Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası mayıs ayı Konut Fiyat Endeksi ile ilgili verileri paylaştı. TCMB tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) (2017=100), 2023 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,6 oranında artarak 877,9 seviyesinde gerçekleşmiştir.” ifadelerine yer verildi. İstanbul konut fiyat endeksi yüzde kaç? sorusu da bu bağlamda merak edilmeye başlandı. İşte Mayıs ayı Konut Fiyat Endeksi!
#Konut Fiyat EndeksiPiyasalarda iyimserlik rüzgârı esmeye devam ediyor. Borsa İstanbul’da bir ayı aşan süreçteki prim yüzde 15’i geçti. Birbiri ardına gelen haberler moralleri ve işlem hacmini yükseltti. BIST100 Endeksi ve hisseler üzerindeki atalet kalktı. Faizdeki düşüş olasılığı, şimdiye kadar mevduat gibi sabit getirili yatırım araçlarında kalan bazı tasarruf sahiplerinin alternatif arayışını hızlandırabilir.
#Borsa İstanbulKur korumalı mevduattan ayrılan ciddi bir tasarruf var. Döviz kurlarının yatay seyretmesi nedeniyle uzun süredir çok düşük bir prim söz konusu. Altın fiyatları Trump’ın seçim zaferi sonrası önemli bir güç kaybına uğradı. Enflasyon sorunu ciddiyetini korusa da 2025 yılı için faiz indirim beklentileri öne çıkmaya başladı. Önümüzdeki hafta TCMB faiz kararı var. TCMB’nin bir yandan enflasyon hedefini yükseltirken diğer yandan faiz indirimi yapması beklenmiyor. Dolayısıyla bu dönemde Borsa İstanbul’a ilginin sürmesi olası.
#TCMBBorsa İstanbul’da 23 Temmuz’dan bu yana düşen bir trend var. Bir gün yükseliş, ertesi gün düşüş, öngörülemez bir görünüm hakim. Adeta sabır sınıyor. Bu ortamda hisse seçiminde kârlılık analizleri kadar bilançoların borçluluk yapısına daha yakından bakılması gereken bir süreçten geçiyoruz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “BIST 50’deki açığa satış yasağını kaldırmayı değerlendiriyoruz” açıklaması bir tepki yükselişi getirse de borsadaki yaraya tek başına merhem olması zor.
#Borsa İstanbulFaiz indirimlerinin etkisiyle dış piyasada iyimserlik sürüyor. Avrupa tarafında gelişmeler beklendiği seyirde devam ederken, ABD için aynı şeyi söylemek zor. ABD tahvil faizlerinde yükseliş, dolarda değerlenme, Euro’da ise zayıflama korunuyor. Altın fiyatlarında ise ralli yeni zirve denemelerine devam ediyor. Dış piyasaların bu dönem için yumuşak karnı Ortadoğu. O yöndeki gelişmelere altın ve petrol fiyatları dışında duyarlılık zayıfladı. Borsalarda devam eden çıkış trendleriyle dışarıda bahar havası korunuyor.
#FAİZ İndirimiBIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün yüzde 20’yi geçmesi nedeniyle karamsar hava olarak tanımlanan “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Bir nevi makas değişimi gibi. Fakat cuma günü tekrar 9.000 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla bu bölgeden çıkılmış oldu. 9.000 bu açıdan önemli. Henüz yükseliş için bir güç görülmese de jeopolitik gelişmeler, yüksek faize bağlı yatırımcı ilgisinin azalması gibi nedenlerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan, cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görülebilir.
#BIST100 EndeksiKüresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) 4 yıl aradan sonra 50 baz puanlık faiz indirimine gitmesinin ardından "yumuşak iniş" ihtimaline yönelik beklentilerin yeniden güçlenmesiyle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler ABD'de açıklanacak büyüme verisine çevrildi.
#BorsaFiyatlardaki gerileme, yapılan düşük faiz kampanyaları ve indirimler konut piyasasını hareketlendirdi. Fırsatı gören alıcı birikimini gayrimenkulden yana değerlendirdi. Ağustos ayında konut satışları yıllık yüzde 9.9 artarak 134 bin 155 oldu. Böylece yılın en yüksek aylık satışı görüldü.
#KONUT PiyasasıABD'de açıklanan verilerden alınan sinyallerle faiz indirimine yönelik beklentiler güç kazanırken, yatırımcıların risk iştahında artış görüldü. Fed'in gelecek haftaki toplantısında 25 ya da 50 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentiler "yüzde 50'ye yüzde 50" düzeyinde eşit oranda bulunuyor.
#FedGözler, 2 Eylül'de açıklanacak yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme oranı ile ağustos ayı ihracat rakamlarında olacak. Dezenflasyon sürecinin başladığı şeklinde yorumlanan haziran ve temmuz aylarına ilişkin enflasyon verilerinin ardından, ağustos ayı fiyat artışları da 3 Eylül'de açıklanacak.
#TürkiyeTemmuzda konut fiyat endeki aylık yüzde 0.9, yıllık nominal olarak yüzde 38.7 arttı. Böylece Eylül 2021’den sonra en düşük oran görüldü. Fiyatlar reel (enflasyondan arındırılmış) olarak ise yüzde 14.3 azaldı. TCMB verilerine göre İstanbul yüzde 26.8 artışla ülke genelinde son sırada.
#Konut Fiyat EndeksiÜlke genelinde konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artarak 127 bin 88 oldu. Sıfır konutta yapılan düşük faizli kampanyalar ve indirimler, ikinci elde artan pazarlık marjı alım fırsatı yaratınca ‘yılın en yüksek aylık satışı’ görüldü. Evlerin yüzde 91’i peşin ve senetle alınırken, sadece yüzde 9’u için banka kredisi kullanıldı.
#KONUT Piyasasıİstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırması beklenen ‘yarısı bizden kampanyası’ yenilenmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yeni kampanyanın detaylarını paylaştı. Bu kapsamda, daha önce 1.5 katı kuralına takıldığı için hak kaybına neden olan otopark ve sığınaklar, artık proje metrekaresinin dışında tutulacak. Bu sayede çok sayıda vatandaşın kampanyadan faydalanması bekleniyor.
#Murat KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da büyük dönüşümü sağlayacak Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden desteğinin ayrıntılarını paylaştı. Bakan Kurum, “Her bir vatandaşımızı sağlıksız konutlardan çıkarana kadar bize durmak yok” mesajını verdi.
#Murat KurumKonutlarda fiyat artış oranı inşaat maliyet artışının gerisinde kaldı. Bu durumu alıcı için fırsat olarak yorumlayan uzmanlar, “Azalan talep nedeniyle kimi müteahhitler maliyeti fiyata yansıtamıyor, kârından taviz veriyor. Ama bu durum kalıcı değil. Piyasa hareketlenince tablo değişecektir” diyor.
#KonutTürkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, kiralarda yüzde 25 sınırından önce de yasal bir düzenlemenin olduğunu belirterek, "1 Temmuz'dan itibaren yüzde 25 sınırının kaldırılmasının piyasada ekstra bir etki yaratacağını düşünmüyorum. Bundan sonra da en makul olan yöntem enflasyon ortalamasıdır." dedi.
#KonutTürkiye’de bu yılın ilk çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 12 oranında artan ‘Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi’ (TGFE), bir önceki yılın aynı çeyreğine göre nominal olarak yüzde 81.7, reel olarak ise yüzde 8.9 oranında artış gösterdi.
#Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi