Ayasofya Camisi’nin 1400 yıllık İmparatorluk Kapısı, kimliği henüz belirlenemeyen kişiler tarafından tahrip edildi. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Hayrullah Çelebi, Hürriyet’e yaptığı açıklamada olayı doğrulayıp “Vatandaş bir parça almış oradan. Soruşturma başlattık” dedi.
#Ayasofya CamiSüleymaniye Camii'ndeki restorasyon çalışmaları kıbleye göre sol harim giriş kapısında kullanılan ayetlerin sıralamasında yanlışlık yapıldığı ortaya çıktı. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, "Hatalı olduğunu biliyoruz, fakat bunu yapmak için uzun bir zaman gerekiyor. Cami ibadete açıldı. Bunlar çok büyük kapılar, bunları sökmemiz lazım, bunun için de yaklaşık 6 aya yakın bir süre gerekiyor" dedi. Hatanın neden düzeltilmediğine ilişkin soru üzerine ise Sarı, “Fark edildi ama 'müdahale etmeyelim' diye karar verildi'' yanıtını verdi.
#Süleymaniye CamiiSüleymaniye Camii'nde kıbleye göre sol harim giriş kapısında kullanılan ayetlerin sıralamasında yanlışlık olduğu ortaya çıktı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "2007-2013 yılları arasında Süleymaniye Camiinin restorasyonu Genel Müdürlüğümüzce yapılmıştır. Bu restorasyon kapsamında Caminin ahşap kapı kanatları üzerinde yer alan ayetlerin bulunduğu kitabelere temizlik dışında bir müdahale yapılmamıştır." denildi.
#Süleymaniye CamiiOsmanlı padişanlarından Sultan Abdülmecid tarafından 161 yıl önce Ortaköy kıyısına yaptırılan, İstanbul Boğazı'nın değişken ışıklarını caminin içine taşıyan büyük pencereleriyle dikkati çeken Büyük Mecidiye Camisi, 3 yıl süren restorasyonun ardından yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yeniden cemaatiyle buluşacak.
İstanbul Boğazı kıyısında bulunan ve vatandaşların "Ortaköy Camisi" olarak bildiği Büyük Mecidiye Camisi'nde restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Mayıs ayında ibadete açılacak camide, 3 yıl süren restorasyon çalışmalarında 8 milyon liraya yakın para harcandı.
#Camiİstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, Süleymaniye Camisi'nin restorasyonu sırasında, 1960'lı yıllarda caminin içinin tamamen çimentoyla sıvandığını gördüklerini belirterek, “Çimentodan arındırma işlemleri sırasında da Süleymaniye Camisi'nin bize bir sürpriz hazırladığını gördük. O da fil ayaklarında 453 yıl önce yapılmış orijinal İznik çinileri olduğuydu” dedi.
İstanbul Fatih’te Kristos Pantepoptes Kilisesi olarak 1059'da inşa edilen ve Sadrazam Koca Mustafa Paşa tarafından camiye dönüştürülen yapının 2021 yılında başlanılan restorasyonunda sona gelindi. Bizans mimarisine ait tasvirlerinin yer aldığı freskler keşfedilen caminin zemini camla döşenerek adeta müzeye çevrildi.
#FatihTİCARET Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bütün ve parça dahil tavuk eti ihracatı, 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırıldı.
#TİCARET BakanlığıDepremde hasar alan aralarında Diyarbakır Surları ve Gaziantep Kalesi de bulunan tarihi eserler yeniden ayağa kaldırılıyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne ait 8 hizmet binası, 6 müze, 7 kale olmak üzere toplam 21 yapının ihale çalışmaları tamamlandı.
#KahramanmaraşAyasofya Camii'nin 'İmparator kapısı' olarak bilinen ahşap kapının cam bölme ile koruma altına alınmasıyla ilgili konuşan İstanbul Kültür Tescil ve Müzeler Şube Müdürü Osman Nak, " İmparator kapısındaki cam bölme yaklaşık iki ay önce yapıldı. Günde ortalama 50 bin ziyaretçinin girdiği bir Ayasofya'ya 50 bin elin bir yere dokunduğunu düşünün. Bu gerçekten yüksek bir rakam. Yürüdüğümüz mermerler bile aşınıyor. Dolayısıyla bu eserin de aşınmaması mümkün değil. Özellikle kapı, ahşap olan elemanlar daha çok aşınıyor" diye konuştu.
#Ayasofya CamiiAyasofya Camii'nin 'İmparator kapısı' olarak bilinen ahşap kapının cam bölme ile koruma altına alınmasıyla ilgili konuşan İstanbul Kültür Tescil ve Müzeler Şube Müdürü Osman Nak, " İmparator kapısındaki cam bölme yaklaşık iki ay önce yapıldı. Günde ortalama 50 bin ziyaretçinin girdiği bir Ayasofya'ya 50 bin elin bir yere dokunduğunu düşünün. Bu gerçekten yüksek bir rakam. Yürüdüğümüz mermerler bile aşınıyor. Dolayısıyla bu eserin de aşınmaması mümkün değil. Özellikle kapı, ahşap olan elemanlar daha çok aşınıyor" diye konuştu.
#Ayasofya CamiiSultan 2. Beyazid’in süt annesi Asude Hatun’un viraneye dönen Fatih’teki türbesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile İBB arasında sorumluluk tartışması başlattı. Vakıflar, 324 türbenin 2016’da İBB’ye devredildiğini, İBB ise mülk sahibinin Vakıflar olduğunu iddia etti.
#GazetehaberleriKastamonu’da 1506’da inşa edilen Nasrullah Kadı Camisi’nin 2016’da tamamlanan restorasyonu, bazı eserlerin üzerinin badana ile boyanması ve üzerinde hat sanatının bulunduğu panoların kaldırılması sebebiyle eleştiri aldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, cami içerisinde iki farklı dönemde yapılmış eserler olduğunu ve orijinal eserlerin sadece temizlendiğini söyledi.
#Nasrullah Kadı CamisiKastamonu'da 514 yıllık tarihi Nasrullah Camii'ndeki süslemeler ve hat çalışmalarının, restorasyon çalışması sırasında kaybolduğu, caminin eski ve yeni görüntüleri arasındaki fark olduğu yönündeki iddialar üzerine Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy açıklama yaptı. Ersoy, "Restorasyon kapsamında eserin içindeki tüm hatlar, konumları ne olursa olsun sadece temizlenmiş ve özgün haliyle bırakılmış olup, mevcut hiçbir hat yazısı kaldırılmamıştır" dedi.
#KastamonuÇanakkale'nin Kuzey Ege Denizi'ndeki turizm cenneti Bozcaada ilçesinde, 2005 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla aslına uygun restore edilen, ancak Gökçeada ve Ayvacık depremlerinde yeniden hasar gören 151 yıllık Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi'nin 23.8 metre yüksekliğindeki 4 katlı çan kulesi, bir kez daha restore edildi. Kilisenin çanı yeniden çalmaya başlarken, Bozcaada’da yaşayan Rum asıllı Ortodoks Foteini Kallona, "Çok sevinçliyiz, çünkü burası bizim ibadet yerimiz. Bu konularda Sayın Erdoğan bizi hiç kırmıyor. Bizim, cemaatin her istediğini yapıyor. Ben Yunanistan'daki Bozcaadalılar derneği temsilcisi olarak kendisine çok teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonra çanımız çalar, papazımız olur ve ayinlerimizi yaparız" dedi.
#Bozcaadaİstanbul’da yaşıyorsunuz ve şehirden bunaldınız. “Şöyle bir denize gireyim, bina yerine mavi, yeşil göreyim, huzur bulayım” dediniz ve kendinizi Burgazada’ya attınız. “Nerede denize girebilirim” diye sorduğunuzda aldığınız yanıt “Madam Martha Koyu” olurdu... Şimdi plaja sermeyi hayal ettiğiniz havluyu usulca çantanıza geri koyun. Sadece Burgazada’nın değil İstanbul’un son bakir koyu da şahsa devredildi. Koyu bekleyen artık tel örgüler, betonlaşma ve düğün dernek gürültüsü...
#Madam Martha