DYK değerlendirme sınavının ne zaman yapılacağı araştırılıyor. Destekleme ve Yetiştirme Kursu (DYK), Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel örgün eğitim kurumlarında öğrenim gören istekli öğrenciler ile ortaöğretimden mezun olanlara verilen kursları tanımlamaktadır. MEB tarafından düzenlenen kursların etkinliğine yönelik 81 ilde İzleme ve Değerlendirme Ortak Sınavı uygulanıyor. Peki Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK) değerlendirme sınavı ne zaman, saat kaçta? MEB tarihi açıkladı
#DYKMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından uygulanan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 2 Haziran Pazar günü iki oturumda yapıldı. İyi bir lisede eğitim almak isteyen adaylar, geçen seneden farklı olarak yıl boyunca öğretilen tüm ünitelerden sorumlu olarak sınava girdi. Sınavın, MEB’in yayımladığı örnek sorular ve çalışma kitabı sorularıyla genel anlamda uyumlu olduğunu belirten uzmanlar soruları derslere göre yorumladı.
#Uzmanlar LGS Sorularını YorumladıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği’nde pek çok değişikliğe gidildi. Alınan kararlara göre; tüm ülkede uygulama birliği sağlamak için yazılı sınavlar belirlenen ortak tarihlerde yapılabilecek. Bu ortak sınavlar hariç okullardaki tüm yazılı sınavlar, çoktan seçmeli yerine yazılı yoklamayla uygulanacak. Her ilde özel uzmanlık gerektiren ölçme değerlendirme çalışmaları için “Ölçme ve Değerlendirme Merkezi” kurulacak. Öğrencilerin becerilerini ölçmek için iki yılda bir Türkçe dil sınavı yapılacak. İlkokullarda ise artık sınav yok.
#Okullarda Sınav Kalktı MıÖğrencilerin derslerde edindikleri kazanımları pekiştirmelerine katkı sağlamak için düzenlenen Destekleme ve Yetiştirme Kurslarının (DYK) Ortak Sınavı, geçtiğimiz dönem olduğu gibi bu dönem de çevrim içi olarak düzenlendi. Sınav, bin 37 okuldan yaklaşık 21 bin öğrencinin katılımıyla yapıldı.
#DYKYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayınlanan rapora göre, 2020 yılında öğrenciler tarafından 8 bin 674 sosyal sorumluluk projesi yapıldı. Bu rakam uzaktan eğitim koşullarının geçerli olduğu 2020 yılı verilerine dayanıyor. YÖK önümüzdeki yıl rakamların daha da yükselmesini bekliyor.
#Yükseköğretim KuruluCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde İnsan Hakları Eylem Planı Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Bu sürecin sonunda 9 amaç, 50 hedef, 393 faaliyeti içeren bir belge olarak ortaya çıktı. 2 yıllık bir zaman diliminde uygulanmak üzere hazırlanmıştır'' dediği belgenin ayrıntılarını tek tek anlattı. Yeni eylem planıyla otelde geceyarısı gözaltına alma dönemi bitti, katalog suçlarda 'somut delile dayanma' şartı aranacak, kamu ve özel sektörde çalışanlar ve öğrencilerin kendi dini bayramlarında izinli olmaları sağlanacak.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYÖK tarafından, beş ana gösterge ve 45 alt gösterge doğrultusunda Türkiye'deki 172 üniversiteye ait ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu’ erişime açıldı - Rapora göre; geçen yıl 115 üniversite 1683 patent faydalı model veya tasarım başvurusu yaptı, 152 üniversite ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarca desteklenen 5 bin 770 Ar-Ge projesi yürüttü. Öğrenci başına yapılan cari harcama miktarı ortalaması 12 bin 735 lira oldu. 152 üniversite, bütçelerinin ortalama yüzde 4'ünü Ar-Ge kapsamında harcadıklarını beyan etti.
#YökAdalet Bakanı Abdulhamit Gül, açıklamalarda bulundu. Bakan Gül İnsan Hakları Eylem planı ile ilgili olarak, “Öz güven içinde ve nerede bir ihlal varsa buna sıfır tolerans gösterilecek şekilde bu belgemizi de yakın zamanda açıklayacağız” dedi. Bakan Gül, avukatın etek boyuna tepki gösteren hakimle ilgili tartışmalar için de ''Böyle yanlış uygulamalara fırsat vermeyeceğiz ki yargıya leke gelmesin. Anında gereken yapılmıştır'' ifadelerini kullandı.
#Adalet BakanıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) okulların akademik başarı durumunu izlemeye başladı. Bunun ilk adımı da Türkçe, matematik ve fen bilimleri dersleri oldu. Nisan ayında 81 ilde örnekle belirlenen 5, 7 ve 10’uncu sınıflardan yaklaşık 350 bin öğrenciye yönelik olarak, bu dersleri içeren kapsamlı bir sınav yapıldı.
#Mahmut ÖzerMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) okulların akademik başarı durumunu izlemeye başladı. Bunun ilk adımı da Türkçe, matematik ve fen bilimleri dersleri oldu. Nisan ayında 81 ilde örnekle belirlenen 5, 7 ve 10’uncu sınıflardan yaklaşık 350 bin öğrenciye yönelik olarak, bu dersleri içeren kapsamlı bir sınav yapıldı.
#YazarYÖK Başkanı Yekta Saraç’ın duyurduğu yükseköğretim kurumlarına ‘karne’ uygulamasının yazısı üniversitelere gönderildi. Değerlendirmeler 5 ana başlıkta 45 göstergede olacak. Çalışmanın sonucunda ‘Üniversite İzleme Raporları’ oluşturulacak. Başarılı üniversiteler ise ödüllendirilecek.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Öğretmenlik Meslek Yasası ile ilgili hazırlıkların tamamlandığını bildirdi. Bakan Selçuk, okula başlama yaşı ile ilgili olarak "Çağ nüfuslarını net ayırabilelim diye 69 ayı önümüzdeki yıl gerçekleştirmiş olacağız" dedi. Selçuk ayrıca hayırseverlerin okullara yaptırdıklarının okulun web sayfasından izlenmesine imkân sağlayacak yazılımın nisanda hizmete gireceğini söyledi.
#Milli Eğitim BakanıYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Bu yıldan başlayarak üniversitelerin başarı karnesini her yıl yayımlama kararı aldık. Üniversitelerin değerlendirilmesi beş ana başlıkta 42 göstergede olacak. Bu göstergelerin ana amacı yükseköğretim kurumları arasında adalet temelli rekabet ortamı oluşturmak ve bu rekabetin nesnel ve ölçülebilir başarı kriterlerini ortaya koymak" dedi.
#YÖKMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, lise yerleştirme sınavıyla ilgili modelleme yaptıklarını ve umut verici sonuçlar aldıklarını söyledi. Bakan Selçuk ayrıca mevcut yatırım bütçesi ile tam gün eğitimi, Türkiye’nin yaklaşık yüzde 80’ninde bir sene içinde halledebileceklerini dile getirirken, MEB için karma eğitimin esas olduğunu da vurguladı. Bakan, il ve ilçe milli eğitim müdürü atamalarının da sınavla yapılması için hazırlıkların sürdüğünü duyurdu.
#Milli Eğitim BakanlığıTaşeron düzenlemesi ile bazı gelişmelere tanık olan işçiler, düzenleme içerisinde yer alan maddeleri sorguluyor. Taşeron işçilere kadro kimleri kapsıyor sorusuna cevap arayan vatandaşlar, son durum hakkında bilgi edinmek istiyor. Peki, KİT'lerin son durumu ne oldu? İşte, taşeron işçilere kadro konusunda detaylı bilgiler
#TaşeronÖzel okullar, liseye geçişte etkili olan TEOG kaldırılmasının ardından yerine öğrenci yerleştirmelerinde izlenmesi gereken yolu belirlemek için çalıştay düzenliyor. Akademisyen ve eğitimcilerin katılacağı etkinlik 30 Eylül’de Antalya’da olacak.
#Bahçeşehir KolejiHürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 8’inci oturumu TED Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Üniversiteler arasındaki işbirliği zayıflığına dikkat çeken Rektör Murat Tarımcılar, “Ankara’da, üniversiteler arası ortak çalışmaların daha çok olmasını beklerdim. Herkes kendi içine çekiliyor” dedi.
#TEDÇoktan seçmeli testler yaşamın bir parçası. Sorulması gereken soru, ne kadar büyük bir parçası olması gerektiği. Örneğin ABD’de üniversitelere girişte standart test sonuçlarına bakılır ama başka kriterler de kullanılır (kompozisyon, mülakat, özgeçmiş, portföy vs.). Öte yandan ülkemizde hem liseye hem üniversiteye (hem de devlete) girişte sadece standart test sonuçları kullanılıyor.
#EğitimSon dönemde kampüs alanında üst üste bomba düzenekli araç bulunan Boğaziçi Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Gülay Barbarosoğlu, “Çok korktuk ve endişelendik. Son yaşananlar güvenlik önlemlerini artırmamızı gerekli kıldı. Bu yalnızca Türkiye ile ilgili de değil. 1996’da Yale Üniversitesi’nde 4, şimdi ise 400 güvenlikçi var, 4000 noktada da kamera var” yorumunu yaptı.
#Gülay Barbarosoğlu