Bundan 400 yıl önce İngiltere'de bir üniversite öğrencisi, bilim tarihinin en önemli keşiflerinden birine imza attı. Dünya'nın evrenin merkezi olmadığını aksine Güneş etrafında dönen gezegenlerden biri olduğunu matematiksel olarak kanıtladı ve Isaac Newton'ın prensiplerinin temelini oluşturdu. Ancak bu büyük başarıya rağmen bilim çevreleri dışında adını bilen bile yok. Peki neden?
#Jeremiah HorrocksSelçuk Yaşar Ödülü, 16 Şubat 2023 Perşembe günü Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilecek törenle dördüncü kez sahibini bulacak. Yaşar Üniversitesi, Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı ile iş birliğiyle, girişimcilik, yenilikçilik ve inovasyon alanlarında öncü insanlar ile kurumları teşvik etmek amacıyla ‘Selçuk Yaşar Ödülü’nü düzenliyor.
#Selçuk YaşarMatematikçiler, felsefeciler, astronomlar gibi çok önemli biliminsanları geçmişte astrolojinin gelişimine büyük katkıda bulundular. Eğer astrolojiyle ilgiliyseniz bu isimlerin eserlerini araştırmanızı tavsiye ederim. Bu hafta gökyüzünün büyüsüne kapılan ünlü düşünürleri sizlerle paylaşmak istiyorum.
#Aristotelesİnsanlık adına çalışma yapmış olan her isim ya bir şey bulmuştur ya da icat etmiştir. Bu kişiler bilim alanında yaptıkları ve çeşitli çalışmaları ile dünyanın gelişmesine yardımcı olmuşlardır. Sizler için Johannes Kepler neyi buldu ya da icat etti? Johannes Kepler buluşları ve bilime katkıları nelerdir detayları ile derledik.
#SözlükAstroloji sözcüğü Yunanca yıldız manasına gelen "astro" ve bilgi manasına gelen "logos" kelimelerinden türemiştir. Astroloji, eski medeniyetlerde de çok önemsenmiş ve saygı duyulmuş bir alandır. Astroloji, gök cisimleri ve astronomik verilerin, kişilerin karakteri ve kaderi üzerine etkilere sahip olduğu varsayımından hareketle konuları inceleyen ve değerlendiren bir alandır. İşte ilgiyle okuyacağınız 27 Aralık hangi burç, 27 Aralık yükseleni, 27 Aralık doğumlu Türk futbolcular ve yabancı ünlüler ile konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Oğlak BurcuBilim felsefesi, bilimsel metotları ve ilkeleri belirlemekte kullanılan bir disiplindir. Farklı felsefe dallarının bir alt türü olarak 18. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Örneğin bilimin faydacılık ilkesi pragmatizme dayanır. Bilimsel buluş, topluma bir fayda getirmediği takdirde geçersiz kabul edilir. Bilim felsefesinin temel kavramlarını ve temsilcilerini sizin için derledik.
#Bilim Felsefesi Nedir?Yarattığı ilkler ve yaşattığı ilkeleriyle Türkiye’nin iş, kültür, eğitim ve spor alanlarında müstesna bir yere sahip olan Selçuk Yaşar’ın vizyonunu geleceğe taşımak üzere hayata geçirilen Selçuk Yaşar Ödülü’nün bu yılki sahibi, 1996 yılında Avusturya hükümetinden ordinaryüs profesörlük unvanını alan, Johannes Kepler Üniversitesi Fizikokimya Kürsü ve Enstitüsü’nün Başkanı Ord. Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi oldu.
#Dr. Niyazi Serdar SarıçiftçiElazığ Fırat Üniversitesi (FÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu'nun teknoloji firmaları ile üniversitelerin güneş pili araştırmalarında ihtiyaç duyduğu yüksek maliyetli ithal cihazlara alternatif ürettiği "solar simülatör" cihazı, yurt dışında da ilgi görüyor.
#Elazığ20 Şubat Perşembe günü, Türk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü ve Johannes Kepler Okulu ortaklaşa yürüttükleri mesleki yönelim projesinin kapanış etkinliğini Café Filsbach’ta gerçekleştirdiler. Projeye katılan öğrenciler, Mannheim’daki işletmelerin sundukları mesleki eğitim programlarını ve günlük iş rutinlerini yakından tanıma fırsatı yakaladılar.
#Avrupadan HaberlerMannheim Belediye Başkanı Dr. Peter Kurz, 6 Ocak Pazartesi günü Rosengarten’de düzenlenen Mannheim Yeni Yıl Resepsiyonu’nda Türk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü’nü (DTI) proje faaliyetlerinden dolayı ödüllendirdi.
#Mannheim Belediye Başkanı Dr. Peter KurzAlmanya’nın Mannheim ve Ren-Neckar Metropol Bölgesi başta olmak üzere eğitim ve katılım, iletişim ağı, bölgesel araştırma projeleri, göç ve uyum danışmanlığı faaliyetleri yürüten Türk-Alman İş ve Eğitim Enstitüsü, Marie-Curie-Realschule ile meslek, eğitim, demokrasi ve uyum işbirliği imzaladı. DTI Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baklan, törende, Okul Müdürü Hendrik Tzschaschel’a 1000 Euro’luk çek verdi.
#Mustafa BaklanDünyaca ünlü astrolog Gahl Sasson, geçen hafta yeni kitabı “2019 Astrolojisi-İçindeki Çocuğu Doğurmak”ın tanıtımı için Türkiye’ye geldi. Sasson’un kitabını imzaladığı ve yıldız haritasına göre 2019 ajandasını yorumladığı buluşma 29 Kasım’da gerçekleşti. Şimdi sırada 6 Aralık tarihinde Elif Mirza ve Aslı Ekşioğlu’nun ortak girişimiyle kapılarını açan CODE86’da düzenlenecek “ilişkiler atölyesi” var. Merakla beklediğim o atölye öncesinde kendisiyle bir araya geldim; gökyüzü bize ne gibi sürprizler hazırlıyor, Dolunay’ın üzerimizdeki etkileri, 2019’da burçları bekleyen olaylar, aklıma ne takıldıysa sordum. Şahsen gardımı aldım, artık yeni yıla hazırım.
#Burç YorumlarıIşık, açı ve kompozisyon iyi fotoğraf çekebilmek için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar. Fotoğrafçılıkta temel tekniklerinden biri de 1/3 kuralıdır. Peki, fotoğrafçılıkta temel tekniklerinden biri olan '1/3 kuralı' doğadaki ve sanattaki hangi oranın ismiyle bilinir?
#1/3 KuralıMannheim Johannes Kepler okulunun öğrencileri, Alman Anayasası hakkındaki fikirlerini ifade eden bir afiş sergisi açtı. Açılışa Mannheim Belediye Başkanı Dr. Peter Kurz ile Türk-Alman İş ve Eğitim Derneği Başkanı Mustafa Baklan da katıldı.
#Alman Anayasası Konulu Afiş Sergisi2006’da Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü’ne, 2015’te Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. 2018, bir Türkiyeli’nin, ülkesine üçüncü Nobel’i kazandırdığı yıl olabilir mi? Çalışmalarını yurtdışındaki farklı üniversitelerde sürdürseler de bu topraklarda doğan ve adı Nobel ile yan yana anılan biliminsanlarımız...
#Orhan PamukİMZA TÖRENİNE, EYALET BAŞBAKANI THOMAS STELZER, FEDERAL ADALET BAKANI PROF. DR. BEATRİX KARL, LİNZ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KLAUS LUGER, MİLLETVEKİLLERİ, MECLİS ÜYELERİ VE VİYANA BÜYÜKELÇİSİ HASAN GÖĞÜŞ’Ü TEMSİLEN, AVUSTURYA BAŞKONSOLOSU GÜRSEL EVREN İLE LİNZ FAHRİ KONSOLOSU DİETMAR PİCHLER OLMAK ÜZERE, ÇOK SEÇKİN BİR DAVETLİ TOPLULUĞU KATILDI.