İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu sabah, Adana'nın Kozan ilçesinde art arda meydana gelen 3 deprem, Saimbeyli Fayı'nın güney ucundaki fay parçalarının aktivitesini göstermektedir" dedi.
#DepremBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 19 adet yeni 'Çok Disiplinli Tsunami Erken Uyarı' istasyonunu devreye aldı. Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, "Uluslararası standartlarda biz bir deprem olduktan sonra 7 dakika içerisinde bir tsunami olup olmayacağını AFAD üzerinden vatandaşlarla paylaşacağız" dedi. Özener, "Marmara Denizi çevresinde yakın alan tsunamisini belirlemek için Kandilli'ye verilmiş bir görev var. Yani hepiniz biliyorsunuz olası bir Marmara depremi, Marmara Denizi içinde olacak ve özellikle meydana gelecek heyelanlardan dolayı tsunami olma riski var. Biz de mümkün olan en kısa sürede vatandaşlarımıza tsunami riskine karşı haberdar etmek için bu istasyonları kuruyoruz. Bu görev bize verildi" ifadelerini kullandı.
#Kandilli RasathanesiProf. Dr. Hasan Sözbilir, "İzmir'deki Tuzla fayı 2 bin yılda bir kırılan bir fay ve 2 bin yıldır kırılmadığını görüyoruz. Tuzla fayının uzunluğu yaklaşık 50 kilometre. Fay uzunluğu nedeniyle yaklaşık 7.1'e kadar deprem üretme potansiyeline sahip. 2 bin yıldır kırılmadığı için fayın yakın bir zamanda kırılma ihtimali yüksek" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Hasan Sözbilir6 yıldır sürdürülen İzmir, Güzelbahçe, Yağcılar, Seferihisar ve Tuzla fayları ile ilgili çalışmaların tamamladığını belirten İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "İzmir'deki Tuzla fayı 2 bin yılda bir kırılan bir fay ve 2 bin yıldır kırılmadığını görüyoruz. Tuzla fayının uzunluğu yaklaşık 50 kilometre. Fay uzunluğu nedeniyle yaklaşık 7.1'e kadar deprem üretme potansiyeline sahip. 2 bin yıldır kırılmadığı için fayın yakın bir zamanda kırılma ihtimali yüksek" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Hasan SözbilirProf. Dr. Celal Şengör, beklenen Marmara depremi nedeniyle İstanbul'dan taşınacağını belirtmişti. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, ise Şengör'ün deprem sonrası İstanbul'da bir kaos ortamı oluşacağı iddiaları ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
#İSTANBULProf. Dr. Celal Şengör, beklenen Marmara depremi nedeniyle İstanbul'dan taşınacağını belirtmişti. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, ise Şengör'ün deprem sonrası İstanbul'da bir kaos ortamı oluşacağı iddiaları ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
#Prof. Dr. Haluk ÖzenerAFAD’ın hazırladığı İl Risk Afet Azaltma Planı (İRAP) raporundaki olası deprem senaryosuna göre, Kuzey Anadolu fayının geçtiği Erzincan’da yaşanabilecek büyük depremde Trabzon’da en fazla risk altında olan Düzköy ve Çaykara ilçelerinin etkileneceği ortaya çıktı. Rapor sonrası belediyelerce yapı stokları mercek altına alınan 2 ilçede, risk saptanan yapılarda dönüşüm projesi ve hak sahibi ikna çalışması başlatıldı.
#DepremKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler Büyük Marmara Depremine çevrildi. Bursa AFAD afet raporunda Bursa'nın depremselliği ile ilgili öne çıkan veriler dikkat çekti. Raporda il genelinde 6 olarak bilinen aktif fay sayısının 14 olarak belirtilmesi dikkat çekti. Ayrıca rapora göre, 650 bin konutun olduğu Bursa'da 2004 yılı öncesine ait riskli 200 bin bina bulunuyor.
#BursaÜlkemizin yaşadığı ve 11 ili etkileyen deprem felaketi sonrası herkes kendi kenti için olası depremleri ve binaların, şehrin hazır olup olmadığını konuşmaya başladı. Yeterli önlemlerin alınıp alınmadığı, bu bilgilere nasıl ulaşılacağı, yapılması gerekenler hepimiz için kaygı ve merak oluşturdu.
#Afet Ve RiskDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'deki 3.5'lik depremin artçı olduğunu, Muğla'daki 4 büyüklüğünde depremin de yıkıcı deprem üretmeyen fayların yoğunlukta bulunduğu bölgede meydana geldiğini kaydetti.
#Prof. Dr. Hasan Sözbilirİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıya katıldı. Muhtemel İstanbul depremine vurgu yapan Bakan Soylu, "AB’ye bir çağrıda bulunduk. Eğer büyük bir deprem olursa, eğer bir ortak lojistik depo olursa bir afette ani ve acil müdahaleyi tüm ülkeler kapasitesi çerçevesinde sağlar. Bu çağrımız karşılık buldu. Bunu projelendirdik. AB çerçevesinde İstanbul, Avrupa’nın bu konudaki lojistik üssü oluyor." dedi.
#AFADKocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Bülent Oruç, kentte orta hasarlı tanımlanmış ve daha kötü durumda 2 bin 300 civarında yapı olduğunu belirterek, "Bunların bir an önce yıkılması lazım. Beklenen İstanbul depremini biliyoruz. Bu kadar bina fazla ve bunların bir an önce yıkılması lazım. Tüm Kocaeli havzasındaki binaların yapı stoklarının detaylı bir çalışmayla araştırılması lazım” dedi.
#KocaeliAKUT Genel Başkanı Recep Şalcı, yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini söyleyerek, "Depremden önce yapılması gerekenler planlanıyor. Bireylerin de yapması gerekenleri de konuşmamız gerekiyor. Bizim bir depreme hazır olmamız için yapmamız gereken ilk şey; yapı stoklarını yenilemek. Bu da kentsel dönüşümden geçiyor. Kentsel dönüşümü çok iyi planlayıp bir an önce başlamak gerekiyor. Beklenen İstanbul depremi eğer beklediğimiz büyüklükte olursa hiçbir zaman hazır olamayız" dedi.
#DEPREMÇarşamba günü 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin yıldönümü. Üzerinden geçen 23 yıldan sonra bugün deprem güvenliği konusunda hangi noktadayız? Beklenen büyük Marmara depremine ne kadar yaklaştık? Olası senaryoları konuşmak için yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün kapısını çaldık: “2022 yılında olduğumuza göre zaman bayağı daraldı. Beklediğimiz depremin eli kulağında demektir.”
#17 Ağustos 1999İstanbul Vilayeti’nin nüfusu 20 milyona yakın. Ancak civar yerleşimler ve vilayetlerle sınırın kalktığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla karşımızda kocaman; neredeyse 30 milyonluk bir megapol var. Vatanın fiziki olarak dar bir parçası üzerinde genişlemek artık coğrafi bakımından imkânsızdır. Her türlü kültürel gelişmenin, eğitimin ve beden sağlığının gelişmesi için İstanbul’un bütün hemşeriler tarafından eşitçe paylaşılıp, tüketimin insaflı olduğu bir düzene kavuşması gerekiyor.
#Deprem2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, doğal afet sigortası bütün afet türlerini kapsayacak şekilde genişletilerek yaygınlaştırılacak, zorunlu deprem sigortası beyanı ve ödemesinin etkin şekilde takibi sağlanacak.
#DASKİçişleriBakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından başlatılan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çalışmalarında 61 ilin afet riski planı tamamlanırken, 20 ilin yıl sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor.
#İçişleri Bakanlığıİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlık Toplantısı’nda konuştu. Bakan Soylu, ''Yapılan tüm bilimsel tahliller İstanbul civarında bir depremin uzak olmadığını gösteriyor. Bugün burada da olabilir, az sonra da olabilir. 1 yıl sonra da olabilir.'' dedi. AFAD uygulaması hakkında detayları paylaşan Soylu deprem anında, ''WhatsApp'tan daha kıymetli olduğunu düşündüğümüz, daha güvenli olduğunu düşündüğümüz bir yazılım ile iletişimimizi sağlıyoruz.'' ifadelerini kullandı.
#HaberAFAD İl Müdürlüğü Afet ve Acil Durum Kurulu 2020 yılı 2. Toplantısı’nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kimse kusura bakmasın, depremden hemen sonra özel arabanıza atlayıp sokak çıkmak ya da GSM hatlarından eşinizi dostunuzu aramak başkasının hayatını tehlikeye atmaktır." ifadelerini kullandı. Bakan Soylu, "İsmi AFAD olan bir uygulama yapma konusunda değerlendirme ortaya koyduk. Tüm GSM operatörlerine bağlanacak şekilde internet hattından görüşme yapabilecek, görüntü kaydedip, atabilecek." diye konuştu.
#AFADAFAD İl Müdürlüğü Afet ve Acil Durum Kurulu 2020 yılı 2. Toplantısı’nda konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kimse kusura bakmasın, depremden hemen sonra özel arabanıza atlayıp sokak çıkmak ya da GSM hatlarından eşinizi dostunuzu aramak başkasının hayatını tehlikeye atmaktır." ifadelerini kullandı. Bakan Soylu, "İsmi AFAD olan bir uygulama yapma konusunda değerlendirme ortaya koyduk. Tüm GSM operatörlerine bağlanacak şekilde internet hattından görüşme yapabilecek, görüntü kaydedip, atabilecek." diye konuştu.
#Süleyman SoyluSon dakika haberi.. Kuzey Ege'de depremlerin devam ettiğine dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ganos fayı üzerinde 1912'den beri, Yedisu segmentinde ise 1944'ten bu yana deprem olmadığını söyleyerek, Tekirdağ ve Balıkesir'i etkileyebilecek yıkıcı depremlere karşı uyardı.
#Deprem Araştırma Ve Uygulama Merkezi