Türkiye’de en az bir akredite lisans programı bulunan üniversite sayısı 116 oldu. Akredite lisans program sayısı ortalaması 2018’de yüzde 6,89 iken 2023 yılında 10,42’ye ulaştı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, “Doktora programı açmak üzere başvuran üniversitelerimize akredite program sahibi olma şartı getirmiş bulunuyoruz. 2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz” dedi.
#YÖKTürkiye’nin doktora mezunu sayısı 2023 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 20 arttı. Rapora göre, doktora programlarında 100 ve üzeri mezun veren üniversite sayısı da 36’ya yükseldi. En fazla doktora mezunu veren üniversite Ankara Üniversitesi oldu.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre, 2023 yılı Uluslararası Yeşil Üniversite Endeksi’nde (UI Greenmetric) 6 Türk üniversitesi dünya sıralamasında ilk 100’e girdi. Sıralamada, İstanbul Teknik Üniversitesi 46’ıncı, Yıldız Teknik Üniversitesi 63’üncü, Erciyes Üniversitesi 85’inci, Özyeğin Üniversitesi 89’uncu, Ege Üniversitesi 96’ncı, Yeditepe Üniversitesi ise 98’inci oldu. Ayrıca ilk 1000’de Türkiye’den 93 üniversite yer aldı.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024’ yayınlandı. Rapora göre, Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan öğrencilerin yurt içi ilk iş bulma süresi ortalaması 2023 yılında 4,5 ay olarak gerçekleşti. Bu süre 2022 yılında 6,4 ay olarak hesaplanmıştı.
#YÖKİyi bir iş fikrine sahip olmak girişimciliğin ilk kuralı olsa da tek başına bir anlam ifade etmiyor. Pazar araştırmasından geri bildirimlere, finansal desteklerden risk yönetimine kadar birçok süreci doğru yönetmek kritik önem taşıyor. Peki yola yeni çıkan bir girişimci hangi adımları atmalı ve nelere dikkat etmeli? Finansal Yönetim Danışmanı Bikem İnce İnanç, 10 adımda başarılı girişimin yol haritasını anlattı...
#Başarılı GirişimMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamındaki öğretim programlarının ve bu programlara uygun olarak geliştirilen ders kitaplarına ve eğitim araç gereçlerine yönelik veri toplama süreci için İzleme ve Değerlendirme Sistemi’ni (İDES) hayata geçirdi.
#MEBTürkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni oluşturan öğretim programlarının etkililiğini değerlendirmek ve sürekliliğini sağlamak amacıyla Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından kurulan ‘İzleme ve Değerlendirme Sistemi’ (TTKB-İDES)” hayata geçirildi. Söz konusu sistemle okul yöneticileri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler öğretim programlarına ilişkin verileri işleyip geri bildirim verebilecek.
#TTKB-İDESMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) ve TOBB Türkiye Eğitim Meclisi tarafından düzenlenen Özel Okullar Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Bilgilendirme Toplantısı, Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci’nin katılımıyla yapıldı.TOBB ETÜ’de düzenlenen Özel Okullar Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan Bakan Yardımcısı Yelkenci, yeni müfredatın 2014 yılında başlayan bir süreç olduğunun altını çizerek on yılda ciddi bir ihtiyaç analizi yapıldığını belirtti. “Bu süreçte Bakanlığımızın her bir biriminde bulunan izleme ve değerlendirme daireleri, eğitimin her alanında birçok veri üretti” ifadelerini kullanan Yelkenci, “Bize uzun vadeli, en az elli yüz yıllık projeksiyonda gerekenler nelerdir? Atmamız gereken adımlar nelerdir? En başta bu soruyu sormamız gerekiyor” dedi.
#MebTarım ve Orman Bakanlığının uyguladığı tarımsal desteklerden hibe programlarına, işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılmasından tarımsal örgütlerin derecelendirilmesine kadar birçok faaliyetin, üretim planlamalarına uyumlu olması için çalışma yürütülüyor.
#TarımPandemi ile birlikte hayatımıza giren ve birçok işletme için kalıcı hale gelen uzaktan ve hibrit çalışma modeli yeni bir girişime ilham verdi. Sosyal medya platformu olarak yola çıkan PeerBie, çalışma hayatındaki köklü değişim nedeniyle yönetim platformuna dönüştü. Ekip içi iletişim, proje yönetimi, yazılım geliştirme ve satış süreçlerini tek çatı altında birleştirerek küçük ve orta ölçekli işletmelerin verimliliğini artırmayı hedefleyen girişim, mesafeleri ortadan kaldırarak takım ruhunu güçlendiriyor.
#PandemiMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yeni eğitim- öğretim yılına ilişkin olarak hazırlık genelgesi yayımlandı. Yayımlanan genelgeye göre, ilkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı. Genelgede, sınıf annesi ve benzeri adlar altında uygulamalara da izin verilmeyeceği belirtildi.
#MEBMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl eğitim öğretimde yapılacak iş ve işlemlere ilişkin tüm illere genelge gönderdi. Öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu ücret alınmayacak. Afet bölgesindeki illerde ortaöğretim düzeyinde eğitim gören öğrencilerin eğitime erişimlerinin üst seviyede sağlanabilmesi için ülke genelindeki okullara il veya ilçe nakil komisyonlarınca yerleştirilmeleri uygulamasına bu yıl da devam edilecek. Öte yandan ilkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı. Ölçme yaklaşımı yerine, süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenecek.
#OkulBaşta yapay zekâ, makine öğrenimi, dijital eğitim ve gelişim platformları olmak üzere “yeni teknolojiler” olarak adlandırılan yöntemlerin, insan kaynakları profesyonellerine stratejik bir güç kazandırdığını söyleyen Açık Holding İK Direktörü Arzu Şafak, “Yeni teknolojiler, insan kaynakları alanını birçok açıdan dönüştürmektedir. İnsan kaynakları yaşanan bu dönüşüme ayak uydurarak, yeni teknolojileri etik ve sorumlu bir şekilde kullanmak zorundadır” dedi.
#Açık HoldingEski Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat için Kandilli Rasathanesi'nde uğurlama töreni düzenlendi. Doç. Dr. Doğan Kalafat'ın eşi Mine Kalafat, "Eminim Doğan hepimizi izliyordur. Böyle bir manzarayı görse gerçekten o da çok mutlu olurdu. Biz Doğan'la çocukluktan beri bir aradayız. Yaklaşık 40 yıl oldu. Yaşadığım her an çok güzel ve özel. Şimdi seyrettikçe gerçekten ne kadar güzel bir hayat geçirdiğimizi anlıyorum." ifadelerini kullandı.
#Boğaziçi ÜniversitesiTürkiye'de deprem araştırmalarına önemli katkılarda bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi eski müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat hayatını kaybetti.
#DEPREM‘Spor Dostu Kampüs’ tanıtımına katılan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Yapılan araştırmalar, üniversite öğrencilerinin yüzde 83’ünün 'sedanter yaşam tarzı' yani fiziksel aktivitenin hiç olmadığı ya da düzensiz olduğu bir yaşam tarzına sahip olduklarını ortaya koymaktadır. Bu nedenle kampüslerimizde öncelikli olarak fiziksel aktivite ve düzenli egzersize katılımı artırmak için gerekli eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılarak, gençlerde spor yapma bilincinin artırılması ve gençler arasında egzersizin bir yaşam alışkanlığına dönüşmesini hedefliyoruz” dedi.
#Spor Dostu KampüsKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor." ifadelerini kullandı.
#İstanbulKandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor" dedi. Özener "Bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor." ifadelerini kullandı.
#İSTANBULYükseköğretim Kurulu tarafından 'Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2023' hazırlandı. Rapora göre; üniversitelerde hem doktora hem de proje hazırlayan öğrenci sayısı arttı. 2021’de 8 bin 815 olan doktora öğrenci sayısı’, 2022’de 11 bin 290’a yükseldi.
#YÖK BaşkanıMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin geçen hafta açıklanan PISA 2022 sonuçlarını değerlendirerek, “Eğitimde son yirmi bir yılda elde ettiğimiz başarıları asla yeterli bulmuyoruz çünkü eğitim, bir noktaya varılabilecek bir alan değil. Bizler de daha iyisini yapmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
#PISA