Ayasofya Camii'nin 'İmparator kapısı' olarak bilinen ahşap kapının cam bölme ile koruma altına alınmasıyla ilgili konuşan İstanbul Kültür Tescil ve Müzeler Şube Müdürü Osman Nak, " İmparator kapısındaki cam bölme yaklaşık iki ay önce yapıldı. Günde ortalama 50 bin ziyaretçinin girdiği bir Ayasofya'ya 50 bin elin bir yere dokunduğunu düşünün. Bu gerçekten yüksek bir rakam. Yürüdüğümüz mermerler bile aşınıyor. Dolayısıyla bu eserin de aşınmaması mümkün değil. Özellikle kapı, ahşap olan elemanlar daha çok aşınıyor" diye konuştu.
#Ayasofya CamiiAyasofya Camii'nin 'İmparator kapısı' olarak bilinen ahşap kapının cam bölme ile koruma altına alınmasıyla ilgili konuşan İstanbul Kültür Tescil ve Müzeler Şube Müdürü Osman Nak, " İmparator kapısındaki cam bölme yaklaşık iki ay önce yapıldı. Günde ortalama 50 bin ziyaretçinin girdiği bir Ayasofya'ya 50 bin elin bir yere dokunduğunu düşünün. Bu gerçekten yüksek bir rakam. Yürüdüğümüz mermerler bile aşınıyor. Dolayısıyla bu eserin de aşınmaması mümkün değil. Özellikle kapı, ahşap olan elemanlar daha çok aşınıyor" diye konuştu.
#Ayasofya CamiiKültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce Ayasofya Camii'nin 'İmparator Kapısı'ndaki aşınma ve tahribatın, ahşabın olağan sürecinden yıpranması ve ufak dokunma sonucu oluştuğu belirtilerek, "Ayasofya Kebir Camii İmparator Kapısı konservasyonu bugün itibarı ile tamamlanmış ve ihyası sağlanmıştır" açıklaması yapıldı.
#AnkaraAyasofya Camisi’nin 1400 yıllık İmparatorluk Kapısı, kimliği henüz belirlenemeyen kişiler tarafından tahrip edildi. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Hayrullah Çelebi, Hürriyet’e yaptığı açıklamada olayı doğrulayıp “Vatandaş bir parça almış oradan. Soruşturma başlattık” dedi.
#Ayasofya CamiSagalassos Antik Kenti, Akdağların yamacına kurulmuş ve 12 bin yıllık köklü bir tarihe sahip olan bir yerleşim yeridir. Denizden 1700 metre yükseklikteki bu antik kent adeta bulutların üzerinde büyülü bir şehir havasını veriyor. Kent, bozulmamış yapısıyla ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Sizler için Sagalassos Antik Kenti hakkında detaylı bilgileri derledik.
#SagalassosTürk vatandaşlığı, devletin maliyesine gelir kapısı açmak için düşünülecek bir araç değildir. Zaten bu gibi tedbir ve uygulamalar hayal kırıklığıyla biter. Bizde göç ve vatandaşlık Türk milletinin çektiği sıkıntılar dolayısıyla ulaşılan bir makamdır, bir imtiyazdır.
#Türk VatandaşlığıDünyanın çok tanınmış birçok ailesi var. Soylu aileler, çok zengin sülaleler, adı skandallarla tarihe kazınanlar… Ama bir aile var ki İngiliz Kraliyet Ailesiyle birlikte en çok onun adını anıyoruz, her yerde haberleri ve fotoğraflarıyla karşılaşıyoruz. Bunun arkasında ise aslında her şeyin mimarı olan tek bir isim var.
#Kris JennerMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin TBMM'deki grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, "Tarihe kahramanlıklarıyla istikamet çizen Türk milletine cumhuriyetin yeni yüzyılına mühür vurmak yakışacaktır. Türkiye Yüzyılı, Türkiye milletinin yeni bir zafer atılımıdır" dedi. Bahçeli, "Sayın Kılıçdaroğlu sana bir kötü haber vereyim. Togg'un seri üretimi 2023 yılında başlıyor; buna şimdiden hazır ol, siparişini vermek için de sıraya gir. Yapamazsınız diyenler ters köşededir, üretemezsiniz diyenler uçurumun dibindedir" ifadelerini kullandı.
#Devlet BahçeliGerek tarihi surlarında yürümenin verdiği keyif gerekse Tuna Nehri’nin karşı kıyısından izlemeye doyamadığınız muhteşem manzarasıyla unutulmayacaklarınız listenizde yer bulacak bir kent Ulm. Tarihi yapılarının yanında ünlü fizikçi Einstein’ın doğduğu kent olmasıyla da keşfedilmeyi fazlasıyla hak ediyor.
#HürriyetJean-Baptiste-Siméon Chardin’in ‘Yabani Çilek Sepeti’ adlı tablosu açık artırmada tam satılmıştı ki bir ses yükseldi: “Déclaration d’etat”. Yani devlet deklarasyonu. Fransız kanunları milli tarihin bir parçası sayılan eseri korumak için yeniden devredeydi.
#Louvre MüzesiMezopotamya şehir devleti Babil, iki kez önemli bir dünya imparatorluğu haline geldi. İki büyük genişlemesi, diğer iki önemli Mezopotamya kültürü olan Sümerler ve Asurlar'ın yanında tarihte bir yer edinecek kadar dikkate değerdi. Peki, Babil medeniyeti nerede kurulmuştur ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Babil Medeniyeti Nerede Kurulmuştur?Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Akdeniz'de kalıcı barış ve refahın tesisi için çalıştıklarını belirterek, "Denizci bir milletiz. Bizi Kızılkule'nin ötesine geçemeyecek hale getirmeyi hedefleyen hain planları bozduk, bozmaya devam edeceğiz. Masaysa masa, sahaysa saha. Hamdolsun hepsine hazırız." dedi.
#Mevlüt ÇavuşoğluBirgi, Ege’nin deniz görmeyen bir köşesinde, eğer Bozdağ tarafından geliyorsanız otobüsün bir tekeri dışarıda virajlarla gidilen ve vardığınızda da geri dönmek istemeyeceğiniz huzurlu bir kasaba. Tabii bu kentin aslında eski bir liman ve korsan yatağı olduğunu hesaba katmazsak yamaçları aşınca görünen ova ve incir bahçeleri teneffüs ettiğiniz temiz hava size “İşte doğa” dedirtecek ölçüde.
#BursaRusya Federasyonu'nun en görkemli kenti Saint Petersburg, bugün tarihi bir düğüne ev sahipliği yaptı. Ülkenin kaderini değiştiren 1917 Bolşevik Devrimi'nden tam 104 yıl sonra ilk "kraliyet düğünü" gerçekleşti.
#George Mihailoviç RomanovDünyanın en büyük mermer kentleri arasında yer alan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 1600 yıllık mozaikler, konservasyon çalışmalarıyla turizme kazandırılıyor.
#Stratonikeia Antik KentiYapıldığı dönemde İstanbul dışındaki en büyük ve en önemli eser olması özelliği taşıyan ve büyük bölümü ilçe merkezindeki binaların altında kalmış ya da yıkılmış Damatrys Sarayı, onarılarak restore edilecek. Gün yüzüne çıkarılan Damatrys Sarayı havadan görüntülendi.
#Damatrys Sarayıİletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Ayasofya paylaşımı ardından bazı iddialar gündeme geldi'Özledik! Ama az daha sabır. Birlikte başaracağız…' notunu düşen Altun'un bu sözleri 'Ayasofya'nın ibadete açılacağının mesajı' olarak yorumlandı. Bu paylaşım ardından Ayasofya'nın tarihi ile ilgili araştırmalar arttı. Peki, Ayasofya ne zaman müze oldu? İşte açılacağı iddialarıyla gündeme gelen Ayasofya'nın tarihi...
#Ayasofya Ne Zaman Müze Oldu?Ayasuluk Tepesi, İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alan önemli bir höyük. Bölgedeki geniş araştırmalar öncesinde Efes antik kentinin, MÖ 1050 yıllarında Yunanistan'dan gelen göçmenler tarafından kurulduğu düşünülüyordu. Ancak özellikle Ayasuluk Tepesi'nde ve Çukuriçi Höyüğü'nde yapılan kazılar, yakın civarda günümüzden 8 bin yıl öncesinden itibaren Neolitik yerleşmeler olduğunu ortaya çıkardı.
#İzmir