İşçiler ülke ekonomisinin en önemli süjelerinden biri. Kimi işçi beden gücünü, kimisi el becerisini, kimisi ise beyin gücünü kullanarak ekonomiye katkıda bulunuyor. Her ne kadar istihdam sağlayan işverenler tarafından kendilerine iş imkanı sunuluyorsa da, günümüzde insan emeğinin olmadığı her hangi bir sektörün sürdürülebilmesi pek mümkün görünmüyor. İşveren karşısında ekonomik olarak çok daha güçsüz durumda olan işçinin yasalarca korunması ise önemli bir gereklilik. Aksi halde işçilerin ve emeklerinin sömürülme riski ortaya çıkar ki; bu durum, o ülkenin hem ekonomik hem de sosyolojik olarak gerilemesine neden olur. Çünkü bir ülkenin refahı, o ülkede yaşayan en küçük birim olan ailenin refahından başlar. Tam da burada güncel kanun olan 4857 Sayılı İş Kanunumuz işçiye belli haklar tanımakta. İşte bu yazıda haksız yere işten çıkarılan bir işçinin işe iade davası açma hakkı anlatılacak.
#İşe İade DavasıKonut kiralarındaki artışlar gündemdeki yerini korumaya devam ederken, ev sahibi-kiracı uyuşmazlıkları da ilginç davalara konu oluyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan olayda, satın aldığı evde kiracı bulunan bir ev sahibi, kiracıdan evi boşaltmasını talep etmek yerine 4500 lira olan kira ücretini 24.000 liraya yükseltmek istedi. Dairede 10 yıldan fazladır oturmakta olan kiracı olumsuz yanıt verince mülk sahibi konuyu yargıya taşıdı. Ev sahibinin talebini yerinde bulan mahkeme önemli bir karara imza attı. Peki kiracılı bir ev satıldığında, yeni kira ücreti nasıl belirleniyor? Ev sahibinin ve kiracının hakları ve sorumlulukları neler?
#EmlakKendinizi hiç özgeçmişinizde veya iş görüşmenizde tecrübeleriniz hakkında minik yalanlar söylerken buldunuz mu? Cevabınız 'evet'se yalnız değilsiniz… Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde hayalindeki işe girebilmek için gerçeği saptıranlarla konuştuk.
#İş Görüşmesiİşe İade Davası, işveren kişi tarafından iş akdi herhangi bir geçerli sebep bulunmaksızın feshedilmiş olan işçinin, iş güvencesinden faydalanıp işe geri iadesi talep edilen davaya verilen ad olarak bilinir. İşçi ile işveren arasında olan iş sözleşmesinin meydana getirdiği sonuçlardan biri olarak bilinen İş İadesi Davası, iş kanunu alanında ele alınan dava türü olarak tanımlanabilir. Peki, İşe İade Davası ne zaman ve nasıl açılır, şartları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İşe İade DavasıEcrimisil davası diğer adı haksız işgal davası olarak bilinmektedir. Ecrimisil davasının konusu çoğunlukla taşınmazlar üzerindeki hakların kullanımına engel durumların bulunmasıdır. Ecrimisil davası nedir ne zaman açılır ve ne kadar sürer hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Ecrimisil DavasıYargı reformunun ilk ayağını oluşturan Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Teklifi kabul edilerek yasalaştı. Savcıyla ceza pazarlığı ve duruşmasız hüküm verilmesini sağlayan basit yargılama Türk hukuk sistemine girdi. Üst sınırı 2 yılı aşmayan hapis cezaları ve duruşmasız verilen cezalar postayla tebliğ edilecek.
#GazetehaberleriEkim ayında başlayacak yeni yasama yılında Meclis’in öncelikli gündemi Yargı Reformu paketi olacak. Adalet Bakanlığı’nın yaptığı ön çalışmaya göre ceza davalarını azaltmak amacıyla ‘cezada pazarlık’ modeli hayata geçirilerek savcıların takdir yetkileri arttırılacak, basit uyuşmazlıklarda duruşmasız çözüm seçeneği olacak. Hafif cezayı gerektiren bazı suçlar ‘kabahat’e dönüştürülecek.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe’de gençlerle bir araya geldi. "Son seçim öncesinde dikkat ederseniz batı ülkemize kur faiz enflasyon üzerinden çok ciddi baskılar uygulamaya kalktı. Tabii enflasyonda bir tırmanış söz konusu oldu. Ondan sonra faizle bu devam etti." diyen Erdoğan, "Faizde biz iyi değiliz. Ama enflasyon yavaş yavaş inişe geçmiş vaziyette. Kur şu anda sendeliyor, beklentileri çok daha yüksekti. Seçimleri atlattıktan sonra bunların oyunları bozulacak." dedi. Erdoğan, "S-400 konusunda geri adım atmak gibi bir şeyimiz kesinlikle söz konusu değil. O iş bitti." ifadelerini kullandı.
#ErdoğanAdalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni İş Kanunu Tasarısı Taslağına göre, işçi-işveren uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya gitmek zorunlu hale geliyor. Başbakanlığa gönderilen taslağa göre arabulucu görüşmeleri 3 hafta da sonuçlanacak,işçiler mahkemelerde yıllarca süren davalarda kazandıkları tazminatları kısa sürede elde edebilecek.
#İş MahkemeleriAlkolle ilgili düzenlemenin de içinde olduğu teklif, komisyonda kabul edildi. Alkollü içkilerin reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Uyarı mesajları taşımayan alkollü içkiler satılamayacak. Alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücülere 700 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi 6 ay süreyle geri alınacak.İki yıla kadar hapis cezası ile de cezalandırılabilecek. Ayrıca artık sürücülerin sigara içmesi de yasaklanıyor.
İSVİÇRE’deki bir bankada yatırım uzmanı olarak çalışan Handan Z. ile bir firmada asistan olarak çalışan Hatice Ö’yü “Üzerinizdeki papaz büyüsünü bozacağım” diyerek dolandıran Medyum Mustafa Kılıç 1 yıl 8 ay hapis ve 2000 lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme cezaların, daha önce de aynı suçtan yargılanan Mustafa Kılıç için uslandırıcı etkisini kaybettiğini belirterek cezayı ertelemedi.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, gelir vergisi oranlarında indirim öngören ve yatırım indirimi uygulamasını kaldıran 5479 sayılı “Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un da aralarında olduğu 6 yasayı onayladı.
AB Zirvesine yetiştirilmesi için hızlı bir yasama çalışmasından geçirilen 335 maddelik yeni Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK), TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Tasarının 80, 105, 137. maddeleri Meclis'te yeniden görüşülüyor. Yeni yasada eskisinde olduğu gibi, kadın şüpheli ya da sanık, "isterse ve olanaklar elverirse" kadın doktor tarafından muayene edilecek. Yasa, 1 Nisan 2005'te uygulamaya girecek.