâbe anahtarı, 1 anahtar ve işlemeli 1 çanta Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı tarafından Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde düzenlenen törenle Mısır’a teslim edildi.
#MısırKültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı'nın 2 yıl süren çalışması sonucu, dünyanın en büyük antik sanat eseri koleksiyoncularından Michael Steinhardt'ın çaldığı tespit edilen Anadolu kökenli 14 eser, Manhattan Savcılığı tarafından Türkiye'ye iadesi için New York Başkonsolosluğu'na teslim edildi. Ankara'ya getirilecek eserler özel bir lansmanla tanıtılmasının ardından İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek.
#Tarihi Eser2021 yılında yurtdışına kaçırılan 3 bin 480 eser Türkiye’ye getirildi. Bu başarının gizli kahramanları ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı ekipleri. Ekipler yurtdışına kaçırılan Anadolu kökenli eserlerin Türkiye’ye iadesi için gece-gündüz dedektif gibi çalışıyor.
#Tarihi EserABD’li Michael Steinhardt’a ait, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 11 ülkeden çalındığı tespit edilen 70 milyon dolar değerindeki 180 kültür varlığına, Manhattan Bölge Savcılığı el koydu. Anadolu’dan çalınan 14 eser Türkiye’ye iade edilecek.
#Michael SteinhardtKültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı'nın 2 yıl süren çalışması sonucu dünyanın en büyük antik sanat eseri koleksiyoncularından Michael Steinhardt'a ait ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 11 ayrı ülkeden çalındığı tespit edilen toplam 70 milyon dolar değerinde 180 kültür varlığına ABD’de Manhattan Bölge Savcılığı tarafından el konuldu. Kaçak kazılara ilişkin binlerce doküman incelenerek Anadolu kökenli olduğu saptanan eserlerden 14'ü 2022'nin ilk çeyreğinde Türkiye'ye iade edilecek. Operasyonun 2 yıldan fazla süredir devam ettiğini belirten Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, "Eserlerin Anadolu kökenli olduğunun tespitinin ardından nereye ait olduğunu saptamak için küçük bölgelere ayırdık, binden fazla klasörü inceledik" dedi.
#Michael SteinhardKültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı'nın 2 yıl süren çalışması sonucu dünyanın en büyük antik sanat eseri koleksiyoncularından Michael Steinhardt'a ait ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 11 ayrı ülkeden çalındığı tespit edilen toplam 70 milyon dolar değerinde 180 kültür varlığına ABD’de Manhattan Bölge Savcılığı tarafından el konuldu. Kaçak kazılara ilişkin binlerce doküman incelenerek Anadolu kökenli olduğu saptanan eserlerden 14'ü 2022'nin ilk çeyreğinde Türkiye'ye iade edilecek. Operasyonun 2 yıldan fazla süredir devam ettiğini belirten Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz, "Eserlerin Anadolu kökenli olduğunun tespitinin ardından nereye ait olduğunu saptamak için küçük bölgelere ayırdık, binden fazla klasörü inceledik" dedi.
#AnkaraKültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı, Anadolu’da yaşamış Hattiler dönemine ait 4 bin 250 yıl öncesine ait altın gaga ağızlı testinin İngiltere Londra’daki Vctoria-Albert Müzesi’nde olduğunu tespit etti.
#Nursima ÖZONUR- Oğuzhan DEMİR/DHAAnadolu'da yaşamış Hattiler dönemine ait 4 bin 250 yıllık altın gaga ağızlı testi, Londra'daki müzede tespit edilerek, Türkiye'ye iade edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bu kültürel miras, bağlı bulunduğu ve ait olduğu topraklara geri dönmüştür" dedi. Gaga ağızlı testi Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenecek.
#Gaga Ağızlı TestiÇanakkale'de, polis tarafından ele geçirilen yaklaşık 2 bin yıllık ‘gladyatör rölyefi’, teslim edildiği Troya Müzesi yetkililerince incelendi. Sırrı çözülen rölyefteki savaşçının, bir kol ve omuz korumasından oluşan hafif zırhlı kıyafete sahip, kafasında miğferi olmayan, bir ağ ve mızrak ile uzak dövüşü tercih eden 'Retiarius' sınıfı gladyatör olduğu belirlendi. Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük, gladyatör rölyefinin, üç gün süren dövüşlerin düzenlendiğini bildikleri Troya'ya ait olduğunu düşündüklerini belirtti.
#Gladyatör RölyefiTelefon dolandırıcılığında yeni yöntem işin içine tarihi eser katmak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir ayda “Osmanlı tuğralı altınlar bulduk. Bunları birlikte elden çıkaralım” gibi mesajlarla dolandırılmış 100’den fazla kişinin şikâyeti geldi.
#GazetehaberleriManisa'nın Demirci ilçesinde yer alan Sidas Antik Kenti ve Apollon Aksyros Tapınağı'na ait yaklaşık 1800 yıllık yazıt, yıllar süren hukuk mücadelesinin ardından kanun dışı yollarla götürüldüğü İtalya'dan Türkiye'ye teslim edilecek.
#Sidas Antik Kenti Ve Apollon Aksyros TapınağıKültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı’nın dedektif gibi ısrarlı ve titiz takipleri, sonuç getirmeye devam ediyor. Bakanlık, 23 yıldır peşinde olduğu Lidya dönemine ait yaklaşık 1800 yıllık tapınak stelini (yazıt) sonunda İtalya’dan geri almayı başardı.
#Gazetehaberleri