Dünya tarihinin bilinen en kötü nükleer felaketi Çernobil'in üzerinden neredeyse 38 yıl geçti. Santralin çevresindeki bölgede insandan arındırılan bölge, vahşi hayvanların yaşam alanına döndü. Bu hayvanların bazılarının radyasyon etkisiyle geçirdiği değişimleri bilim insanları "süper güç" olarak nitelendiriliyor. Hatta bu değişimlerden birinin kanserle savaşta çığır açabileceğine inanılıyor.
#ÇernobilGeçenlerde DNA’nın tamamen çözüldüğünü okurken bir an dejavu yaşadığımı sandım. 20 yıl önce de aynı müjdeyi almamış mıydık? Ancak uzmanlar artık elimizde kusursuz bir deşifre olduğunu söylüyor. Yani kanser dahil birçok hastalığı tedavi etmeye daha yakınız.
#Umut Fırat EroğluPandeminin başından beri toplam 33 ölüm ile salgını çok başarılı bir şekilde yürüten İzlanda'da halkın %71'i çift doz aşılı. Ağustos ayında vaka sayıları hızla artan ülkede aşı karşıtları bunun aşılamanın başarısız olduğunun bir kanıtı olduğunu söyleseler de ülkede koronavirüsten ölen yok
#İzlandaTürkiye'de son 24 saatte 22 bin 699 kişinin testi pozitif çıktı, 108 kişi hayatını kaybetti. Koronavirüs Türkiye'ye özgü varyant var mı, ya da hastalığın şiddetini belirleyen unsurlar genetik özelliklerimizde saklı olabilir mi? Salgının başladığı günden beri bilim dünyasının en merak ettiği bu iki sorunun yanıtı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Deneysel Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi'ndeki 20 kişilik ekibin yürüttüğü genom çalışmaları ile ortaya çıkacak.
#İstanbulTOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin (TOBB ETÜ) yer aldığı uluslararası bilimsel araştırmada, kanserin çok erken safhada teşhis edilebilmesi için önemli bir buluşa imza atıldı. Geliştirilen ışınla, hücrelerin dizilimlerindeki tek bir temel değişim bile hızla yakalanabilecek. Bu buluş sayesinde, kanseri çok erken safhada tespit etmek mümkün olabilecek.
#GazetehaberleriGebelik ve emzirme döneminde sağlıklı beslenmenin, gebeliğin gidişatı için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Ali Seven, “Genetiği ile oynanmış gıdaların bebekler için zeka geriliğine yol açtığı ama sağlıklı beslenen anne karnındaki bebeğin ise kronik hastalıklara yakalanma riskinin azaldığı kanıtlandı” dedi.
#Beslenme- Dünyada milyonlarca kişinin hayatını olumsuz etkileyen Alzheimer hastalığına neden olan bazı genlerin araştırılarak erken tanı ve tedavi olanağı sağlanmasına yönelik DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik ve Nöroloji anabilim dallarının işbirliğiyle çalışma başlatıldı - Prof. Dr. Erçal: "Gen testi her yaşta yapılabilir, anne karnı da dahil olmak üzere. Ancak 3 yaşındaki çocuğa yapılan testte 60 yaşında Alzheimer riskinin bulunduğunu öğrenmek aile için dram olur. O yüzden çok önermiyoruz ama mecbur kalındığında yapılan testler vardır, hasta çocuğa büluğ çağından sonra genetik danışmanlık verilmesini öngörüyoruz"
İNGİLTERE’de geliştirilen bir genetik tedavi yöntemi sayesinde kanserli hastalara uygulanan kemoterapinin 20 yıl içinde tarihe karışması amaçlanıyor. Başbakan David Cameron’ın açıkladığı proje, kişilerin gen haritası çıkarılarak deforme olmuş ve kansere meyilli hücrelerin tespit edilmesiyle kansere neden olan genleri bulmayı kapsıyor.
Çoğunluğu Avrupa ülkesinden 135 bilimsel kurumun katılımıyla gerçekleşen ve 10 yıl sürecek olan uluslararası İnsan Beyni Projesi'ne başlandı. Toplam maliyetinin 1 buçuk milyar doları bulması beklenen araştırma kısmen Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor.
#'The Human Brain Project'Amerikalı araştırmacılar, yapay yaşamı yaratma yolunda sentetik geni daha etkin biçimde üretmenin yöntemini keşfetti.Biyoteknolojinin tartışmalı önderi Craig Venter'ın yönettiği Venter Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada, yeni nesil biyoyakıt geliştirmek ve biyokimya için önceden kullanılan yöntemin, etik tartışmalarına karşın yapay yaşam şekli yaratmakta umut verici olduğu görüldü.
Amerikalı araştırmacılar, yapay yaşamı yaratma yolunda sentetik geni daha etkin bi?imde üretmenin yöntemini keşfetti.Biyoteknolojinin tartışmalı önderi Craig Venter'ın yönettiği Venter Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada, yeni nesil biyoyakıt geliştirmek ve biyokimya i?in önceden kullanılan yöntemin, etik tartışmalarına karşın yapay yaşam şekli yaratmakta umut verici olduğu görüldü.