En ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanserle ilgili son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknolojinin her geçen gün biraz daha ilerlemesiyle kanserin hem tanısında hem de tedavisinde ciddi adımlar atılıyor. Son günlerde yapay zekâ ile kanser tespiti yapılması, bir Türk fizik mühendisi tarafından icat edilen elektronik sütyen ile meme kanserinin hızlıca teşhis edilebilmesi ve yalnızca kanser taşıyan hücreleri hedef alan bir ilacın geliştirilmesi gibi dikkat çeken adımlar peş peşe geldi. Dünyada da çok konuşulan bu gelişmeler akıllara tek bir soruyu getirdi: Kansere karşı savaşı kazanıyor muyuz? Konunun uzmanı 6 isim kanserle ilgili gelişmeleri ve hastalığın 10-15 yıldaki geleceğini yorumladı...
#KanserElon Musk'ın şirketleri denince akla genelde Tesla ve SpaceX geliyor ama bir de 2017'den bu yana çok fazla dikkat çekmeden faaliyetlerini yürütmekte olan Neuralink var. Makineleri beyin gücüyle kontrol etmemize yarayacak bir cihaz geliştirmeye çalışan Neuralink'in geçtiğimiz günlerde açtığı iş ilanı heyecanla karışık kaygıya yol açarken, bir hayvan hakları örgütünün gündeme getirdiği suçlamalar da Musk'ın başını ağrıtacak bir skandala dönüşme yolunda ilerliyor. İşte tüm ayrıntılar...
#Elon MuskAnkara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü'nce Covid-19'a karşı 'adenovirüs' yöntemiyle geliştirilen, ağız ve burundan da uygulanabilen yerli aşının Faz-1 çalışmaları Ankara Şehir Hastanesi'nde başladı. Aşıyı geliştiren Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, "Aşının uzun süreli bir bağışıklık oluşturmasını bekliyoruz. Yani 3-4 ayda bir tekrar doz yapmak yerine aşılandıktan sonra ortalama 2 yıl kadar etkili olmasını tasarladık" dedi.
#AnkaraTürkiye'de yapılan koronavirüs aşı sayısı 108 milyon 800 bini aştı. Akdeniz Üniversitesi’nde çalışmaları devam eden kokteyl koronavirüs aşısı ise, insan deneylerine hazır hale geldi. 1,5 yıldır devam eden çalışmalarının bir kısmının dünyanın en prestijli dergisi olan Viruses'da yayımlandığını kaydeden Prof. Dr. Mammedov, hayvan deneylerini tamamladıklarını, patent başvurusu yaptıklarını belirtti.
#Kokteyl AşıYüzyıllardır böbrek taşı ağrısı çeken insanoğlu taşı düşürmek için doğal ve şifalı bitkilere/taşlara başvuruyor. Bıçak altına yatmayım diye iyi geldiğine inandıkları şifalı otlar ve taşlar ile bu dertten kurtulmaya çalışanların sayısı hiç de az değil. Peki, kulaktan kulağa dolanan bu efsanelerin bilimsel karşılığını duymaya hazır mısınız?
#Böbrek TaşıTürkiye’nin ve bölgenin en büyük teknoloji etkinliğinin gerçekleştirildiği TEKNOFEST 2021’e yoğun ilgi var. Genç yeteneklerin icatlarının yanında yerli ve milli sanayi hamlesinin tüm ürünleri dev festivalde sergileniyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tüm stantları gezerek bilgi aldı. Bakan Varank Hurriyet.com.tr’ye TEKNOFEST ve gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
#TEKNOFEST 2021ANKARA Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü'nce Covid-19'a karşı 'adenovirüs' yöntemiyle geliştirilen, ağız ve burundan uygulanabilen yerli aşıda hayvan deneyleri tamamlandı, insan deneyleri için Sağlık Covid-19'un yayılmasını engelleyecek aşı, klinik çalışma için izin bekliyor ANKARA Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü'nce Covid-19'a karşı 'adenovirüs' yöntemiyle geliştirilen, ağız ve burundan uygulanabilen yerli aşıda hayvan deneyleri tamamlandı, insan deneyleri için Sağlık Bakanlığı'nın izni bekleniyor. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, "Burun ve ağızdan uygulama, virüsün insandan insana bulaşmasını etkilemede en önemli aşılama yoludur. Gerçek anlamda virüsün yayılmasını engelleyecek tarzda bir bağışıklığa ihtiyacımız var. Bizim aşımız buna aday" dedi.
#AdenovirüsTÜBİTAK tarafından da desteklenen 7 yerli aşı adayından Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen aşının çalışmalarından hayvan deneyleri tamamlandı, insan deneyleri için Sağlık Bakanlığı'nın izni bekleniyor. Koronavirüse karşı 'adenovirüs' yöntemiyle geliştirilen, ağız ve burundan uygulanabilen yerli aşı ile ilgili DHA'ya bilgi veren Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, ''Sağlık Bakanlığı'na başvuruda bulunduk ve klinik çalışmaya başlayabilmek için izin bekliyoruz'' dedi. 9-10 ay içinde tüm fazları tamamlayıp aşıyı yaygın kullanıma sunabileceklerini söyleyen Akbulut, ''Burun ve ağızdan uygulama, virüsün insandan insana bulaşmasını etkilemede en önemli aşılama yoludur. Gerçek anlamda virüsün yayılmasını engelleyecek tarzda bir bağışıklığa ihtiyacımız var. Bizim aşımız buna aday'' dedi.
#AnkaraSon dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Normalleşme dönemi ve aşı programının önemine vurgu yapan Bakan Koca, "Bunu başarıyla hayata geçirebilmek için sizden tek bir yeni talebim var: Lütfen aşı sırası gelen vatandaşlarımız aşılarını olsunlar." ifadelerini kullandı. Ayrıca Bakan Koca, "Maskelerin yüzümüzü terlettiği son yaz bu yaz olacak." dedi.
#Fahrettin KocaSon dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Normalleşme dönemi ve aşı programının önemine vurgu yapan Bakan Koca, "Bunu başarıyla hayata geçirebilmek için sizden tek bir yeni talebim var: Lütfen aşı sırası gelen vatandaşlarımız aşılarını olsunlar." ifadelerini kullandı. Ayrıca Bakan Koca, "Maskelerin yüzümüzü terlettiği son yaz bu yaz olacak." dedi.
#Sağlık BakanıKoronavirüs tüm dünyada yayılmaya devam ederken hızla geliştirilen ve yaygın şekilde uygulanmaya başlayan aşılarla salgın yavaşlatılmaya çalışılıyor. Dünyaya diz çöktüren virüsle ilgili çalışmalarına devam eden bilim insanları antikorlarla ilgili oldukça umut verici bir çalışma paylaştı.
#Antikorİlaç alerjisi, toplum üzerinde fazla oranlarda gözükmemektedir. Başlıca oluşumları arasında birçok farklı ilaç gelişimi yapılması ve vücudun reaksiyon olarak karşılık vermesinden oluşur. İlaç alerjilerinin başlıca sebepleri arasında ilacın vücuda yabancı madde olarak girmesidir. İlaç alerjisi için belirtiler ağır olabilmektedir. İlaç alerjisi için gerekli olan tedavi planı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlaç Alerjisi NedirDünya genelinde etkili olmaya devam eden koronavirüs salgınında son ayların kâbusu haline gelen farklı mutasyonlar korku yaratmayı sürdürürken bilim insanları müjdeli haberi duyurdu. İnsan deneylerine başlanan yeni bir antikor ilacının tüm mutasyonları etkisiz kılabileceği belirtiliyor.
#KoronavirüsTürkiye'de koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşılar arasında insan deneyleri başlayan ilk aşının çalışmalarının yürütüldüğü Kayseri Erciyes Üniversitesi İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (İKUM) Müdürü Doç. Dr. Zafer Sezer, Faz-2'de gönüllü uygulaması sonuçlarını izleme çalışmasının sürdüğünü söyledi. Sezer, "Mayıs ayında Faz-3’e başlanılması anlamında sıkıntı yok" dedi.
#Zafer SezerTürkiye'de koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşılar arasında insan deneyleri başlayan ilk aşının çalışmalarının yürütüldüğü Kayseri Erciyes Üniversitesi İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (İKUM) Müdürü Doç. Dr. Zafer Sezer, Faz-2'de gönüllü uygulaması sonuçlarını izleme çalışmasının sürdüğünü söyledi. Sezer, "Mayıs ayında Faz-3’e başlanılması anlamında sıkıntı yok" dedi.
#Doç. Dr. Zafer SezerTürkiye'de koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşılar arasında insan deneyleri başlayan ilk aşının çalışmalarının yürütüldüğü Kayseri Erciyes Üniversitesi'nde İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM) Müdürü Doç. Dr. Zafer Sezer, nisan ortasında Faz 2 çalışmasının tamamlanacağını söyledi.
#KoronavirüsTürkiye'de koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşılar arasında insan deneyleri başlayan ilk aşı Kayseri Erciyes Üniversitesi'nin (ERÜ) geliştirdiği Covid-19 aşısı... Kayseri'de yerli aşıda Faz-2 çalışmaları kapsamında gönüllere ikinci doz uygulaması devam ediyor.
#KayseriDÜNYADA ilk ve tek olan ASC mikrokürecik teknolojisiyle oda sıcaklığında 30 gün dayanabilen aşı modeli tasarlayan ve patentini alan Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören, geliştirdikleri yerli Kovid aşısıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Mikrokürecik AşıBoğaziçi Üniversitesi bilim insanlarının patentini aldığı dünyada ilk ve tek olan ASC mikrokürecik teknolojisiyle oda sıcaklığında 30 gün dayanabilen aşı modelinde çok önemli bir gelişme yaşandı. ‘Mikrokürecik aşısı’nda ilk insan deneylerinin yaz başında başlayacağı öğrenildi.
#Boğaziçi ÜniversitesiDünyanın dört bir yanında koronavirüse ve mutasyonlarına karşı etkili aşılarla ilgili arayış devam ederken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın "İnsan deneyleri başlayacak 3 aşı adayımız var" açıklaması heyecan yarattı. Bu aşılar dünyadaki diğer aşılarla kıyaslandığında ne durumdalar? Yerli aşıyla ne zaman tanışacağız?
#Yerli AşıKayseri'de yerli koronavirüs aşısı çalışmalarının yürütüldüğü Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "İnşallah en kısa sürede ülkemize aşıyı kazandırmış oluruz" dedi.
#KayseriSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile yerli aşı projelerinde insan deneyleri safhasına geçen aşı adaylarını değerlendirdiklerini, kurumların tüm imkanlarının, en iyi aşıları ülkeye kazandırmak için devrede olduğunu bildirdi.
#TwitterSağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yerli aşılarla ilgili gelişmeleri değerlendirmek için Sağlık Bakanlığında bir toplantı gerçekleştirildiğini duyurdu. Bakan Koca, toplantının ardından yaptığı açıklamada "Bilimsel kapasitemiz tüm aşı türleri için araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütebilecek etkinliktedir" ifadesini kullandı.
#Fahrettin KocaKayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde (ERÜ) koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşıda, Faz-1 çalışmaları bugün itibarıyla tamamlandı. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, "Ciddi hiçbir yan etki görülmedi. Her şey yolunda giderse inşallah bu ay sonuna kadar Faz-2'ye geçmeyi planlamaktayız" dedi.
#Korona