İran imajını ve bütün medya manipülasyonlarını unutmanızı istiyorum. İnsan gördüğünü ister, bilmediğini değil. Şiraz’da bir köy evinde Almanya’dan şehirler gösteren bir oyuncak gördüğümde kültür emperyalizmin önemini anladım. O oyuncak buraya nasıl gelmiş, beş yaşındaki bir çocuğun kafasına nasıl girmişti? Çocuk büyüdüğünde Almanya’ya mı yoksa Etiyopya’ya mı gitmek isterdi? Kaçımız farsça müzik dinliyor, kaçımız İran sinemasına âşık? Kaçınız sırf pasaportunda İran damgası olmasın diye seyahatten kaçınıyor? Geçen yıl itibarıyla ülkenin şah damarı turizm vurgunu yemiş, Mezapotamya’nın kurucuları kaderine terk edilmişti. İşte tam da o günden itibaren İran’a gitmek bir cesaret meselesine dönüşmüştü. Medya manipülasyonları ve oryantalist seyahat bloggerlarının tuzağına düştüm ve İran’a gitmek iki senemi aldı. İşte size İran izlenimlerim…
#İran Gezi RehberiDünyanın en köklü medeniyetlerinden komşumuz İran’ı karış karış dolaştım. Tahran’dan Şiraz’a, Mese’den İsfahan’a ülkenin kültürünün ve tarihsel mirasının peşine düştüm. Bana göre bu köklü kültürün kapısını açan üç anahtar var. İran’ı anlatan kitabım yayımlanmadan önce bu üç anahtarı önce Hürriyet Seyahat okurlarıyla paylaşıyorum. Açılacak kapıdan bakmadan ülkeye dair ne söylerseniz söyleyin eksik kalacaktır.
#İran Gezi RehberiDünya oldukça büyük ve muhteşem bir yer ancak bir öğrencinin bütçesi de bir o kadar dar ve sevimsizdir. Fakat dünyayı dolaşma hayalleriyle yaşayan öğrenciler, umutsuzluğa kapılmayın. Kıyafetlerinizi ve bilgisayarınızı satmadan seyahat etmenin bir yolu var. Cevap basit: Her şeye açık bir ruh hali ve ‘couchsurfing’. Ben Danimarkalı bir öğrenciyim ve bahsettiğim iki ipucu sayesinde 18 günlük bir sürede İran’da binlerce kilometre seyahat ettim, 6 kent dolaştım. Ve sadece 800 riyal (1000 TL) harcadım. İşte aydınlatıcı ve ucuz yolculuklarınızda bir rehber olarak kullanabilmemiz için öneri ve deneyimlerim.
#İran