Almanya’da kalifiye işgücü açığı sorunu büyüyor. Merkezi Köln’de bulunan Alman Ekonomi Enstitüsü’ne (IW) bağlı Nitelikli İşgücü Güvencesi Yetkinlik Merkezi’nin (KOFA) açıkladığı araştırmanın sonuçlarına göre, bilgi teknolojileri alanındaki işgücü açığı rekor seviyeye ulaştı.
#Almanya1960’larda mavi yakalı göçmenlere kapılarını açan Almanya, şimdi nitelikli eleman açığının kapanması için yasal düzenlemelere gidiyor. Son olarak ‘Şans Kartı’ uygulaması bakanlar kurulu tarafından onaylandı. Uzmanlara göre ülkede bugünkü refah düzeyinin korunması için yılda 400 bin kalifiye göçmene ihtiyaç var.
#AlmanyaSiber güvenlik alanında yazılım, danışmanlık ve eğitim hizmetleri veren MAY Siber Teknoloji, Türk mühendisler tarafından geliştirilen yazılımlarıyla bugün 200’den fazla kurumsal müşteriye hizmet veriyor. Sektörde pek çok iş fırsatı olduğuna dikkat çeken MAY Siber Teknoloji Genel Müdürü İlkem Özar, “Bilişim dünyasının genel kaliteli insan kaynağı açığı, siber güvenlik alanında katlanarak artıyor. Sadece bilgi sistemleri denetçileri anlamında AB çapında yaklaşık 30.000 denetçi açığı var” diyor.
#Siber GüvenlikYaz aylarının bitmesiyle istihdam piyasası da hareketlenmeye başladı. Bu yıl istihdam açısından en hareketli sektörler otomotiv, bilişim, hızlı tüketim, perakende olurken en çok arananlar da her zaman olduğu gibi satış ve pazarlama kadroları oldu. Fakat bu yıl İK rolleri ve dijital roller de oldukça talep gördü. Hükümetin açıkladığı 1 milyonun üzerindeki istihdam artışı hedefinin de etkisiyle işe alım piyasası 2018’den umutlu.
#2018 İstihdam PiyasasıDünyanın önde gelen içerik güvenliği şirketi Palo Alto Networks ve Platin Bilişim, ‘Cyber Security Summit’ etkinliğinde artan siber saldırılara ve veri güvenliğinin önemine dikkat çekti. En yeni siber güvenlik teknolojileri ve yeni trendler hakkında katılımcıları bilgilendiren iki firma, güncel pazar araştırmaları verilerini de sektör çalışanları ile paylaştı.
#Siber GüvenlikIntel Security ve Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi (CSIS), hem şirketler hem de ülkeler düzeyinde siber güvenlik uzmanlığı krizi ile ilgili Hacking the Skills Shortage (Uzman Eksikliğini Kırmak) başlıklı bir rapor yayınladı. Araştırmaya katılanların %82’si siber güvenlik uzmanlığında eksiklik olduğunu kabul ederken; katılımcıların %71’i bu eksiklik nedeniyle hackerlar açısından kolay birer hedefe dönüşen kurumların doğrudan ve ölçülebilir zarar gördüğünü belirtti.
#İntelKalifiye eleman sıkıntısı yıllardır tüm dünyanın gündeminde. Fakat Türkiye’de durum çok daha kötü. Bir tarafta işsiz milyonlar, diğer tarafta doldurulamayan 100 binlerce iş. En büyük sebebi eğitim sisteminden dolayı nitelikli personel yetişmemesi, işverenin kusursuz personel araması ama buna karşılık düşük ücret vermesi.
#Kalifiye ElemanSon birkaç aydır Hürriyet Dünyası’nı ziyaret eden, Columbia ve George Washington gibi ABD üniversitelerinden gelen gazetecilik öğrencilerinin büyük bir merakla sorduğu soruları yanıtladım. Türkiye’de bu tür çalışma gezileri pek düzenlenmediğinden, bizim öğrencilerin ve genç gazetecilerin de belki işine yarar diye, bugün itibariyle medyaya dair düşündüklerimi bu yazıda özetlemek istedim.
#GazeteBahçeşehir Üniversitesi Berlin’e kampus açtı. Uçaktan ilk inen kişi olarak Alman polisi ve el çantalarını koklayan bir Alman kurduyla karşılanan Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, “Bizi yıldıramazlar, biz Türk ve Alman gençleri için buraya geldik” derken, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da “Bu tam bir rezalet, utanç verici” diye konuştu.
Türkiye’deki bilişim sektörüne Türkçe kaynak sağlamak ve sektör çalışanlarını bir çatı altında toplamak amacı ile 2008 yılında kurulan ÇözümPark bilişim portalı, kullanıcı kitlesini de her geçen gün artıran, dinamik bir site... ÇözümPark'ın editörlerinden biri olan Hakan Uzuner ile ÇözümPark'ı konuştuk...