Jeoloji haberleri sayfasında Jeoloji hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3519 Jeoloji haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bilim Akademisi Üyesi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Ege Bölgesi'nde yaşanan deprem fırtınasının olası nedenlerini için dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 'Ege'deki deprem fırtınası nasıl okunmalı?' sorunu yanıtlayan Prof. Dr. Okan Tüysüz, 'Ege deprem fırtınası hem aktif fayların hem de volkanların iç içe olduğu bir bölgede meydana geliyor. Bu tür fırtınaların volkan mı yoksa fay kaynaklı mı olduğunu belirlemek oldukça zordur. Deprem fırtınası bir süre sonra sönümlenebileceği gibi çok daha zayıf bir olasılıkla büyük bir depremle ya da Kolumbo volkanının faaliyete geçmesiyle de sonuçlanabilir.' dedi.
#Ege Bölgesi11 ilde 6 Şubat’tan önce inşaatına başlanılan yapılarla ilgili bir genelge yayımlandı. Genelgede yer alan “En az iki inşaat mühendisinden oluşan ekibin vereceği teknik rapor” zorunluluğuna inşaat mühendislerinden itiraz geldi: Bu ekipte jeoloji ve jeofizik mühendisleri de olmalı. Teknik rapor sadece kolon, kiriş değil zemin etütlerine göre de verilmeli.
#DepremKocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden öğretim üyesi Dr. Metin Aşcı, Kahramanmaraş depreminde de görülen zemin sıvılaşması konusunda il genelinde analiz yaptıklarını belirterek, "Kocaeli'de kıyı şeridi, denize bakan kısımlar sıvılaşma açısından en riskli alanlar. Dere yataklarının sıfıra yakın eğimde aktığı alanlar sıvılaşma riskinin olduğu alanları oluşturuyor. Burada inşa edilecek yapılarda tedbirlerin alınması gerekir" dedi.
#KocaeliVAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden (YYÜ) 5 bilim insanı, Erciş, Özalp ve Saray ilçelerinde turba (Bitki toprağı) topraklarının için için yandığı bölgede araştırma yaptı. Van YYÜ Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, “Biz bununla ilgili TUBİTAK'a projeler vereceğiz. Karot örnekleri alıp, bu karot örneklerinin değerlendirilmesi sonucunda bu bölgedeki belki iklimsel döngüyü, iklim geçmişi, buzul döneminden sonra bu bölgelerde neler oldu, belki bunlarla ilgili ilk defa bazı şeyler ortaya konacak” dedi.
#VanDört yaşında yetim kaldı. Okuma yazma bilmeyen annesiyle güç koşullar içinde büyüdü. Dönemin ruhuna uygun, ‘idealist’ bir genç olarak hayali mühendis olmaktı. Çalıştı, başardı… Bugün Türkiye’nin en tanınan jeoloji uzmanlarından biri. Prof. Dr. Naci Görür ile buluşup bu sefer onun kişisel jeolojik tarihini inceledik. Bize kerpiç evlerden oluşan Elazığ’daki çocukluğunu, 60’ların İstanbul’unda onu şaşırtan şeyleri, taşların fısıltısıyla jeolojik çağlar arasında yaptığı zaman yolculuklarını anlattı...
#GazetehaberleriKONYA'da, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Meke Gölü'nün kurtulması için yeraltı su seviyesinin kontrol altına alınması gerektiğini belirtti. Arık, ''Tarımda, havza bazında teşvik modelleri geliştirilerek daha az su tüketen ürünler yetiştirilmeli ve bölgede açılmış olan kaçak kuyular mutlaka kontrol altına alınmalı'' dedi.
#Meke Gölüİstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, son dönemde sıkça depremlerin yaşandığı Manisa ve Balıkesir çevresini ziyaret etti. İTÜ Jeoloji mühendisliği bölümünden 40 öğrenci, Prof. Dr. Celal Şengör başta olmak üzere alanında uzman profesörlerle derslerini sahada gördüler.
#İtüTürkiye'deki üniversitelerin jeoloji bölümlerinde eğitim alan başarılı 50 öğrenciye, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) düzenlenecek "AMASIA" adlı etkinlik kapsamında gerçekleştirilecek kursta 7 gün ücretsiz eğitim verilecek.
#Karadeniz Teknik ÜniversitesiUkrayna’da ateşkes umuduyla Riyad’da kurulan müzakere masası, süper güçler arasında çıkar pazarlığına dönüştü. Trump yönetimi yardımlar karşılığında savaş yorgunu Ukrayna’dan 500 milyar dolarlık maden anlaşması isterken Moskova ABD’ye ‘Kuzey Kutbu’ndan beraber para kazanalım” teklifini sundu.
#ABDBingöl'ün Yedisu ilçesinde 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, herhangi bir olumsuz durumun bildirilmediğini açıkladı. Uzmanlar ise son bir yıldır Bingöl için uyarılarda bulunuyor. Çünkü Bingöl, Doğu Anadolu, Kuzey Anadolu ve Varto Fay Zonları’nın kesiştiği yerde bulunuyor. Üç fayın ortasında kalmasından dolayı, deprem bilimi ve jeoloji açısından dünyanın en farklı alanlarından birisi olarak adlandırılıyor. Bir-iki hafta önce Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Dr. Kenan Akbayram da hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamalarında Bingöl’e dikkat çekmişti. Öte yandan Prof. Dr. Naci Görür de X’te yaptığı paylaşımda ‘büyük deprem beklediğimiz yer’ ifadelerini kullandı. Peki Bingöl ve çevresindeki önemli faylar hangileri? Kaç büyüklüğünde deprem üretebilir?
#DepremBilim insanları, Afrika'nın parçalanma sürecinin beklenenden çok daha hızlı ilerlediğini duyurdu. 2005'te Etiyopya Çölü'nde ortaya çıkan 56 kilometrelik çatlak, her yıl hızla genişlemeye devam ediyor. Uzmanlar, bu ayrışmanın sadece Afrika coğrafyasını değiştirmekle kalmayacağını, aynı zamanda daha geniş etkiler yaratacağını belirtiyor. Peki, bu süreç ne zaman tamamlanacak? Kıtadaki bu ayrışma süreci, bölgesel ve küresel ölçekte ne gibi etkiler ortaya çıkaracak? İşte detaylar…
#Afrika6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Bu süreçte hemen herkes yaşadığı şehrin depreme ne kadar hazır olduğu konusunda endişelerini dile getirdi. Uzmanların dikkat çektiği şehirlerin belediyeleriyle konuştuk, geçen iki yılda olası bir depreme karşı ne gibi hazırlıklar yaptıklarını sorduk.
#Melis YılmazDokuz Eylül Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan heyetin hazırladığı ön değerlendirme raporunda, Ege Denizi'ndeki Santorini Adası'nın çevresinde meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki bir depremin Türkiye'de 5 şiddetinde hissedileceği, önlem alındığı takdirde can ve mal kaybına yol açmayacağı bildirildi. Raporda ayrıca, "Santorini Adası'nın kuzeydoğusundaki faylar üzerinde 7,5 büyüklüğünde meydana gelecek bir depremi, Santorini ve çevresindekiler 9 şiddetinde hissedecek" denildi.
#Dokuz Eylül Üniversitesiİki yıl önce bugün, ülkemiz derin bir acıyla sarsıldı. Sadece dokuz saat arayla, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük deprem, geniş bir coğrafyada yıkım yarattı. ‘Asrın felaketi’ olarak adlandırılan bu olayda, resmî rakamlara göre 50 bin 783 vatandaşımız hayatını kaybetti ve 122 binden fazla kişi yaralandı. Açıklanan verilere göre o yıl Türkiye’de toplamda 58 bin 81 deprem kaydedildi. Bu rakam, bir önceki yılın neredeyse üç katı hatta 2024’te kaydedilen deprem sayısından bile fazla. Bölgede artçı sarsıntılar ise hâlâ devam ediyor. Depremlerin yaşandığı bölge ve çevresindeki faylarda çalışmalar yürüten Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Dr. Kenan Akbayram birçok faya dikkat çekerek, uyarılarda bulundu.
#DepremEge Denizi’nde meydana gelen deprem fırtınası, Yunanistan kadar bizi de tedirgin etti. Komşuda yaşanacak olası bir yanardağ patlaması Türkiye’yi ne kadar etkiler? Ege kıyılarımızda tsunami olur mu, küller bize kadar gelir mi? Tüm bu soruları Prof. Dr. Şükrü Ersoy’a sorduk. İşte cevapları...
#Ege DeniziDeprem fırtınası ve volkanik patlama riskiyle karşı karşıya olan Yunan adaları, dün de gizemli bir uğultuyla paniğe kapıldı. Cevap ise Jeoloji ve Doğal Afet Yönetimi Profesörü Efthimios Lekkas’dan geldi. Lekkas, bunun depremin kendisinin değil yüzey süreçlerinin bir sonucu olduğunu açıkladı. Uğultunun ses dalgalarının yayılmasından kaynaklandığını vurgulayan Lekkas, sesin bazı yerlerde yoğun hissedildiğini bazı yerlerde ise hiç duyulmadığını söyledi.
#SantoriniTürkiye haritasını siyasi olarak inceleyenler pek çok verilerle karşılaşmaktadırlar. Türkiye siyasi haritası Türkiye'nin genel bitki örtüsü ve il sınırları hakkında bilgi vermektedir. Son aylarda Türkiye siyasi haritası arama motorlarında en fazla araştırılan şeylerden bir tanesi olmuştur. Güncel 2025 Türkiye Haritası çizimi ile Türkiye'deki iller, bölgeler ve ülkemizin komşuları isimleri listesi merak ediliyor. Türkiye Haritası detaylı içeriğimizde Türkiye Siyasi Haritası ve Türkiye fiziki haritası ile Türkiye şehirler ve bölgeler haritası büyük renkli halleri ile yer almaktadır. Türkiye siyasi haritası oldukça önemli bilgiler verir. Yerleşim alanları ve il ilçe sınırları hakkında detaylı bilgiler vermektedir. Türkiye siyasi haritası Türkiye idari bölünü haritası olarak da adlandırılmaktadır. İşte, Türkiye haritası ile ilgili detaylı bilgiler ve Türkiye'nin 81 il haritası
#Türkiye HaritasıBilim Akademisi Üyesi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Ege Bölgesi'nde yaşanan deprem fırtınasının olası nedenlerini için dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 'Ege'deki deprem fırtınası nasıl okunmalı?' sorunu yanıtlayan Prof. Dr. Okan Tüysüz, 'Ege deprem fırtınası hem aktif fayların hem de volkanların iç içe olduğu bir bölgede meydana geliyor. Bu tür fırtınaların volkan mı yoksa fay kaynaklı mı olduğunu belirlemek oldukça zordur. Deprem fırtınası bir süre sonra sönümlenebileceği gibi çok daha zayıf bir olasılıkla büyük bir depremle ya da Kolumbo volkanının faaliyete geçmesiyle de sonuçlanabilir.' dedi.
#Ege BölgesiYunanistan'ın Türkiye'ye 170 kilometre uzaktaki adası Santorini, günlerdir depremlerle sarsılıyor. Adanın Güney Ege Volkanik Yayı üzerinde bulunması akıllara depremlerin yanardağ aktivitesi kaynaklı olabileceği ihtimalini getiriyor. Nitekim adanın birkaç kilometre uzağındaki Kolumbo Volkanı, tarihte oldukça korkutucu bir yere sahip. En son 1650 yılında püsküren volkanın yarattığı yıkımın gizemi ancak 373 yıl sonra aydınlatılabildi. Peki Santorini halkının "Kötülüğün Zamanı" adıyla nesilden nesle aktardığı o günlerde neler yaşanmıştı?
#Yunanistanİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'ndeki son depremlerin magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite nedeniyle tetiklenmiş depremler olduğunu ve yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği söyledi. Türkiye'nin bu depremlerden etkilenme derecesinin düşük olduğuna dikkati çeken Sözbilir, "Bu bölgedeki denizaltı faylarının 7'den büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekmektedir" dedi.
#Depremİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'ndeki son depremlerin magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite nedeniyle tetiklenmiş depremler olduğunu ve yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği söyledi. Türkiye'nin bu depremlerden etkilenme derecesinin düşük olduğuna dikkati çeken Sözbilir, "Bu bölgedeki denizaltı faylarının 7'den büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekmektedir" dedi.
#Deprem53 bin 537 kişinin yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Bu süreçte Türkiye’de depreme hazırlık, kentleşme politikaları ve riskli bölgeler hakkında çok konuşuldu. Peki, geçen iki yılda neler yapıldı ya da yapılmadı? Türkiye olası bir depreme hazır mı? Bilim Akademisi üyesi ve yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür’e sorduk.
#DepremKonya'da 4 katlı binanın çökmesine ilişkin soruşturmada gözaltına alınan müteahhit Adnan Taşoluk (55), emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği mahkemede tutuklandı. Böylece olaya ilişkin soruşturmada tutuklu sayısı, 7'ye yükseldi.
#KonyaKONYA'da enkaz altında kalan 2 kişinin öldüğü, 3 kişinin de sağ kurtarıldığı 4 katlı bina çökmeden önce, zemin kattaki balık restoranının duvarlarındaki fayansların düşmeye başladığı ortaya çıktı. O anlar çalışanlar tarafından cep telefonuyla görüntülendi. Restoranda çalışan, binada oturanların tahliye edilmesini sağlayan Abrurrahman Keji (17), “Üstümüzü değişirken fayanslar dökülmeye başladı. Ondan sonra yukarı çıkıp, dışarı çıktık. Yan tarafta camlar patlıyordu. Sonra yukarı apartmana çıktılar. Bina yıkılacak diye dairelerde oturanlara haber ettiler. Arkalarından ben de çıkıp haber verdim.'' dedi.
#KonyaDün akşam saat 23.38’de Çanakkale Ayvacık açıklarında 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yaşanan bu depremi “Bölgenin aktif olduğunu görüyoruz. Sadece Çanakkale ve İstanbul değil, tüm Marmara tehlike altında” sözleriyle yorumlayan Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, çok önemli detaylar paylaştı.
#DepremAnkara'da görülen boşanma davasında mahkeme, eski eşiyle yüz yüze ve telefonla sık görüşüp, birlikte tatile giden Mesut B.'yi ağır kusurlu bularak, davacı eşi Fatma B.'ye 100 bin lira tazminat ödemesine hükmetti. İstinaf da kararı hukuka uygun buldu. Kusur tespitine ilişkin değerlendirmede ise davalı kocanın eski eşiyle görüşmesinin ve gizlice tatil yapmasının güven sarsıcı davranış olduğuna dikkat çekildi. Davalı kocanın bu yüzden tamamen ve ağır kusurlu olduğu ve kararda herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı belirtildi.
#ANKARAABD Başkanı seçilen Donald Trump, her defasında Danimarka'ya bağlı Grönland'I satın almak istediğini dile getiriyor. Trump'ın bu ısrarını altında ise ABD'nin uzun yıllardır bölgede hakimiyet kurmak planı yatıyor. Zira buzlarla kaplı bu devasa ada ABD'nin ve ticaret yollarının güvenliği için önemli. 1941'de Nazi tehlikesine karşı adayı bir dönem işgal eden ABD, şimdi artan Çin tehlikesine karşı adayı yönetmek istiyor. Üstelik adada bulunan petrol ve madenler de elektrikli otomotiv sektörü başta olmak üzere ABD'li şirketleri cezbediyor. Peki ABD'nin Grönland arzusu neden ve ne zaman başladı?
#GrönlandProf. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz’de son yıllarda heyelan ve sel başta olmak üzere yoğun görülen doğal afetleri değerlendirdi. Heyelan artışında depremlerin tetikleyici etkisi olduğunu belirten Bektaş, “Karadeniz sahili, her an 6.6 büyüklüğünde ya da daha üstünde bir depreme hazır olmalıdır. Sahil kesimleri çok daha tehlikeli ve risklidir” ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Osman BektaşProf. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz’de son yıllarda heyelan ve sel başta olmak üzere yoğun görülen doğal afetleri değerlendirdi. Heyelan artışında depremlerin tetikleyici etkisi olduğunu belirten Bektaş, “Karadeniz sahili, her an 6.6 büyüklüğünde ya da daha üstünde bir depreme hazır olmalıdır. Sahil kesimleri çok daha tehlikeli ve risklidir” ifadelerini kullandı.
#TRABZONYüzlerce yıldır kendi kendine yanmakta olan bir alev düşünün. Ne yağmurdan etkileniyor ne de rüzgârdan... Bu özelliğiyle dilden dile anlatılan söylencelere de konu olmuş üstelik. Peki nasıl oluşuyor? Neden hiç sönmüyor?
#SeyahatKahramanmaraş'ta ilk depremde yıkılan ve 150 kişinin hayatını kaybettiği Palmiye Sitesi davasının ilk duruşmasında, "Binanın yapımıyla alakam yok. Emlakçı gibi müşteri getirirdim" diyerek savunma yapan müteahhit Hacı Mehmet Ersoy, diğer müteahhit Ali Babaoğlu'nun ortak olduklarına dair mahkemeye sunduğu belgelerin ardından tutuklandı.
#KahramanmaraşArtvin'de Karadeniz Sahil Yolu'nda otomobille toprak altında kalan 4 kişinin hayatını kaybettiği heyelanla ilgili incelemelerde bulunan Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden bilim insanları, teknik rapor hazırlıklarına başladı. LİDAR teknolojisine sahip insansız hava aracı ile kitle hareketi ölçüm ve incelemelerde; yamaçtan kopup yola akan toprak kütlesinin yaklaşık 100 bin ton olduğu belirlendi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hakan Ersoy, depremlerin heyelanları tetikleyebileceğine dikkati çekerek, "Son heyelanı ezber bozan bir heyelan olarak nitelendiriyoruz" dedi.
#Heyelan