Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bir süredir hazırlığını yaptığı vergi paketiyle asgari kurumlar vergisi, asgari gelir vergisi geliyor. Yap-işlet-devret modeli ile kamu-özel işbirliği projeleri kapsamında faaliyet gösteren kurumların buralardan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranının yüzde 25 yerine yüzde 30 olması planlanıyor. Kira gelirlerinde ise yüzde 20 stopaj kesilmesi öneriliyor.
#VergiKira Gelir beyanında son gününü 1 Nisan olduğunu hatırlatan Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Mesken kira geliri elde edenler elde ettikleri kira gelirinin 2023 yılı için istisna tutarı olan 21 bin TL’yi aşması halinde beyanname vermeleri gerekiyor. Vergi kesintisine (tevkifata) tabi işyeri kira gelirleri elde edenlerde ise, kira gelirlerinin brüt tutarı 2023 yılı için beyanname verme sınırı olan 150 bin TL’yi aşması halinde beyanname verirler” dedi.
#Kira21 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden beyan edecek. Elde edilen gelir istisnanın altında ise, beyanname verilmesine gerek olmayacak. Konutlardan elde edilen kira gelirleri, süresinde beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2023 yılı için belirlenen istisnadan yararlanılamayacak.
#Gelir İdaresiHazine ve Maliye Bakanlığı’nın kira gelirlerinin doğru tespiti için kiracılardan bilgi toplamaya yönelik projesi ilk meyvelerini vermeye başladı. İlk etapta 5 bin ev sahibinin geçmiş döneme yönelik beyanname verdiği öğrenildi. 2023 yılına ilişkin kira gelirlerinin beyanı ise 1 Mart 2024 tarihinde başlayacak, 1 Nisan’da süre bitecek.
#Ev SahibiTürkiye 2024’e yüzde 49 oranında artan yeni asgari ücretle girdi. Bu, 1 Ocak’tan itibaren sosyal güvenlik sisteminde de değişiklik demek. İşsizlik maaşından isteğe bağlı sigorta primine, borçlanma oranından yaşlılık aylığına işte tüm kalemlerde yeni rakamlar...
#Asgari ÜcretAsgari ücretteki yüzde 34.04’lük artış sosyal güvenlikteki tüm alanları etkileyecek. Yeni asgari ücretle birlikte; doğum ve askerlik borçlanmasından işsizlik maaşına, genel sağlık sigortası priminden isteğe bağlı sigortalılık ödemelerine, Bağ-Kur primlerinden 65 yaş aylığına kadar tüm ödemeler de artacak.
#Asgari ÜcretKira geliri 9 bin 500 liranın üzerinde olan vatandaşların 31 Mart’a kadar beyanname vermeleri ve kira vergisi ödemeleri gerekiyor. Ev sahibi okurlarımdan “Aldığım kira çok düşük yine de beyan edecek miyim?” şeklinde çok sayıda soru geldi. Ankara Barosu avukatı Ayşe Köseyener’e göre 2022’de kira gelirinin toplamı 9 bin 500 TL ya da bu tutarın altındaysa beyan etmenize de vergi ödemenize de gerek yok. Ancak bu tutarın üzerindeki kira geliri için beyanname vermeniz ve vergi ödemeniz gerekir. Aksi halde para cezası uygulanır.
#KiraGelir vergisi yasasına göre 2023 yılı boyunca geçerli olacak istisna ve indirim tutarları netleşti. Bu kapsamda, yeni dönemde ev sahipleri 2023 yılında elde ettikleri kira geliri yıllık 21 bin lirayı geçtiğinde beyanname verecek. Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri kiralık otomobilin 17 bin lirasını gider gösterebilecek. 1.9 milyon liranın üzerinde kazanan Youtuber’lar beyanname verecek.
#Gelir VergisiDOLANDIRICILARIN göz koyduğu varlıklardan birisi de vatandaşın tapuda kayıtlı gayrimenkulleri. Ev, arsa, arazi gibi taşınmazlar kimi zaman mülk sahibinin haberi olmadan da el değiştirebiliyor. Sahte kimlik, sahte vekâlet belgesi kullanılarak mal sahibinden habersiz devir işlemi yapılabiliyor.
#Tapudaki İşlemleriİşçi, işveren ve hükümet, tüm taraflar 2022 asgari ücretini mutabakatla belirlemişti. Şimdi tüm taraflar yine peş peşe açıklamalar yapıyor “Temmuzdan itibaren asgari ücret artırılmalı” şeklinde. Belli ki temmuzdan itibaren asgari ücret artacak.
#Asgari ÜcretÜlke genelinde 2 milyondan fazla kişi kira geliri üzerinden vergi ödüyor. Yıl boyunca sağlanan gelirin ertesi yıl mart ayında beyanı şart. Peki kimler için beyanname zorunlu, beyanname veren herkes vergi ödeyecek mi? Kira geliri için tüm merak edilenleri beş gün boyunca detaylarıyla anlatacağız. Bugün, beyanname yükümlülüğü için en az ne kadar kira geliri gerektiğini, istisna tutarını, (belgesiz) götürü gider ve (belgeli) gerçek gider ayrımını örnek vergi hesaplamalarıyla ele alıyoruz.
#KiraHazine ve Maliye Bakanlığı gelir vergisi öncesinde mükellefleri SMS’le uyarmayı planlıyor. Kira geliri elde eden 785 bin ev sahibine, evini 5 yıldan önce satan 110 bin mükellefe mesaj gönderilecek. Maliye basılı mektup göndermeyerek, 10 milyon lira tasarruf edecek.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıGeçen yıl uygulamaya başlanan değerli konut vergisi için 21 Şubat tarihine kadar beyanda bulunulacak. Değerli konut vergisinde sınır her yıl yeniden değerleme oranına göre belirleniyor. 2022 yılı için sınır 6 milyon 173 bin lira olarak belirlendi. Yasa ilk çıktığında sınır 5 milyon liraydı. Bu değer yeniden değerleme oranının yarısına göre yeniden belirleniyor. 6 milyon 173 bin liralık değerin üstünde olanlar değerli konut vergisi ödeyecekler.
#Değerli KonutYeni yılda birçok vergide olduğu gibi, Veraset ve İntikal Vergisi’nde de (VİV) değerler değişti. Hem ne kadar vergi istisnası uygulanacağı, hem hangi değer üzerinden hangi oranda vergi uygulanacağı güncellendi. İşte mirasçılar ve bağış-hediye alan mükellefler için 2022 yılı vergileri...
#Vergi2021 yılında KDV dahil 27 TL olan günlük yemek bedelinde vergi istisna tutarı 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 317 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca 2022 yılı için önceki seneye göre %36 artışla KDV dahil 36,72 TL olarak belirlendi.
#Resmi GazeteYasakların hafifletilmesi ve evlilik sezonunun açılmasıyla birlikte düğünler arttı. Düğünlerin olmazsa olmazı da takılar, hediyeler... Yeni çiftler ailelerinden ve yakınlarından gelen hediyelerin vergisi var mı merak ediyor. Yasaya göre düğün hediyeleri için vergi istisnası var. Ama düğün hediyesi otomobil olursa ya da geline yüklü bir çeyiz parası verilirse durum değişiyor.
#YAZAR