6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Bu süreçte hemen herkes yaşadığı şehrin depreme ne kadar hazır olduğu konusunda endişelerini dile getirdi. Uzmanların dikkat çektiği şehirlerin belediyeleriyle konuştuk, geçen iki yılda olası bir depreme karşı ne gibi hazırlıklar yaptıklarını sorduk.
#Melis YılmazDokuz Eylül Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan heyetin hazırladığı ön değerlendirme raporunda, Ege Denizi'ndeki Santorini Adası'nın çevresinde meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki bir depremin Türkiye'de 5 şiddetinde hissedileceği, önlem alındığı takdirde can ve mal kaybına yol açmayacağı bildirildi. Raporda ayrıca, "Santorini Adası'nın kuzeydoğusundaki faylar üzerinde 7,5 büyüklüğünde meydana gelecek bir depremi, Santorini ve çevresindekiler 9 şiddetinde hissedecek" denildi.
#Dokuz Eylül ÜniversitesiYunanistan'ın Türkiye'ye 170 kilometre uzaklıktaki Santorini adası, son 1 haftadır peş peşe depremlerle sallanıyor. Kandilli Rasathanesi, geçmişten bugüne Santorini adası çevresinde gerçekleşen depremlerin analizini çıkardı ve olası bir volkanik patlama sonrası oluşabilecek tsunamiye dikkat çekti.
#DepremAFAD, Ege Denizi'nde bugün 4.7 ve 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Deprem, Muğla'nın Bodrum ilçesinin 171 kilometre açığında gerçekleşti. Öte yandan Ege Denizi’nde 14:03'te 4.4, 14:04’te 4.4, 14:41’de 4.3 büyüklüğünde de depremler meydana geldi. Prof. Dr. Naci Görür Ege Denizi'ndeki depremlerin ardından, 'Ege kıyılarımızda söz konusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum.' uyarısında bulundu.
#Deprem53 bin 537 kişinin yaşamını yitirdiği Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçti. Bu süreçte Türkiye’de depreme hazırlık, kentleşme politikaları ve riskli bölgeler hakkında çok konuşuldu. Peki, geçen iki yılda neler yapıldı ya da yapılmadı? Türkiye olası bir depreme hazır mı? Bilim Akademisi üyesi ve yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür’e sorduk.
#DepremSon haftalarda neredeyse gün aşırı depremleri yaşıyoruz. Geçtiğimiz hafta Çanakkale’nin Ayvacık açıklarında 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ardından Ege Denizi açıklarında bir deprem oldu. Dün ise öğle saatlerinde Bursa’nın Nilüfer ilçesinde 4 büyüklüğünde deprem yaşandı. Deprem, Bursa ve çevre illerden de hissedildi. Peki uzun süredir sessizliğini koruyan Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun güney kolu son bir-iki yıldır neden hareketlenmeye başladı? Bu depremler büyük bir depremin habercisi mi? En önemlisi olası İstanbul depremini tetiklemesi mümkün mü? Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, CNN Türk canlı yayınında Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bakan Bayraktar, "Dışarıda daha aktif olmamız lazım. Hem içerde hem dışarda toplam 170 bin varil günlük petrol üretiyoruz. 1 milyon ihtiyacı var. Yüzde 20'lere yaklaşıyoruz. Bunu artırmamız gerekiyor. Somali'ye gidiyoruz. Libya'da arıyoruz. Enerji diplomasisini artırıyoruz" dedi.
#Alparslan BayraktarYüzlerce yıldır kendi kendine yanmakta olan bir alev düşünün. Ne yağmurdan etkileniyor ne de rüzgârdan... Bu özelliğiyle dilden dile anlatılan söylencelere de konu olmuş üstelik. Peki nasıl oluşuyor? Neden hiç sönmüyor?
#SeyahatBalıkesir'in Karesi ilçesinde mühimmat fabrikasında kapsül üretim bölümünde meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 11 işçiden otopsi işlemleri tamamlanan kişilerin cenazelerinin yakınları tarafından bugün teslim alınarak Balıkesir'de toprağa verileceği öğrenildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da bölgeye gelerek, cenaze törenlerine katılacağı belirtildi. Bu arada patlamanın meydana geldiği fabrika, dronla görüntülendi.
#BalıkesirBalıkesir’de mühimmat üretimi yapılan fabrikanın kapsül üretimi bölümünde meydana gelen patlama, Türkiye’yi derinden sarstı. 8’i kadın 11 işçinin can verdiği faciayla ilgili soruşturma başlatıldı. 5 kişilik bilirkişi heyeti ve 3 müfettiş kazaya neyin yol açtığını araştırıyor...
#BalıkesirTPAO personel alımı 2024 personel alımı başvuru detayları araştırılıyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Merkez ve Taşra Teşkilatlarına 88 personel alımı yapacak. KPSS puanının göz önünde bulundurulacağı alımlar jeofizik, makine, elektrik-elektronik, harita, endüstri, kimya ve çevre mühendisliği ile uzman yardımcılığı kadrolarından yapılacak. Peki TPAO personel alımı başvuru şartları nedir, ne zaman? İşte ayrıntılar...
#TPAO Personel AlımıJeofizik Mühendisi ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Edirne'de 'Edirne Afetlere Hazırlık Çalıştayı'nda yaptığı açıklamada, "Marmara Denizi içerisinde, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bir deprem olma durumunda bundan yalnız İstanbul değil tüm Marmara'daki 11 il etkilenecek. Genellikle konuşmalarda İstanbul'a özgü bir deprem gibi algılıyoruz ama topluma şunu aksettirmek isterim; bu bir Marmara depremi olarak ele alınmalı. İstanbul ne kadar etkilenecekse Tekirdağ da etkilenecek, Kocaeli de etkilenecek, Bursa da etkilenecek, Yalova, Çanakkale, Balıkesir bütün Marmara Denizi'nde kıyıları olan şehirler etkilenecek" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Haluk EyidoğanJeofizik Mühendisi ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Edirne'de 'Edirne Afetlere Hazırlık Çalıştayı'nda yaptığı açıklamada, "Marmara Denizi içerisinde, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bir deprem olma durumunda bundan yalnız İstanbul değil tüm Marmara'daki 11 il etkilenecek. Genellikle konuşmalarda İstanbul'a özgü bir deprem gibi algılıyoruz ama topluma şunu aksettirmek isterim; bu bir Marmara depremi olarak ele alınmalı. İstanbul ne kadar etkilenecekse Tekirdağ da etkilenecek, Kocaeli de etkilenecek, Bursa da etkilenecek, Yalova, Çanakkale, Balıkesir bütün Marmara Denizi'nde kıyıları olan şehirler etkilenecek" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Haluk EyidoğanVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamdi Alkan, Bitlis'te 27 Kasım’da meydana gelen 4,3 büyüklüğündeki depremleri değerlendirdi. Doç. Dr. Alkan, bu depremlerin olduğu fayın Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) aktif diri fay haritasında olmadığını belirterek, "Deprem oldu ama haritalarda orada fay yok. Burası jeolojik olarak özel bir bölge. Deprem haritasının güncellenmesi gerekiyor" dedi.
#DepremFilipinler’de Toraji Tayfunu, Aurora bölgesindeki Dilasag kasabası yakınlarından karaya çıktı. Şiddetli yağış ve saatte 130 km’ye ulaşan Tayfun, 2 bin 500 köyde tahliye emri verilmesine neden oldu. Filipinler'de, bazı uçak ve feribot seferleri Tayfun nedeniyle iptal edildi.
#FilipinlerYerli ve milli sismik araştırma gemisi Oruç Reis, kıtalar arası ilk görev yeri olan Somali’ye doğru dün yola çıktı. Gemiyi uğurlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Somali açıklarındaki sismik araştırma faaliyetlerimizden de Allah’ın izniyle müjdeli haberler alacağımıza inanıyorum” dedi.
#Oruç ReisDaha önce Rize'nin Çayeli açıklarındaki petrol sızıntısına dikkat çeken Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden, Bayburt'ta petrol varlığına yönelik yaptıkları çalışmalarda yeni bulgulara ulaştıklarını belirterek alınan numunelerin incelemeye gönderileceğini ve bölgenin petrol açısından ümit vadettiğini söyledi.
#PetrolÇanakkale Boğazı'nda, Ezine ilçesi Dalyan köyü yakınındaki 2 bin 400 yıllık liman kenti Alexandria Troas Antik Kenti'nde, devam eden kazı çalışmalarında 1800 yıllık mimari yapılar gün yüzüne çıkarılıyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, "Bu anlamda 1800 yıl öncesinden başlayıp belki 300-400 yıl içerisinde değişimler gösteren yapılar grubunun bir bölümünü gün ışığına çıkarmaya başladık. Küçük buluntular olarak dönemleri hakkında bilgi verecek büyük ölçüde korozyona uğramış olan sikkelerin yanı sıra yoğun seramik ve üst yapıya ilişkin çatı kiremitleri yer alıyor. Çeşitli iskan evrelerini, buluntu gruplarını değerlendirip tespit edebiliyoruz" dedi.
#Alexandria TroasÇanakkale Boğazı'nda, Ezine ilçesi Dalyan köyü yakınındaki 2 bin 400 yıllık liman kenti Alexandria Troas Antik Kenti'nde, devam eden kazı çalışmalarında 1800 yıllık mimari yapılar gün yüzüne çıkarılıyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, "Bu anlamda 1800 yıl öncesinden başlayıp belki 300-400 yıl içerisinde değişimler gösteren yapılar grubunun bir bölümünü gün ışığına çıkarmaya başladık. Küçük buluntular olarak dönemleri hakkında bilgi verecek büyük ölçüde korozyona uğramış olan sikkelerin yanı sıra yoğun seramik ve üst yapıya ilişkin çatı kiremitleri yer alıyor. Çeşitli iskan evrelerini, buluntu gruplarını değerlendirip tespit edebiliyoruz" dedi.
#Alexandria Troas Antik KentiTekirdağ'da Perinthos Antik Kenti'nde, Trakya'nın en büyüğü olarak belirtilen tiyatroda yeni buluntular ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, "Bu sene çok farklı buluntular geliyor. Heykel parçaları, mimari süsleme parçaları, sahne binasına ait çok özenilmiş süsleme parçaları, freskler, renkli mermerler. Ve yine eksi 1 metrede bir heykel buluntumuz ve bir mezar var. Tekil bir mezar. Tabii bütün bunları çok dikkatli kazmak gerekiyor, buluntuların kaybedilmemesi açısından" dedi.
#Tekirdağ