Jeoloji haberleri sayfasında Jeoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3489 Jeoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
11 ilde 6 Şubat’tan önce inşaatına başlanılan yapılarla ilgili bir genelge yayımlandı. Genelgede yer alan “En az iki inşaat mühendisinden oluşan ekibin vereceği teknik rapor” zorunluluğuna inşaat mühendislerinden itiraz geldi: Bu ekipte jeoloji ve jeofizik mühendisleri de olmalı. Teknik rapor sadece kolon, kiriş değil zemin etütlerine göre de verilmeli.
#DepremKocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden öğretim üyesi Dr. Metin Aşcı, Kahramanmaraş depreminde de görülen zemin sıvılaşması konusunda il genelinde analiz yaptıklarını belirterek, "Kocaeli'de kıyı şeridi, denize bakan kısımlar sıvılaşma açısından en riskli alanlar. Dere yataklarının sıfıra yakın eğimde aktığı alanlar sıvılaşma riskinin olduğu alanları oluşturuyor. Burada inşa edilecek yapılarda tedbirlerin alınması gerekir" dedi.
#KocaeliVAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden (YYÜ) 5 bilim insanı, Erciş, Özalp ve Saray ilçelerinde turba (Bitki toprağı) topraklarının için için yandığı bölgede araştırma yaptı. Van YYÜ Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, “Biz bununla ilgili TUBİTAK'a projeler vereceğiz. Karot örnekleri alıp, bu karot örneklerinin değerlendirilmesi sonucunda bu bölgedeki belki iklimsel döngüyü, iklim geçmişi, buzul döneminden sonra bu bölgelerde neler oldu, belki bunlarla ilgili ilk defa bazı şeyler ortaya konacak” dedi.
#VanDört yaşında yetim kaldı. Okuma yazma bilmeyen annesiyle güç koşullar içinde büyüdü. Dönemin ruhuna uygun, ‘idealist’ bir genç olarak hayali mühendis olmaktı. Çalıştı, başardı… Bugün Türkiye’nin en tanınan jeoloji uzmanlarından biri. Prof. Dr. Naci Görür ile buluşup bu sefer onun kişisel jeolojik tarihini inceledik. Bize kerpiç evlerden oluşan Elazığ’daki çocukluğunu, 60’ların İstanbul’unda onu şaşırtan şeyleri, taşların fısıltısıyla jeolojik çağlar arasında yaptığı zaman yolculuklarını anlattı...
#GazetehaberleriKONYA'da, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Meke Gölü'nün kurtulması için yeraltı su seviyesinin kontrol altına alınması gerektiğini belirtti. Arık, ''Tarımda, havza bazında teşvik modelleri geliştirilerek daha az su tüketen ürünler yetiştirilmeli ve bölgede açılmış olan kaçak kuyular mutlaka kontrol altına alınmalı'' dedi.
#Meke Gölüİstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, son dönemde sıkça depremlerin yaşandığı Manisa ve Balıkesir çevresini ziyaret etti. İTÜ Jeoloji mühendisliği bölümünden 40 öğrenci, Prof. Dr. Celal Şengör başta olmak üzere alanında uzman profesörlerle derslerini sahada gördüler.
#İtüTürkiye'deki üniversitelerin jeoloji bölümlerinde eğitim alan başarılı 50 öğrenciye, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) düzenlenecek "AMASIA" adlı etkinlik kapsamında gerçekleştirilecek kursta 7 gün ücretsiz eğitim verilecek.
#Karadeniz Teknik ÜniversitesiJeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir. 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ancak Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun. İstanbul’un yapı stokunu dikkate aldığımızda sonuç çok kötü olabilir. Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz” dedi.
#DepremJeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir. 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ancak Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun. İstanbul’un yapı stokunu dikkate aldığımızda sonuç çok kötü olabilir. Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz” dedi.
#Süleyman PampalRize'nin Hemşin ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin, bölgede son zamanlarda sıkça yaşanan heyelanlara karşı etki ve risklerine ilişkin konuşan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden (RTEÜ) Prof. Dr. Ayberk Kaya, 'Doğu Karadeniz'de deprem olmaz' algısının yanlış olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Kaya, "Bölgemizdeki heyelanların ve kaya düşmelerinin tetikleyici unsuru her ne kadar aşırı yağışlar olsa da depremler sonucunda meydana gelen titreşimler heyelanları ve kaya düşmelerini de bir nebze olsun tetiklemektedir" diye konuştu.
#RizeRize'nin Hemşin ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin, bölgede son zamanlarda sıkça yaşanan heyelanlara karşı etki ve risklerine ilişkin konuşan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden (RTEÜ) Prof. Dr. Ayberk Kaya, 'Doğu Karadeniz'de deprem olmaz' algısının yanlış olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Kaya, "Bölgemizdeki heyelanların ve kaya düşmelerinin tetikleyici unsuru her ne kadar aşırı yağışlar olsa da depremler sonucunda meydana gelen titreşimler heyelanları ve kaya düşmelerini de bir nebze olsun tetiklemektedir" diye konuştu.
#KaradenizRize deprem bölgesi mi? sorusu meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem sonrası gündemde yer aldı. AFAD'dan alınan bilgiye göre Rize'nin Hemşin ilçesinde saat 12.02'de 4,7 büyüklüğünde deprem yaşandı. Korkutan deprem sonrası gözler Türkiye deprem risk haritasına çevrildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, Hakkari'den Mardin'e, Çanakkale'den Trabzon'a kadar her bölgenin deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattına sahip olan Türkiye'de büyük ve küçük depremler birçok ilde meydana geliyor. Türkiye deprem riski haritasında, illerin derecelerine göre Rize dördüncü ve beşinci derece riskli iller arasında yer alıyor. Peki, Rize'de fay hattı var mı, nerelerden geçiyor? İşte, Rize deprem haritası ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Rize Deprem Bölgesi MiTMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Tatar, 7,2 büyüklüğündeki bu depremin 850 vatandaşın hayatını kaybetmesine, binlerce insanın yaralanmasına ve büyük bir yıkıma neden olduğunu belirterek, "Bu büyük felaket yalnızca Düzce’yi değil, tüm Türkiye’yi derinden sarstı ve ülkemizin deprem gerçeğini bir kez daha acı bir şekilde gözler önüne serdi" dedi.
#DepremProf. Dr. Hasan Sözbilir, "6 Şubat 2023 depreminde bir bölümü kırılan Narlı fayı güneyindeki Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa fayı gibi Ölüdeniz fayına ait fay segmentleri üzerinde de stres birikimi devam ediyor. Henüz kırılmayan sismik kaynakların varlığı nedeniyle özellikle Bingöl, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay ve Adana illerinde depreme hazırlık konusunda acil önlemler alınması gerek, halkın bilinçlendirilmesi de hayati derecede önemli diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
#DepremYargıtay 3 yıldır ayrı yaşayan ve karşılıklı ağır hakaretlerde bulunan çiftin açtığı boşanma davasında dikkat çeken bir karara imza attı. Yerel mahkemenin verdiği boşanma kararını Yargıtay, karşılıklı kötü sözlerin tepkisel olduğu ve 40 yıldır süren evliliği bitirmek için yeterli olmadığı gerekçesiyle bozdu.
#Şakir ÖzçelikPınar Kerimoğlu kimdir sorusu, moda dünyasında tanınan bu ismin hayatı ve kariyeri hakkında bilgi edinmek isteyenler tarafından merak ediliyor. İstanbul doğumlu Pınar Kerimoğlu, Kocaeli Üniversitesi'nde jeoloji eğitimi almasına rağmen moda sektörüne yönelmiş ve tasarımlarıyla Türkiye’nin yanı sıra yurt dışında da tanınmıştır. 2018'de açtığı mağazasında özgün tasarımlarını sunan Kerimoğlu, Swarovski taşlarla süslediği kıyafetlerle geniş bir müşteri kitlesine ulaşmıştır. Peki, Pınar Kerimoğlu kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Pınar KerimoğluBaşkent Ankara’nın zengin bir jeotermal kaynağa sahip olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, “Başkent ne yazık ki sahip olduğu bu jeotermal servetten yeterince faydalanamıyor. Ankara’da jeotermalle ısıtılan tarım seraları kurularak tarımda kendine yetebilir bir kent haline dönüştürülebilir” dedi.
#Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin AlanProf. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Kozan'daki 5 büyüklüğündeki depremin Kahramanmaraş merkezli depremlerin artçısı olduğunu belirterek, "Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin yaşandığı 6 Şubat 2023 tarihinden günümüze kadar deprem bölgesinde 100 binin üzerinde artçı sarsıntı olduğunu belirterek, "Bölgede stresin azalmasıyla ilgili 2 yılı da aşabilecek bir süre daha artçı sarsıntıların oluşması olağandır” dedi.
#Adanaİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak "Deprem, 2020 Elazığ depremi ile 2023 yılı 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin gerçekleştiği bölgenin arasında kalan bir noktada meydana geliyor. Bu bölgede, her iki depremde de kırılmayan parça vardı. Bilim insanlarının yaptığı çalışmada bu fayda 6.8'e kadar bir deprem bekleniyordu. Burada 6 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiş oldu. Bundan sonra artçı depremlerde gelecektir. Bu artçılarında 5 büyüklüğüne kadar gerçekleşme olasılığı var" dedi.
#Prof. Dr. Hasan SözbilirGüneydoğu Anadolu bölgesinde korkutan bir deprem meydana geldi. Depremin Malatya Kale ilçesinde meydana geldiği ve büyüklüğünün 5.9 olduğu tespit edildi. Uzmanlar, bölgedeki depremi değerlendirerek vatandaşları uyardı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, açıklamasında "Artçıları 5'e kadar çıkabilir. Bu oldu bitti deyip konutlarda olmayalım. Bir süre dışarıda olmakta yarar var. " dedi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz ise depreme ilişkin değerlendirmesinde "Türkiye'nin özellik Doğu Anadolu'da Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz fay 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Burası riskli bir bölge, uzun yıllardır konuşuluyor. " dedi. Prof. Dr. Naci Görür ise " Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok" ifadelerini kullandı.
#DepremYakışıklılığı ve yeteneğiyle dikkatleri üzerine çekti. Hayranları onun için “İlah mısın silah mısın”, “Sanki bir başyapıt” gibi yorumlar yapıyor, o “Beni samimi olduğum için sevmiş olabilirler” diyor. İçinde olduğu dünyayı, “Dalgada sörf yapmak güzeldir ama çakılabilirsin de” diyerek anlatıyor. Kanal D’nin yeni ve iddialı dizisi ‘Güzel Aşklar Diyarı’nın başrol oyuncularından Burak Berkay Akgül’le buluştuk, Hayatını, aşkı, şöhreti konuştuk: “Ben kendi ışığımlayım, o yüzden korkmuyorum.”
#Burak Berkay AkgülKapadokya’nın simgesi peri bacalarının düşmek üzere olan şapkasının nasıl korunacağı tartışılmış, doğal yolla düşmesine karar verilmişti. Bakanlık şimdi de Azize Barbara Şapeli’ndeki çatlaklardan giren yağmur suyunun fresklere verdiği hasara çözüm arıyor...
#KapadokyaKapadokya’da şapkaları düşmek üzere olan peribacalarını koruyacak önlemlerin tartışıldığı bir toplantı düzenlendi. Katılımcılar “Şapka düşmeden alıp peribacasının yanına koyalım”, “Güçlendirelim”, “Cam fanus ile kapatalım”, “Şapkayı hafif tıraşlayalım” gibi önerilerde bulundu.
#Kapadokyaİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depreme ilişkin "Gözlemlerimiz, 6 Şubat depreminde kuzey kesimi kırılan Narlı Fayı'nın güney bölümünün kırılmadığı yönündeydi. Bu depremde fayın güney bölümünde kırılmanın gerçekleştiğini görmüş olduk" dedi. Sözbilir, "Bundan sonra kırılmaların Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa faylarına doğru göç etmesi beklenir. Bu konuda daha sağlıklı veri elde etmek için önümüzdeki hafta Hacıpaşa ve Yesemek faylarını arazide inceleyeceğiz" diye konuştu.
#KahramanmaraşKahramanmaraş’ta depremde yıkılıp 150 kişiye mezar olan Palmiye Sitesi’nin müteahhitlerinden olan ve hakkında yakalama kararı varken noterde oğluna vekalet verdikten 3 ay sonra İzmir’de yazlığında tatil yaparken havuz başında yakalanan Ali Babaoğlu (61) hakim karşısına çıktı. ‘Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapsi istenen Babaoğlu, bankalar ve şirketler tarafından haciz geldiğini ve yakalanmayı göze alarak notere gittiğini belirterek, "Ben namuslu insanım, malımı sattım borcumu ödedim" dedi.
#Palmiye SitesiBurdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü, 'Mars’ın yeryüzündeki temsilcisi' sıfatıyla 'Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası' arasında yer aldı. Uluslararası Jeoloji Bilimleri Birliği Başkanı Prof. John Luden, listeyi açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, "Yerkürenin en önemli miraslarını biz tespit ediyoruz. Aynı zamanda korunmaları için taraf ülkelere çağrı yapıyoruz" dedi.
#Salda GölüKahramanmaraş’ta depremde yıkılarak 150 kişinin hayatını kaybettiği Palmiye Sitesi’nin müteahhitlerinden sanık Ali Babaoğlu’nun (61) tutuklandığı mahkemede verdiği ifadesi ortaya çıktı. 18 ay sonra yakalanan Babaoğlu, depremde travma geçirdiği için İzmir’deki yazlığına gittiğini belirterek, "Yapı denetim kanununa göre biz binadan 15 yıl sorumluyuz. Binaya 99 yılında başlandı, Adapazarı depremi oldu, sonra ruhsat gecikti. Bir müteahhit bir mühendis ömür boyu sorumlu olamaz" dedi.
#DepremKONYA'da yer altı sularının çekilip, toprağın göçmesiyle oluşan obrukların sayıları her geçen gün artarken, kuraklık nedeniyle derinliği 5 metreyi bulan yüzey yarıkları oluşmaya başladı. Konya Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Arif Delikan, “Bölgenin ortasında çökeller kalın, kenarlarındaki genç çökellerin biraz daha ince olmasından kaynaklanan bir durumdur bu. Orta kesimdeki fazla çökme, havza kenarları bunu karşılamadığı zaman havza kenarlarından itibaren yarıklar başlıyor. Maalesef bu kuraklık devam ettiği sürece yüzey deformasyonları Konya Hotamış, Konya merkezde, Zazadın Hanı, Aşağıpınarbaşı, Tuzlukçu bölgesi, Çumra bölgesinde 4-5 metre derinliğe ulaşan yarıklar oluşuyor, oluşmaya devam edecek” dedi.
#KonyaBugün 17 Ağustos, büyük Marmara depreminin yıl dönümü. Acılar 25 yıl sonra da tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremine İstanbul ne kadar hazırlıklı? Büyük bir depremde hangi ilçedeki konutlar daha fazla hasar görebilir? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Deprem17 Ağustos 1999 depreminin 25'inci yıl dönümünde, olası Marmara depremi hakkında konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Marmara'da büyük bir deprem olacak, bu 7’yi geçecek bir büyüklükte deprem. Marmara'da bir deprem bekliyorsak, tsunamiyi de birlikte anmak gerek. Bu tehlikenin gerçek olduğunu kabul ettiği zaman bir şey yapması gerekiyor ama bu konuda bilimle siyaset arasında anlaşma yok" dedi.
#Şükrü ErsoyKonya’da yeraltı sularının çekilip, toprağın göçmesiyle oluşan obrukların sayısı her geçen gün artıyor. Obrukların evlere çok yakında oluştuğunu söyleyen Doç. Dr. Arif Delikan, “İnsanlar çok korkuyorlar. Alttan su çıktığını, hatta hızlı bir gaz çıkışı olduğunu söylüyorlar. Acil şekilde eylem gerekiyor” dedi.
#KONYA