AKUT, 14 Mart 1996 tarihinde İstanbul'da kuruldu. Genel merkezi Esentepe'de bulunan AKUT, kaybolan ve mahsur kalan kişileri kurtarmak için kurulmuş sivil toplum örgütüdür. Türkiye'nin 81 ilinde hizmet veren kuruluş, aynı zamanda Türkiye'nin ilk gönüllü arama kurtarma derneğidir. Derneğin lideri Recep Şalcı, ilk onursal başkanı ise Nasuh Mahruki'dir. AKUT ne demek ve açılımı nedir tüm detayları ile derledik.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından Covid-19’a karşı geliştirilen, Sağlık Bakanlığı ve TÜSEB desteğiyle Faz-3 çalışmalarına devam edilen Turkovac, hatırlatma dozu olarak 2 doz Sinovac aşısı olan gönüllülere uygulanmaya başladı. ERÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Yıldız, "Gidişata bakılacak olursa bir her yıl mevsimsel grip gibi bu aşılamaya maruz kalacağız. Pandemi belli bir dönemde sonlanacakmış gibi gözükmüyor. Bu nedenle de her yıl aşılanmamız gerekiyor" dedi.
#TurkovacAvrupalı Eskişehirliler Derneği, Eskişehir’de yaşayan ve SMA hastası olan 3.5 yasındaki Toprak Yavaş için Almanya’da bağış kampanyası başlattı. Frankfurt’ta uzun yıllardır sosyal yardım çalışmalarıyla bilinen Avrupalı Eskişehirliler Derneği Başkanı Mehmet Eser ile başkan yardımcıları Serkan Solmaz ve İbrahim Ekin, Almanya’daki yardımsever Türk toplumuna seslenerek, Toprak için bağışta bulunmalarını istedi.
#Avrupalı Eskişehirliler Derneğiİran lideri Ali Hamaney, ülkesinin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşının ilk dozunu yaptırdı. Hamaney, canlı yayında yerli aşıyı olduktan sonra yaptığı açıklamada, tüm ısrarlara rağmen şu ana kadar aşı olmadığını ve İranlı bilim insanlarının ürettiği aşıyı beklediğini söyledi.
#DünyaKayseri Erciyes Üniversitesi’nin koronavirüse karşı geliştirdiği aşı adayı TURKOVAC'ın Faz-3 çalışmaları başladı. Aşı ile ilgili açıklama yapan Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, "Ekibimiz 2-3 aydır İngiliz varyantıyla ilgili çok yoğun çalışma yürütüyordu. İngiliz varyantına karşı hayvan deneylerinde çok etkin olduğunu, yüzde 100 koruma sağladığını Aykut Özdarendeli ve ekibinden öğrendim hatta onunla ilgili patent hakkı almayı düşünüyoruz" dedi.
#KayseriSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, HaberTürk canlı yayınında gündeme dair merak edilen soruları yanıtladı. 7 farklı yerli aşı çalışmasının sürdüğünü belirten Bakan Varank, "Sonbaharda VLP aşımızı elimize alabiliriz" ifadelerini kullandı.
#Mustafa VarankTÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, yerli aşı çalışmalarıyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Mandal, ''Aşının özellikle mutant virüslere karşı, değişimlere karşı daha hızlı bir şekilde kullanılabilmesi için, etkili olabilmesi için, tek bir bölgeye yönelik değil, 4 bölgeye birden etkili olabilecek şekilde tasarımları yapıldı'' dedi.
#Yerli Aşıİstanbul'da koronavirüs Faz 1 ve Klinik Araştırma Merkezlerinin beşincisi, İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde açılıyor. Hizmete girecek merkezde, yeni geliştirilen aşı ve ilaçların, gönüllü insan denemeleri yapılacak. Öte yandan Prof. Dr. Yağız Üresin de ilaçta ilk çalışmalardan birinin ise daha önce romatizma tedavisinde kullanılan “anakinra” etken maddesinin, Kovid tedavisinde kullanımına yönelik TÜBİTAK destekli bir proje olduğunu vurguladı.
#İsanbulİstanbul'da koronavirüs Faz 1 ve Klinik Araştırma Merkezlerinin beşincisi, İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde açılıyor. Hizmete girecek merkezde, yeni geliştirilen aşı ve ilaçların, gönüllü insan denemeleri yapılacak. Öte yandan Prof. Dr. Yağız Üresin de ilaçta ilk çalışmalardan birinin ise daha önce romatizma tedavisinde kullanılan “anakinra” etken maddesinin, Kovid tedavisinde kullanımına yönelik TÜBİTAK destekli bir proje olduğunu vurguladı.
#İstanbulİran, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği ikinci yerli aşı Razi Cov Pars'ın tanıtımını yaptı ve insan üzerindeki ilk denemesinin kısa sürede başlayacağını bildirdi. Ülkede geçen yılın aralık ayında da bir yerli aşı için insan deneylerine başlandığı duyurulmuştu.
#İranAKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde koronavirüse yönelik Çinli firmaya ait inaktif aşının Faz 3 çalışmalarına devam ediliyor. Akdeniz Üniversitesi'nde aşı için ilk gönüllü olan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan'a ikinci doz bugün yapıldı.
#AKDENİZ ÜniversitesiTürkiye'de faz 3 çalışmalarına başlanan Çin menşeli Kovid-19 aşısı sağlık çalışanlarından sonra gönüllü vatandaşlar üzerinde uygulanmaya başladı. Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinde yapılan uygulamada öğretmen anne Ayşegül Durmaz ve kızı Gökçe Durmaz gönüllü oldu.
#CoronavacÇin'de üretilen Covid-19 aşısının Türkiye'de gönüllü uygulamalarının koordinatörlüğünü yürüten Hacettepe Üniversitesi'nden Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, aşı uygulanan gönüllülerde şimdiye kadar ciddi bir yan etkiye rastlanmadığını söyledi. Prof. Dr. Akova, "Yılbaşından sonraki zamanda Türkiye'de bu aşının kullanılabilir olacağını zannediyorum" dedi.
#KoronavirusSon dakika haberi.. Almanya’da Prof. Dr. Uğur Şahin’in başında olduğu Biontech firması koronaya karşı geliştirdiği aşıya ruhsat için Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) başvurdu. EMA aşı ruhsatı için inceleme sürecini başlattı. Korona (koronavirüs) aşısında son aşamaya gelinirken verilerin cesaret verici olduğu vurgulandı.
#GazetehaberleriDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye'nin Covid-19 mücadelesine yönelik rapor yayımladı. Raporda, Türkiye'nin pandemi mücadele stratejisinden övgüyle söz edildi. Rapor, Avrupa Bölgesinde Covid-19 ile mücadele kapsamında yayımlanan ilk rapor olma özelliği taşıyor. Sağlık Bakanlığı raporla ilgili açıklamasında ''Türkiye'nin virüsün ülkeye girişini önlemeye yönelik çabalarından övgüyle söz edildi'' ifadelerine yer verdi.
#Sağlık BakanlığıUÜ Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Akalın, "İlk olarak aşımızı sağlık çalışanlarımızdan doktor arkadaşımıza yapacağız. Yaklaşık bir ay sonra bazı kriterleri karşıladıktan sonra bunu topluma açacağız" dedi.
#EğitimHacettepe Üniversitesi’nde Çin’de üretilen koronavirüs aşısının ilk dozunun gönüllülere uygulanmasının üzerinden 14 gün geçti. Prof. Dr. Murat Akova, 30 gönüllünün aşılandığını, bunlardan 3’üne bugün ikinci aşının yapıldığını belirterek, aradan geçen sürede ciddi bir yan etkinin görülmediğini söyledi.
#KoronavirüsÇİN'de geliştirilen aşının 16 Eylül'de ilk kez Ankara'da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan Faz 3 klinik araştırmaları için İstanbul'da ilk gönüllü aşılamaları yapıldı. Marmara Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gönüllü 4 sağlık çalışanına aşı uygulandı.Çinli Sinovac Biotech firmasının geliştirdiği Kovid 19 aşı adayının Faz 3 klinik araştırmaları için ilk gönüllü aşılamaları Ankara ve Kocaeli'nden sonra İstanbul'da da başladı. İstanbul'daki ilk gönüllü uygulamalar Marmara Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hemşireler Oğuzhan Erdinç, Demet Aygüler, Erdal Çinkaya ve ebe Dilara Erişen'e yapıldı. Çalışmanın yürütücüsü, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği Koordinatörü Sorumlusu Prof. Dr. Volkan Korten, daha önce de erişkinler için bazı aşı çalışmalarının yürütüldüğünü ancak bir pandemi aşısı olarak ilk kez böyle bir süreç içerisinde yer aldıklarını belirterek "Pandemi nedeniyle çok hızlı ilerleyen ve bir an önce piyasaya girmesi beklenen büyük çapta olan bir aşılama kampanyası bu. O nedenle biz de merkez olarak ilk defa tabii ki böyle bir çalışmaya giriyoruz. Türkiye çapında 25 merkezde toplam 13 bin kişi civarında gönüllüye aşı uygulanacak. Yani her merkeze yaklaşık 650 civarında bir gönüllü düşüyor. İlk etapta gönüllü sağlık çalışanları var. Onlarda bir güvenlik problemi olmadığı görüldükten sonra halka genişletilecek çalışma. Yani her merkezde yaklaşık 60 civarı gönüllü sağlık çalışanına aşı uygulaması yapılacak" dedi.
#FAZ 3