Elektrikli araç ve cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte batarya patlamaları, büyük bir güvenlik tehdidi oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Sarıyer’de 19 yaşındaki Mehmet Gökay Odabaş, elektrikli bisikletinin bataryasının şarjdayken patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Bu olay, batarya güvenliği ve kullanım hatalarıyla ilgili soru işaretlerini yeniden gündeme getirdi. Peki bu patlamalar neden gerçekleşiyor? Kullanıcı olarak biz mi hatalıyız yoksa cihazlar mı sorunlu?
#TeknolojiBayramın son günü Antalya’nın ünlü tatil beldesi Konyaaltı Tünektepe Mevkisi’nde 1 kişinin ölümü 7 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan teleferik kazası 23 saat süren kâbusa döndü. Yüzlerce metrede asılı kalan vagonlardaki 174 yolcu, neredeyse bir tam gün süren film gibi operasyonla kurtarıldı.
#ANTALYATelefon ve şarj aletlerinin patlamasına ilişkin haberler son aylarda artmaya başladı. Özellikle akıllı telefonların saatlerce fişte takılı kalmaması yönünde vatandaşları uyaran uzmanlar, cihazlardaki ısınmalara dikkat çekiyor. Ancak tek sorun ısınmadan kaynaklanmıyor. Peki telefonlar ve şarj aletleri neden patlıyor? Kullanıcılar mı hatalı yoksa cihazlar mı sorunlu? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Uzmanlarla tüm detayları mercek altına aldık.
#TeknolojiBulgaristan'da alev alarak infilak eden otobüste 46 kişi hayatını kaybetti. Otobüs yangınını uzman isimler değerlendirdi. Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, "İnsanın aklına ilk olarak on numara yağ ve beraberinde tiner gibi karışımların kullanılması geliyor. Yangın hızına bakıldığı zaman böyle bir şüphe uyandırıyor" diye konuştu. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Zekeriya Çelik ise, "Yolcuların birinde patlayıcı malzeme de olabilir. El yapımı patlayıcı olabilir, sabotaj olmuş olabilir. Uçaklardaki gibi otobüslerde de bu tehditle karşı karşıyayız. Bir yolcu tarafından sabotaj da söz konusu olabilir" dedi.
#İstanbulBULGARİSTAN'da alev alarak infilak eden otobüste 46 kişi hayatını kaybetti. Otobüs yangınını uzman isimler değerlendirdi. Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, "İnsanın aklına ilk olarak on numara yağ ve beraberinde tiner gibi karışımların kullanılması geliyor. Yangın hızına bakıldığı zaman böyle bir şüphe uyandırıyor" diye konuştu. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Zekeriya Çelik ise, "Yolcuların birinde patlayıcı malzeme de olabilir. El yapımı patlayıcı olabilir, sabotaj olmuş olabilir. Uçaklardaki gibi otobüslerde de bu tehditle karşı karşıyayız. Bir yolcu tarafından sabotaj da söz konusu olabilir" dedi.
#BulgaristanMersin'de ailesiyle gittiği restorandaki oyuncak helikopterde elektrik akımına kapılan Duru Tan'ın (5) ölümüyle ilgili davada asli kusurlu bulunan işletme sahipleri Fatma Ata ile oğlu Hasan Ata'ya 3'er yıl 4'er ay, çalışanlar Mehmet Selim Babaoğlu ve Enver Uzunselvi'ye ise 2'şer yıl 1'er ay hapis cezası verildi. Hapis cezası, para cezasına çevrildi.
#MersinMersin'de ailesi ile gittikleri restorandaki oyuncak helikopterde elektrik akımına kapılan Duru Tan'ın (5) ölümüyle ilgili açılan davaya devam edildi. Bugünkü duruşmada bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor okundu. Raporda, sanık olarak yargılanan işletme sahipleri Fatma A. ve oğlu Hasan A. asli, çalışanlar Enver U., Mehmet S. tali kusurlu sayıldı. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı Dilek Ü. D. ve iş yeri hekimi Turgay K. ise kusursuz bulundu.
#Mersinİş sağlığı ve güvenliği uzmanı, sorumluluğundaki iş yeriyle alakalı önemli görevler üstlenir. Sizin için İş sağlığı ve güvenliği uzmanı nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olma şartları, maaşları ve iş imkanları konularını detaylarıyla derledik.
#İş Sağlığı Ve Güvenliği Uzmanı Nedir?Günümüzde C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı pek çok kişi tarafından tercih gören bir meslek dalıdır. Bu nedenle sizler için C sınıfı iş güvenliği uzmanı nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? C sınıfı iş güvenliği uzmanı olma şartları, maaşları ve iş imkanları nelerdir? Sorularını detaylı olarak araştırdık ve derledik.
#C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nedir?Üniversitelerin Mühendislik, Mimarlık ve Doğa Bilimleri Fakültesinde okunan bölümde şantiye stajı zorunludur. 4 yıllık eğitim programını ve zorunlu stajlarını tamamlayanlara İnşaat Mühendisi Lisans diploması verilir. İnşaat mühendisi nasıl olunur, ne iş yapar, maaşları ne kadar? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.
#İnşaat Mühendisi Nedir?Hamam, sauna ve yüzme havuzu gibi yerlerin kapatılıp kapatılmayacağı Türkiye'nin koronavirüs gündeminde yer almaya devam ederken son dakika açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan geldi. Kabine toplantısında alınan kararları duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan " Hafta içi gece saat 21 ile sabah 5 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacaktır. " dedi. Sauna, hamam ve masaj salonlarına da değinen Cumhurbaşkanı bu işletmelerin faaliyetleriyle ilgili verilen kararı bildirdi. Peki, hamam, sauna, masaj salonu, yüzme havuzu ve lunaparklar kapatılacak mı? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Hamamlar Kapatılacak MıSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası yeni koronavirüs tedbirlerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, yeniden tırmanışa geçen koronavirüs salgınının ülkemizde de etkisini gösterdiğini vurgulayarak, sokağa çıkma yasağının genişletildiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hafta içi her gün gece saat 21.00 ile sabah 05.00 arasında genel sokağa çıkma yasağı sınırlaması uygulanacaktır. Hafta sonu sokak kısıtlaması cuma akşam saat 21.00'den pazartesi sabah saat 05.00'e kadar geçerli olacak" dedi. Market, bakkal ve kasap gibi işletmeler ile eve paket servisi verecek yerler hafta sonu kısıtlamasının dışında tutulacak.
#Koronavirüsİzmir’de yaşanan deprem ve enkaz altından günler sonra kurtarılan vatandaşlar, depreme hazırlığın önemini bir kez daha gündeme getirdi. Depreme hazırlıkta afet ve acil durum çantasının önemine işaret eden uzmanlar, bu çantaların 72 saatlik altın sürede çok önemli olduğunu vurguladı. Afet ve acil durum çantasında bulunması gereken malzemelerle ilgili uzmanlar tavsiyelerde bulundu.
#DepremMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan "Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme Kontrol Kılavuzu"nun uygulanmasına ilişkin tanıtım programı Çankaya İlkokulunda düzenlendi. Öğrenciler sosyal mesafe kuralına uygun olarak her zaman aynı sırada oturacak, yer değişikliği yapılamayacak. Sesli anons sistemi ile öğrenciler sürekli uyarılacak.
#Milli Eğitim BakanlığıMEB ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında 'Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme İş Birliği Protokolü' imzalandı. Protokol kapsamında tüm eğitim kurumlarına ‘hijyen şartlarının geliştirilmesi ve enfeksiyon önleme kontrol kılavuzu’ verilecek. Öğrencilerin sağlığı ve güvenliği için atılması gereken adımlar kılavuza göre uygulanacak. Bu uygulamalar, Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen koşullar çerçevesinde denetlenecek.
#MebMİNİ istihdam paketiyle, kısa çalışmadan normale dönen işverenlere prim desteği gelirken, işten çıkarma yasağının 1 yıl daha uzatılabilmesi için yetki alınıyor. 1 Temmuz’dan önce kısa çalışma başvurusunda bulunan işyerlerine, kısa çalışmanın sona ermesi ve normal çalışmaya dönülmesi durumunda, 3 ay süreyle asgari ücret üzerinden prim desteği verilecek.
#GazetehaberleriKişisel Koruyucu Donanım ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Yasemin Öymez, "Maskeleri kullandığımızda, doğru bir şekilde bertaraf etmezsek virüs yayıcı olabilirler. Hangi tip maske olursa olsun çıkardığımızda hiçbir surette yüzeyine elimizi değmeden, mümkünse bir poşetin içine koyup çöpe atmalıyız" dedi.
#Haluk KARAASLAN-Harun ÖZALP/DHAİlk örneği Çin’in Wuhan kentinde görülen ve oldukça yüksek bir ivmeyle dünya geneline yayılan koronavirüs vatandaşları endişelendiriyor. Virüsün işçi işveren ilişkisine ne şekilde yansıyacağı da en önemli gündem konularından biri… Peki, koronavirüs kapsamında işçinin çalışmaktan kaçınma hakkı var mı? Avukat Emre Kuşkapan yanıtlıyor.
#KoronavirüsÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 2019 yılı 2. dönem İş Sağlığı ve Güvenliği sınavı başvurularının başladığını duyurdu. 14 Aralık'ta düzenlenecek olan İSG sınavının başvuruları 25 Ekim 6 Kasım tarihleri arasında ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden yapılacak. Peki, İSG sınavı başvuruları nasıl yapılır? İşte, 2019 2. Dönem İSG başvuru ekranı ve konuyla ilgili detaylar.
#İsg Başvuru Ekranıİş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı olmak isteyen vatandaşların gireceği 2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı 1. Dönem Sınavı, 20 Mayıs Pazar günü yapılacak. Sınava artık sayılı günler kala, katılım sağlayacak vatandaşlar, sınav giriş belgesini nasıl alabileceğini sorguluyor. Peki, İSG sınav giriş belgesi nasıl alınır?
#2018-İSG 1. Dönem Sınavı