Kültür ve Turizm Bakanlığı, işitme engelli çocuklar ve gençlerin dil, okuma ve çözümleme becerilerini geliştirmek üzere 'Kitap Artı' uygulamasının hayata geçirildiğini bildirdi. Kitap Artı mobil uygulamasındaki çocuk kitaplarının çevirisi uzman ve sertifikalı işaret dili çevirmenleri tarafından yapılıyor.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıDünya Engelliler Günü’nde, göremeyenlere ışık olan ‘Konuşan Kitaplık’ projesinin hayata geçtiği stüdyolara girdik. Görme engelliler için gönüllüler tarafından okunan sesli kitaplar, artık işitme engelliler için de işaret diliyle videoya alınacak...
#Dünya Engelliler GünüBu devirde çocukları ekrandan uzak tutmak kolay değil. Uzmanlar çocuklara belirli bir yaştan sonra ve belirli sürelerde çizgi film izletmeyi tavsiye ediyor. Biz de çocuklarla çizgi film izlemeye bayılıyoruz. İşte programları seçerken dikkat ettiğimiz bazı noktalar...
#ÇocukEskiden sıklıkla kullandığımız 'sağır-dilsiz' kavramının artık neredeyse tarihe karıştığını belirten Prof. Dr. Bülent Şerbetçioğlu, "Toplumda sağır dilsiz olarak tabir edilen, duyamadığı için konuşamayan çocuklar koklear implantla bu engeli aşıyor. Teknoloji sağır-dilsiz engelini ortadan kaldırdı" dedi.
#Prof. Dr. Bülent ŞerbetçioğluTürkiye İşitme Engelliler Derneği, “Türk İşaret Dili Kullanan Sağır Çocuklar İçin İkidilli Okuma Gelişimi Uygulamaları” projesi kapsamında, 4 yaş üstü sağır çocukların dil ve bilişsel gelişimlerini desteklemek için Keloğlan Gemi Mühendisi adlı e-kitap uygulamasını hayata geçirdi.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu işbirliğiyle hayata geçirdikleri ‘Anadolu Masalları Projesi’nin tanıtımını yaptı. Bakan Selçuk, "Hazırlanan masalların dijital ortamlara taşınması, bazı sinema eserlerine mevzu olması, birtakım çizgi filmlerle tekrar buluşturulması gibi devam çalışmaları noktasında da gayretlerimiz olacak" dedi.
#MEBFarkındalığın artmasıyla işaret dilini son yıllarda çok daha fazla görüyoruz. Haberler, şarkılar işaret diline çevriliyor. Kampanyalar yapılıyor. Ancak, başta duyma yetisini tamamen yitirenler olmak üzere her düzeyde işitme engelli için çok önemli olan ‘Türk işaret dili’ eğitiminde büyük ölçüde sıkıntılar yaşanıyor. İşitme engelliler okullarında görevli öğretmenler işaret dilini ya kurslardan ya öğrencilerinden öğreniyor. Hiç bilmeyen bile var. Akademik bilgi akışı sağlanamadığından işitme engelli çocuklar için üniversite sınavını geçmek çok zor. İşitme engellilere eğitim veren 1 üniversite var.
#İşitme EngellilerDünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden biri işitme engelli çocuklar için Çocuk Eğitim Derneği işbirliğiyle ‘Ses Getirenler’ projesi hayata geçiriyor. Hazırlanan web sitesi aracılığı ile işitme engelli çocuğu olan ailelerin, eğitim aşamalarında desteklenmesi hedefleniyor.
#Çocuk Eğitim Derneğiİşitme engelliler için öncü çalışmalarıyla tanınan, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sumru Özsoy ve ekibi, TÜBİTAK ve AB destekli COST IS1006 projesinde, Türk İşaret Dili’nin geliştirilmesini amaçlayan bir çalışmaya imza attı.
#Boğaziçi18 milyonun üzerinde okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi yeniden okulda. Çocuklar sınıflarda farklılıklarıyla bir aradalar. Yeni eğitim öğretim yılında tüm çocuklara eşit değer veren, onları farklılıklarıyla kapsayan bir eğitim önceliğimiz olmalı. Kapsayıcı ve nitelikli bir eğitim, çocukların hem bugünleri hem ortak geleceğimiz için en temel ihtiyaç.
#Eğitim