Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor” diye konuştu.
#TÜİKTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ‘Hayat Tabloları’ verilerine göre, Türkiye'de 2021-2023 yıllarında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu il 80,8 yıl ile Tunceli oldu. Tunceli’de yaşayan yaşlı nüfus, uzun yaşamın sırrının doğa, temiz hava ve doğal ürünlerin tüketilmesi olduğunu söyledi. Kentte yaşayan Gülizar Uçar (74), “Doğamız, havamız, sularımız tertemiz. Paketli gıdalar yemiyoruz. Her zaman doğal besleniyoruz. Tereyağı, yoğurt, bal tüketiyoruz ondan dolayı da uzun yaşıyoruz” dedi. İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran da “İlimizde eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlık çok yüksek. Doğal beslenme bilinci ise vatandaşlarda oldukça fazla. Bu durumlar uzun yaşam süresini uzatıyor” diye konuştu.
#TÜİKBebek isimleri belirlemek için isimlerin anlamlarını da öğrenerek kişiye uygun anlamlar bulunması gerekmektedir. Bebek ismi tercih ederken isimlerin anlamlarını ve söylenişlerini belirlemek bir ömür kullanılan isim için çok önemli olmaktadır. İsim belirlerken öncelikle tüm harflerin geçtiği isimleri ve tercih edilen baş harfler ile ilgili isimleri belirlemek ve sonrada söylenmiş ile anlamlarını uygunluğunu belirlemek gerekmektedir. I ile başlayan erkek isimlerini ve ı harfi ile başlayan erkek isimlerinin anlamlarını sizler için derledik.
#I İle Başlayan Erkek İsimleri Nelerdir?En sevilen ve boş zamanlarda oynanabilen ilk akla gelen oyunlardan bir tanesi isim - şehir oyunudur. Düşünce, zihin geliştirici bir oyun olduğu için unutkanlık için de faydalıdır. Her yaşa uygun bir oyundur. Her yaştan insanın severek ve eğlenerek oynadığı, vakit geçirdiği bir aktivedir. Oynamak için sadece kalem ve kağıt yeterlidir. Oyunu en az iki, üç kişi oynanabilir. İşte, tüm detaylar.
#I Harfi İle Başlayan İsimlerIşkın otu, faydaları ve lezzeti dolayısıyla dikkat çekiyor. Işgın otu, pazarlarda erişilebilen ve yemek yapılabilen ot türleri arasında yer almaktadır. Ekşi ve biraz da mayhoş lezzette olan ışgının kiviye yakın bir tadı vardır. Kabuğu muz gibi soyulduktan sonra genelde tuza batırılıp çiğ olarak yenir. Peki, ışkın otu nedir, neye iyi gelir, faydaları nelerdir? İşte, o detaylar
#Işkın OtuBiraz mayhoş ama kendine has bir lezzeti var. Hiç denemeyenler için can erikle kivi karışımı bir tada sahip diye özetleyebilirim. Işgın genellikle kabuğunu soyup tuza batırarak çiğ yeniyor ama ben tatlılara ve içeceklere de çok yakıştırıyorum. Lif zengini bu malzemeye, serin yaz çaylarınızı demlerken mutlaka şans verin.
#IşgınKuzugiller familyasından bir bitki türü olan uçkun otu, ışkın, ışgın gibi isimlerle de biliniyor. Kivi tadında mayhoş lezzetli sevilen bir sebze olsa da Türkiye'de halk arasında «meyve» olarak da nitelendirilerek muz ve kivi ile kıyaslanıp "Doğu'nun muzu" ya da "kivisi" olarak bilinir. Peki, uçkun nedir, nerede yetişir? İşte uçkun faydaları...
#Uçkun OtuDağlık alanlarda yetişen ışkın otu sağlığa faydaları ile dikkat çekiyor. Işgın otu olarak da bilinen ışkın salata ve yemeklerde kullanılmasının yanında alternatif tıpta da yer alıyor. Peki, ışkın otu nedir, neye iyi gelir? İşte, ışkın faydaları ve merak edilenler...
#Işgın OtuGenellikle dağlık alanlarda yetişen ışgın otu, sağlık düzenleyici bitki olarak bilinir. Çok uzun yıllardır kullanılan ışgın otu, yüksek yerlerde yetişen bitki türlerinden biridir. Işgın otu nedir, nerede yetişir, nasıl kullanılır, hangi mevsimde bulunur, ne işe yarar, kullanımı nasıl olmalıdır, zararları var mıdır sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#Işgın OtuAdıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Zafer Tel ve ekibi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda kırsal alanda yeni bir bitki türü bulundu. Dünya için yeni bir bitki türü olduğu tespit edilen bitkiye bilimsel olarak 'Rheum telianum', Türkçe ise bitkiyi bulan Zafer Tel'in soy isminden esinlenerek 'Tel Işkını' adı verildi. 'Tel Işkını' bitkisiyle ilgili çalışmaların devam edeceğini aktaran Tel, "Dünyada sadece Adıyaman'da yetişen Tel ışkını, halkımız tarafından yıllarca gıda olarak kullanılmakta ve ticareti yapılmakta olan tıbbi ve ekonomik öneme sahip bir bitkidir" dedi.
#AdıyamanAdıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Zafer Tel ve ekibi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda kırsal alanda yeni bir bitki türü bulundu. Dünya için yeni bir bitki türü olduğu tespit edilen bitkiye bilimsel olarak 'Rheum telianum', Türkçe ise bitkiyi bulan Zafer Tel'in soy isminden esinlenerek 'Tel Işkını' adı verildi. 'Tel Işkını' bitkisiyle ilgili çalışmaların devam edeceğini aktaran Tel, "Dünyada sadece Adıyaman'da yetişen Tel ışkını, halkımız tarafından yıllarca gıda olarak kullanılmakta ve ticareti yapılmakta olan tıbbi ve ekonomik öneme sahip bir bitkidir" dedi.
#AdıyamanAdıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Zafer Tel ve ekibi, kırsal alanda yaptıkları arazi çalışmaları sırasında yeni bir bitki türü buldu. Türkiye'de bulunan ışkın isimli bitkinin farklı bir türünün endemik olarak tespit edildiğini anlatan Prof. Dr. Ahmet Zafer Tel'in soyadından esinlenerek 'Tel ışkını' adı verilen bitki, keşfinin ardından uluslararası makalelerde de 'Rheum telianum' Tel Işkını ismiyle yayımlandı.
#AdıyamanAdıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Zafer Tel ve ekibi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda kırsal alanda yeni bir bitki türü bulundu. Dünya için yeni bir bitki türü olduğu tespit edilen bitkiye bilimsel olarak 'Rheum telianum', Türkçe ise bitkiyi bulan Zafer Tel'in soy isminden esinlenerek 'Tel Işkını' adı verildi. 'Tel Işkını' bitkisiyle ilgili çalışmaların devam edeceğini aktaran Tel, "Dünyada sadece Adıyaman'da yetişen Tel ışkını, halkımız tarafından yıllarca gıda olarak kullanılmakta ve ticareti yapılmakta olan tıbbi ve ekonomik öneme sahip bir bitkidir" dedi.
#AdıyamanPendik Kurtköy'de ormana önceki gün terk edilen ve donmak üzereyken bulunan yavru köpekleri bulan hayvansever Merve Bekler, "Karşılaştığımız manzara gerçekten çok kötüydü. Bazılarının gözleri kapalı, bazıları biraz daha büyük, çok karma bir yavru grubuyla karşılaştık. Ölüler vardı, can çekişenler vardı. Isınmak için ölülerin üstüne yatanlar, bir araya sokulmuş hayvanlar vardı. Hayatla ölüm arasındaki ince çizgiyi çok net gördüm" dedi. Hayvansever Işkın Moğol Alçı ise 10 yıldır Kurtköy ormanındaki sahipsiz hayvanları beslediğini, istenmeyen bütün köpeklerin getirilip buraya atıldığını söyledi.
#PendikPendik, Kurtköy'de dün ormana bırakılmış onlarca köpek yavrusu donmak üzereyken bir hayvansever tarafından bulundu. Bazı köpek yavruları hayatını kaybederken anneleri ise açlıktan ölmek üzereydi. Durumu sosyal medya hesabından paylaşan hayvansever, köpekleri evine aldı. Yavru ve annelerinin tedavilerine başlandı.
#PendikBingöl'de, maddi durumu iyi olmayan çocuklar, ekşimsi tadıyla kiviyi andıran bilimsel adı 'Rheum ribes' olan ışkın bitkisini toplamak için her gün Erzurum karayolundaki Herdu Deresi'ne gidiyor. Çocuklar, gidiş dönüş 8 kilometrelik yürüyüşün topladıkları muz gibi soyulduğu için 'yayla muzu' adı da verilen çubuk şeklindeki otu satarak harçlık biriktiriyor.
#IşkınBingöl’ün küçük bir ilçesinden yola çıkarak başarı basamaklarını bir bir atlayan ve atletizm milli takımına kadar yükselen Yavuz Ağralı, gözünü Tokyo Olimpiyatları’na dikti. Yavuz “Rio’da yarışamadım, hayallerim yıkıldı. Daha çok hırs yaptım, bu kez kararlıyım” dedi.
#Yavuz AğralıKoronavirüsle mücadelede herkes mümkün olduğunca evde kalmaya çalışıyor. Restoranlar sadece paket servis yapabiliyor. Kafeler, pastaneler kapandı. Bu durum sokak hayvanlarını da etkiledi. Birçoğu esnaf tarafından beslenen, önemli bir kısmı da şehir dışındaki bölgelerde olan sokak hayvanları için hayvanseverlerden uyarılar:
#GazetehaberleriPendik Belediyesi’ne ait hizmet aracının sokak köpeğini ezerek kaçması ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) barınağında 2 gün boyunca tedavi edilmemesi sosyal medyada gündeme oturdu. Yaralı köpeğe hayvanseverler sahip çıktı.
#GazetehaberleriSağlıklı beslenme alışkanlığı ve egzersiz, sağlığın korunması ve geliştirilmesi için çok önemlidir. Son yıllarda bazı besinler, hastalıkların önlenmesi ve tedavisindeki etkinlikleri açısından “fonksiyonel besin” adı altında değerlendirilmeye başlanmıştır. Fonksiyonel besinler doğal olarak içerdikleri fizyolojik aktif bileşenleri ile sağlıklı beslenmeye katkıda bulunmanın yanında, iyi hal ve sağlığı geliştirici, hastalık riskini azaltıcı potansiyel etkilere sahiptir.
#Işgın Otunun Faydaları