Gelir vergisinde yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Gelir vergisinde yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2006 12:45

Gelir vergisi oran ve dilimlerini yeniden düzenleyen, bazı ürünlerdeki özel tüketim vergisi tutarlarını arttıran, yatırım indirimini ise uygulamadan kaldıran Yasa, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Gelir Vergisi Kanunu ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna göre, gelir vergisinde ikili tarifeden tek tarifeye geçildi. Yeni düzenlemeye göre, 1 Ocak 2006'dan geçerli olmak üzere, 7 bin YTL'ye kadar olan gelirler yüzde 15, 7 ile 18 bin YTL arasındaki gelirler yüzde 20, 18 ile 40 bin YTL arasındaki gelirler yüzde 27 ve 40 bin YTL'nin üzerindeki gelirler de yüzde 35 vergiye tabi tutulacak.

Gelir vergisinde yeni tarife, tüm gruplar için şöyle uygulanacak:

Yeni tarife GELİR VERGİSİ ORANI
--------------------- -------------------
7.000 YTL'ye kadar 15
7.001-18.000 YTL arası 20
18.001-40.000 YTL arası 27
40.000 YTL'nin üzeri 35

YATIRIM İNDİRİMİNE SON

Kanunla yatırım indirimi uygulamasına son verilirken, Gelir Vergisi Kanunu'nun yatırım indirimi istisnasını düzenleyen 19. maddesi de yürürlükten kaldırıldı.

1 Ocak 2006 tarihinden önce uygulanan yatırım indirimi istisnasına ilişkin geçiş hükümlerine göre, 1 Ocak 2006'dan önce yatırıma başlayan mükellefler, 31 Aralık 2005 tarihinde yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre hesaplayacakları yatırım indirimi istisnası tutarlarını, bu tarihteki mevzuat hükümleri çerçevesinde 2006, 2007 ve 2008 yıllarına ait kazançlarından indirebilecek.  Söz konusu yıllara ilişkin beyan edilecek kazançlardan indirilemeyen bir kısmın kalması halinde de kalan tutar, 2008'den sonraki yılların kazançlarından indirilemeyecek.

AMME ALACAKLARI

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yapılan değişikle de genel bütçeye gelir kaydedilen vergi, resim, harç ile vergi cezaları ve bunlara bağlı zam ve faizler için uygulanan hacizlerde, amme alacaklarına tanınan rüçhan hakkının genel bütçe vergi gelirleri açısından da korunması sağlandı.

Kamu alacağı, borçlusunun iflası, mirasın reddi ve terekenin resmi tasfiyeye tabi tutulması hallerinde var olan öncelik hakkı, İcra İflas Yasası'ndaki hükümlere paralel olarak, imtiyazlı alacaklar içinde de korunarak ilk sıraya alındı.
Kamu borçlusunun üçüncü şahıslar nezdindeki menkul mallarının, alacak ve haklarının haczedilmesi halinde, üçüncü şahıslara, mahkemeler aracılığıyla iddia ettikleri durumu ispat etme imkanı verildi.

Kendisine haciz bildirisi tebliğ edilen üçüncü şahıslar, amme borçlusunun mallarının, alacak ve haklarının kendilerinde bulunup bulunmadığına ilişkin cevaplarını, 7 gün içinde ilgili tahsil dairesine bildirecek. Bu süre içinde bildirimde bulunulmaması halinde, kanuni takibat yapılacak. Üçüncü şahıslara, haciz bildirisinin tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl içinde, menfi tespit davası açma hakkı verilecek.

Mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verilmeden önce yapılan takipler nedeniyle tahsil edilen tutarlar ya da tatbik edilen hacizlerle ilgili, gösterilen teminatın alacaklı tahsil dairesince kabul edilmesine bağlı olarak işlem tesis edilecek; tahsil edilen tutarlar iade edilebilecek ya da hacizler kaldırılabilecek. Menfi tespit davası açan üçüncü şahsın haksız çıkması halinde ise haksız çıktığı tutarın yüzde 10'u kadar inkar tazminatına hükmedilecek, 1 aydan 6 aya kadar hapis cezası verilecek.

Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle menfi tespit davası açma hakkı olmayan üçüncü şahıslardan, ödeme emrine itiraz edilmiş ve kısmen veya tamamen itirazı reddedilmiş olanlar ile takip konusu amme alacağının asıl amme borçlusu tarafından ödenmiş olması nedeniyle borçlu sıfatı sona ermiş olanlardan, haksız çıkma zammı tahsil edilmeyecek.

BİYODİZELE ÖTV

Özel Tüketim Kanunu'nda yapılan değişiklikle de Kaçakçılık Mücadele Kanunu'nca el konulan veya Gümrük Kanunu uyarınca tasfiyelik hale gelenlerden, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nca belirlenen zorunlu standartlara uymayanlarının rafinelere teslim edilmesi halinde, vergiyi doğuran olay, bu malların rafineriler tarafından tesliminde gerçekleşecek ve verginin mükellefi, bu teslimi gerçekleştirenler olacak.

Kanun ile, biyodizele litre başına 0,6498 YTL tutarında özel tüketim vergisi (ÖTV) geldi. Traş sabunu, traş köpüğü ve traş kremine de yüzde 6,7 oranında ÖTV uygulanacak. Alkollü içkiler ile sigara ve puronun asgari maktu vergi tutarları, nispi vergileme yöntemiyle yapılacak.

MOTOSİKLETTE ÖTV ARTTI

Motosiklet piyasasında yerli üretimi desteklemek amacıyla aynı kanunda yapılan değişiklikle de motosikletler (mopedler dahil) ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtların (sepetli olsun olmasın) yüzde 8 olan ÖTV oranları da arttırıldı. Buna göre, motor silindir hacmi 250 cm3'ün altında olanlara yüzde 22, motor silindir hacim 250 cm3'ü geçenlere ise yüzde 37 oranında ÖTV uygulanacak.

VERGİ ZİYAI CEZASI

Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişiklikle de “vergi ziyaı suçu” işleyenlere, ziyaa uğrattıkları verginin 1 katı tutarında ceza getirildi. 1 Ocak 2006 tarihinde önceki dönemlere ilişkin olarak, bu tarihten sonra ortaya çıkan ve vergi zıyaı cezası kesilmesini gerektiren fiiller için zıyaa uğratılan verginin 1 katı tutarında vergi zıyaı cezası kesilecek.

Bu ceza, vergi zıyaına, vergi kaçakçılığı dolayısıyla yol açanlara 3 kat, iştirak edenlere 1 kat, vergi incelemesine veya takdir komisyonuna sevk edilmesinden sonra verilenler hariç olmak üzere, kanuni süresi geçtikten sonra verilen vergi beyannameleri için de yüzde 50 oranında geçerli olacak. TEKEL Genel Müdürlüğü'ne ait taşınmazların devri için 31 Aralık 2005 olarak öngörülen süre de 30 Haziran 2006'ya uzatıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!