İşçi-işveren uyuşmazlığında 1 Ocak 2018 itibarıyla zorunlu hale getirilen arabuluculuk uygulamasında, bir yılda 234 bin 327 uyuşmazlık anlaşmayla sonuçlandı. Arabulucuya taşınan uyuşmazlıklarda taraflar en fazla 4 günde anlaştı.
#İş Mahkemeleri Kanunuİş davalarında zorunlu arabuluculuk getirmesi nedeniyle 14 milyon işçiyi ilgilendiren İş Mahkemeleri Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda geçen hafta kabul edilerek yasalaştı. Arabulucu Avukat Burcu Mete, Türkiye genelinde yılda 400 bin iş davasının, temyiz ve istinaf süreçleri hariç ortalama 454 günde sonuçlandığına işaret ederek, yeni yasal düzenlemenin önemli sonuçlar ortaya çıkaracağına işaret etti.
#Arabulucu Avukat Burcu MeteAdalet Bakanlığı tarafından, işçi ve işveren kesimlerinin görüşleri de alınarak hazırlanan İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı, TBMM’ye sevk ediliyor. Tasarının yasalaşması ile birlikte işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurulması zorunlu hale getiriliyor. Tasarıyla feshe bağlı kıdem, ihbar, kötü niyet ve ayrımcılık tazminatları ile yıllık izin ücretine ilişkin zaman aşımı süresinin 5 yıl olarak değiştirilmesi öngörülüyor.
#İş Mahkemeleri KanunuAdalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de sicile kayıtlı 5 bin 268 arabulucu var. Sicile kayıtlı olmayanlar da dahil edildiğinde arabulucu sayısı 11 bini buluyor. Şimdi işçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk sisteminin zorunlu hale gelmesiyle ihtiyaç duyulacak arabulucu sayısı 15 bine ulaşacak. Bu arabulucuların açacağı ofislerde çalışan büro elemanları da dikkate alındığında bu alanda 45 bin kişilik bir istihdam oluşacak. Peki nasıl arabulucu olunur, kimler önce arabulucuya gitmeli, sistemin avantajları ve dezavantajları neler, hukukçulara sorduk.
#ArabuluculukAdalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni İş Kanunu Tasarısı Taslağına göre, işçi-işveren uyuşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya gitmek zorunlu hale geliyor. Başbakanlığa gönderilen taslağa göre arabulucu görüşmeleri 3 hafta da sonuçlanacak,işçiler mahkemelerde yıllarca süren davalarda kazandıkları tazminatları kısa sürede elde edebilecek.
#İş Mahkemeleriİstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, iş davalarında arabulucunun zorunlu hale getirilmesinin bir dizi soruna yol açacağını belirtti. Başkan Kocasakal, tasarıda yer alan düzenlemeler ile, yargının özelleştirilmesinin yolunun açıldığına işaret etti. Kocasakal, tasarı ile tazminatlarda zaman aşımı süresinin 10 yıldan 2 yıla indirilmesinin de çalışanların lehine olmadığını belirtti.
#İş Mahkemeleri Kanun TaslağıAdalet Bakanlığı Arabulucuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, "Adliyenin büyüklüğü o toplumda kavganın, husumetin, tartışmanın büyük olduğunu gösterir. Geç gelen adalet adalet değildir. Büyük adliye yapmak inşai olarak doğrudur ama biz artık bakanlık olarak istiyoruz ki küçük adliyeler yapalım. İnsanlarımız barış ve huzur içinde olsun." dedi. Öztatar yabancıların Türkiye'nin Avrupa’nın en büyük adliyesini yapmakla övünmesine kıs kıs güldüğünü söyledi.
#Adalet BakanlığıAnkara’nın ilk arabuluculuk kurumu Başkent Arabuluculuk Merkezi Müdürü Avukat Yusuf Gözel, son dönemde kira uyuşmazlıklarında ihtiyari arabuluculuğa başvurunun arttığını söyledi. Bir iki toplantıda kiracı ve ev sahiplerini el sıkıştırdıklarını belirten Gözel, hatta bazen kiracının ev sahibiyle anlaşıp daireyi satın bile aldığını anlattı.
#ArabuluculukYargıtay İçtihadı Birleştirme Hukuk Genel Kurulu, milyonlarca işçiyi ilgilendiren kritik bir karara imza attı. Karara göre uzun süre rapor kullanan işçiler işverenlerce savunmaları da alınmadan işten atılabilecek. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan içtihatı birleştirme kararı, kanun gibi sonuç doğuruyor.
#İşçiToplam 13.4 milyon işçinin 1.8 milyonu sendikaya üye. İşçileri temsil eden toplam 182 sendika ve bu sendikaların da bağlı olduğu 6 konfederasyon bulunuyor. 3.5 milyon çalışan ile en yoğun çalışılan işkolu ticaret ve eğitimde sendikalaşma oranı sadece yüzde 5. Sendikalaşmanın en yoğun olduğu sektör ise yüzde 43 ile savunma ve güvenlik sektörü.
#YazarlaHer 100 çalışandan 85’i kıdem tazminatını alamıyor. Mahkemelerde işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıkların yüzde 70’i kıdemden kaynaklanıyor. Reforma ihtiyaç olduğu tüm kesimler tarafından kabul ediliyor. Ancak işçi sendikaları, aylık ücretin yüzde 8.33’üne denk gelen tazminat tutarında ısrar ediyor, işveren kesimi ise bu oranı düşürmeye çalışıyor.
#Yazarlarİşçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için arabuluculuk sistemi başladı. Uygulama ile ilk yıl 150 bine yakın uyuşmazlık için arabuluculuğa başvurulacağı, gelecek yıllarda bu sayının artacağı bekleniyor. Bugün ise sicile kayıtlı 7 bin 471 arabulucu bulunuyor. İlk etapta 15 bin, toplamda ise 45 bin arabulucuya ihtiyaç duyulacak.
#ArabulucuArabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Ekim ayında zorunlu hale gelecek arabuluculuk uygulamasına ilişkin 2017’de patlama yaşandığını belirterek, “Başarı oranı yüzde 91’e çıkan arabuluculuğun zorunlu hale gelmesiyle 400 bin dosya gidecek. İş davası 434 gün yerine bir günde bitecek” dedi.
#Arabuluculuk