Ben küçüklüğünde “ıspanak yersen kuvvetli olursun” nasihatleri ile büyüyen çocuklardandım. Bu sebeptendir ki ıspanak benim kış aylarında mutfağımın olmazsa olmaz sebzelerindendir. İçerdiği A, B, C ve E vitaminlerinin yanı sıra demir, magnezyum, fosfor ve iyot minarelleri de ıspanağın aslında mutfaklarımız için ne denli kıymetli olduğunun bir göstergesi. Kan yapıcı özelliğiyle bilinen ıspanak, aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlıyor. Bağırsakları çalıştıran bu kıymetli sebze, kalp adelerini güçlendirirken yaşlanmayı da yavaşlatıyor.
#Ispanaklı SufleDünyanın en yaşanılabilir şehirleri listesindeki üst yerini senelerdir kimselere bırakmayan Viyana, resim, heykel, müzik neredeyse her konuda kendini geliştirmiş dolu dolu bir şehir. Bu hafta katıldığım üç günlük 'Viyana Gurme Turu' sonrasında Viyana’nın gastronomi açısından da ne kadar gelişmiş olduğunu fark ettim. Sokak lezzetinin vazgeçilmezi meşhur sosisleri, Viyana şnitzelleri, sacher tatlısı, elmalı strudelları ve daha nicesi.. Sır gibi saklanan Viyana usulü şnitzel ve elmalı strudelin püf noktalarını da sizlerle paylaşacağım. Eskiden Viyana denilince aklıma opera geliyordu şimdi ise yemek!
#ViyanaCôte d’Azur yıllarca en önemi sanatçıları çekmiş almış koynuna. Matisse, Picasso, Chagall, Cocteau ve daha niceleri. Alain Ducasse, Roger Vergé, Alain Fougasse gibi efsane şefler de yapışmışlar bu beldeye. Ben de yapıştım demek ki 30 senedir her sene uğruyorum. Bu defaki ziyaretimi yeni tamamladım ve çok matrak tiplerle tanıştım.
#Fransa