Havayolu şirketinin vazgeçilmez çalışanları arasında yer alan kabin memuru, önemli görevlere sahip meslekler içerisinde yer alır. Günümüzde pek çok kişi kabin memuru olmak isterken bu meslek adına bilgi almaya çalışıyor. Peki, kabin memuru nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Kabin Memuru olma şartları, maaşları ve iş imkanları hakkında bilinmesi gerekenler.
#Kabin Memuru Nedir?Kabin memuru (host/hostes) maaşları, sektöre ilgi duyan bireylerin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Kabin memuru alımı şartları ve maaşları, bu alanda kariyer yapmak isteyenler için önem taşıyor. Peki, son dönemde kabin memuru maaşları ne kadar olarak biliniyor? İşte, kabin memuru alımı şartları ve maaşları hakkında detaylı bilgiler
#ThyHostes ya da diğer tabiriyle kabin memuru olarak, uçuşlarda uçak içerisinde yerini alan kişidir. Sizin için Hostes nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Hostes olma şartları, maaşları ve iş imkanları konularına ait bilgileri derledik.
#Hostes Nedir?Havacılığın başına gelenler 11 Eylül faciasından da çok öteye geçti. O zamanlar kimyası bozulan havacılığın şimdi neredeyse her şeyi bozuldu. Bir havayolu şirketi şartlar uygun olduğu için ilan ettiği uçuş noktasını bazen bir saat sonra iptal ediyor. Salgının yayılması uçulacak noktaları dengesiz bir biçimde belirliyor.
#YAZARDünya genelinde COVID-19 nedeniyle havacılık sektörü tarihin en büyük krizini yaşıyor. Binlerce havayolu çalışanı işsiz kalırken süreçteki olumsuzluğun ne kadar devam edeceği de belirsizliğini koruyor. Yaklaşık dört aydır kısa çalışma ödeneği imkanından yararlanan THY çalışanları belirsizlik ortamı sürerken temmuz ayı itibarıyla yeniden, üyesi oldukları Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) aidatı ödemeye başladı. İsmini açıklamak istemeyen birçok çalışan, ekonomik açıdan zor bir süreç yaşadıkları bu günlerde sendikanın eski maaşları oranına göre aidat alındığını belirterek duruma tepki gösterdi ve bu dönemde sendikanın kendilerinden aidat almamasını istedi.
#ThyPilot veya kabin memuru olup, ülke ülke gezmek, aynı zamanda iyi bir maaşa kavuşmak birçok gencin hayali. Havacılık sektörünün hızla büyümesi de gençlerin bu alana olan ilgisini artırıyor. Her yıl yaklaşık 500 pilot, 2018’e kadar ise 10 bin yeni kabin memuruna ihtiyaç olacağı tahmin ediliyor. Sektör çalışanları ise dışarıdan çok cazip görülen havacılık sektörünün pek çok dez avantajı da içinde barındırdığını söylüyor. İşte avantaj ve dezavantajları ile havacılık sektörü.
İşsizlik kaygısının hemen her meslek için geçerli olduğu günümüzde bir sektör düşünün ki, 2030 yılına kadar ‘yüzde yüz iş garantisi’ veriyor; sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde eleman açığı bulunuyor. Boeing firmasının yaptığı araştırmaya göre 2030 yılına kadar dünyada 600 bin uçak bakım-onarım teknisyeni, 600 bin kabin memuru, 400 bine yakın da pilot ihtiyacı olacak.