Fransa'da İslam ve Müslümanlara yönelik ayrımcılık tartışmaları devam ediyor. Fransa'da 2022 yılı Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylar netleşirken, aşırı sağcı Eric Zemmour'un aday olmak için imza toplamaya başlaması ülkede siyaset gündemini sarstı. Zemmour'un "Cumhurbaşkanı olunca Muhammed gibi Müslüman ismi verilmesini yasaklayacağım" sözleri polemik yarattı.
#FRANSAİngiltere parlamentosunda konuşan Müslüman bir kadın milletvekili yıllar içinde maruz kaldığı İslamofobi ve yaşadığı zorluklarla ilgili bir konuşma yaptı. Genç vekil konuşmasını gözyaşları içinde tamamlarken sosyal medyada yaptığı paylaşım büyük ilgi gördü.
#Zarah SultanaFransa’nın güneybatısında yapımı devam eden Talence Camisi’nin duvarına İslam karşıtı, hakaret içerikli ifadeler yazıldı. Cami yönetiminden sorumlu Talence Müslümanlar Vakfı’ndan (AMT) yapılan açıklamada, 21 Nisan’da caminin giriş duvarına İslamofobik, ırkçı ve nefret dolu sözlerin yazıldığı belirtildi.
#Emmanuel SallaberyHollanda’da aşırı sağcı ‘Rechts in Verzet’ (Sağ Direnişte) hareketi mensubu bir grup, Enschede kentinde Hollanda Diyanet Vakfına (HDV) bağlı iki cami ile Houten kentinde Faslıların yönetiminde camiye dönüşmesi planlanan bir binanın girişine İslamofobik ifadeler içeren pankartlar astı.
#Avrupadan HaberlerHollanda’da sağ ve sol çatışması, son yıllarda giderek tırmanıyor. İçişleri Bakanlığına bağlı Güvenlik ve İstihbarat Dairesi tarafından hazırlanan 2017 yılı raporunda, aşırı sağcılar ile aşırı solcular arasında genellikle sosyal medya üzerinden yürütülen çatışmanın artık sokaklara taşındığına, aşırı sağcılar ile aşırı solcuların eskiye göre çok daha fazla çatışmaya girdiğine dikkat çekildi.
#HollandaTBMM, Avrupa ülkelerinde Müslümanlara yönelik saldırılar ve İslam karşıtı propagandaya karşı harekete geçti. Milliyet gazetesinin haberine göre ‘Batı Ülkelerindeki İslam Düşmanlığını İnceleme Alt Komisyonu’, Almanya, Avusturya, Fransa ve Belçika’yı ziyarete edip, İslamofobik saldırılara maruz kalanlarla görüşecek.
#TBMMABD’de bir mescide yönelik İslamofobik saldırı, güvenlik kamerasına yansıdı. Pazar gece saatlerinde Californiya eyaletindeki Davis Mescidine gelen genç bir kadın, ibadethanenin her kapısına domuz eti bıraktı. Kadın daha sonra ise mescidin önündeki bisikletlerin lastiklerini patlattı. Saldırı ABD’deki tüm Müslümanların tepkisine yol açarken, saldırganın yakalanmasını sağlayan kişiye bin dolar ödül verileceği açıklandı.
#ABDHollanda’da Denk Partisi Meclis Grup Başkanı ve milletvekili Stephan van Baarle, Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders’ın daha katı mülteci politikası için olağanüstü hal (OHAL) yasalarının uygulanmasına ilişkin sert tutumunu eleştirdi. Van Baarle, kabinede yer almamasına rağmen Wilders’ın tutumunun koalisyon hükümetini ciddi şekilde etkilediğini söyledi. İsrail’e destek veren Batılı hükümetleri de eleştiren van Baarle, “İki yüzlüler var ve hepsi İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kuklaları” dedi.
#ALMANYAİngiltere'nin Southport kentinde 3 kız çocuğun ölümüyle sonuçlanan bıçaklı saldırının ardından başlayan gösteriler ülke genelenie yayıldı ve ırkçı şiddet eylemlerine dönüştü. İngiltere İçişleri Bakanlığı şiddet eylemleri sonrası camilerin güvenliğinin artırılacağını duyurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan Başbakan Keir Starmer, “Bu hafta sonu gördüğümüz aşırı sağcı haydutluğu şiddetle kınıyorum. Bu bir protesto değildir. Bu organize, şiddet içeren bir haydutluktur” dedi.
#İngiltereUluslararası Medya ve İslamofobi Forumu’nun 4’üncüsü, ‘Küresel ve Yerel Boyutlarıyla İslamofobi’ temasıyla düzenlendi. Forumun açılışında konuşan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, “Dünyaya İslam’ın değil, İslam düşmanlığının küresel bir tehdit olduğunu anlatmalıyız” dedi. Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Büyükelçi Hasan Doğan ise yaptığı konuşmada, "İslamofobi bir dönüşüm içindedir. Bu dönüşüm kavramsal olduğu gibi kurumsal da olmaktadır. İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde kurulan İslamofobi Gözlemevi bu kurumsal dönüşümün önemli bir örneğidir" ifadelerini kullandı.
#Uluslararası Medya Ve İslamofobi Forumu