Bu gezegen üzerinde yaklaşık 200.000 yıldır yürüyen homo sapiens sapiens türü, gezegenin atmosferini aştı, başka bir gök cismi üzerinde yürüdü bile. Gönderdiği uzay araçları ile ziyaret edilmedik gezegen bırakmadı. Diğer gezegenlerin uydularına, asteroidlere, cüce gezegenlere ve kuyrukluyıldıza araçlar gönderdi. Hatta evinden 20 milyar km öteye giderek Güneş Sistemi'nin dışına bile çıktı. İnsanoğlu uzayda yayılmaya devam ediyor. Bu yazıda evreni tanımamıza çok katkısı olan harika uzay görevlerinden bir derleme bulacaksınız.
#UzayJuno uzay aracından sabah saatlerinden gelen haber herkesi heyecanlandırdı... Juno uzay aracı 5 yıllık yolculuğunun ardından bugün Jüpiter'in yörüngesine girdi. Juno uzay aracının yörüngeye yerleşmesi büyük heyecan yarattı. Juno uzay aracı sayesinde Jüpiter'de aşırı yoğun manyetik alanının neden oluştuğunu, atmosferinin altında gerçekten neler olduğunu öğrenebileceğiz. Bu tarihi olayı Google'da anında Doodle yaparak ne kadar önemli olduğunu tüm dünyaya gösterdi.
#Juno Uzay AracıAmerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Hubble Uzay Teleskopu’nu kullanan bilim insanları, Jüpiter araştırmaları sırasında, ‘Büyük Kırmızı Leke’ başta olmak üzere renkli ve şiddetli fırtınalarıyla bilinen gaz devinin kutuplarındaki ışık oluşumlarına şahitlik etti. Bu gözlem programı, Jüpiter’e varmak üzere olan Juno uzay aracı ölçümlerine katkı sağlamak için gerçekleştiriliyor. Jüpiter’deki kuzey ışıkları, gezegenin manyetik alanı ve Güneş’ten gelen radyasyon fırtınalarının etkileşimi sonucu yüksek enerji parçacıkları ve gaz atomlarının çarpışmasıyla meydana geliyor.
#AbdBeş yıllık yolculuğun ardından geçen yıl Jüpiter'in yörüngesine giren NASA'nın uzay aracı Juno, bugüne kadar gönderdiği en net fotoğrafları dünyaya ulaştırıyor. Bu fotoğrafta Jüpiter'in güney kutbu ve gezegenin bitmek bilmeyen türbülanslarla dolu atmosferi görüntülenmiş.
#Jüpiter