Güncelleme Tarihi:
ÇİN’den temin edilen Kovid-19 aşısının test çalışmalarına Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde başlandı. İlk Kovid-19 aşısı da gönüllü olan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’a yapıldı. AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Koronavirüs Aşısı Faz 3 Çalışması kapsamında ilk uygulamayı yapmanın memnuniyetini yaşadığını ifade ederek, “Yaklaşık bir yıldır koronavirüs vebası tüm dünyayı kasıp kavurmakta. Malesef şu ana kadar da bu hastalığı tedavi edecek splesifik bir ilaç henüz bulunamadı. Bu nedenle bütün dünya ve insanlık ümidini aşıya bağladı. Dünyada faz 3 çalışmasına kadar ilerleyen birkaç firmanın aşısı şu an gündemde. Biz de AÜ olarak Çin’in faz 3 aşısına girmeyi uygun bulduk. İlk denemelerini yapmak için bir araya geldik” dedi.
GÖNÜLLÜLERE UYGULANACAK
Çin’de yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen aşının faz 1 ve faz 2 aşamalarının başarılı olmasının ardından, faz 3 çalışmaları kapsamında farklı ülkelerde ve Türkiye genelinde çeşitli hastanelerde aşı uygulamaları başladığını belirten Özkan, “Aşı sağlık çalışanları başta olmak üzere katılmak isteyen gönüllülere uygulanacak. Umarım bu çalışmalar güvenli bir şekilde sonuçlanır ve dünya bu illetten kurtulur. Bu hastalıkla ilgili şu anda görünen durum aşıdan başka çaremizin olmadığı yönünde. Ya korona olacağız ya da aşı. Umarım başarılı olur ve bu illetten kurtuluruz” diye konuştu.
AŞI MERKEZLERİNDEN BİRİ OLDUK
Dünyada faz 3 aşamasına gelmiş birçok aşı çalışması olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Önder Terzioğlu ise Türkiye’de de Hacettepe Üniversitesi’nde bir faz 3 çalışmasının Serhan Ünal’ın koordinatörlüğünde yürütüldüğünü ifade etti. Terzioğlu, şöyle konuştu: “Bunlardan biri de inaktive aşı olan ve Çin tarafından üretilen bir aşı. Aşı çalışmalarının merkezlerinden biri de Akdeniz Üniverisitesi oldu. Aşı merkezimizinin koordinatörü olarak Özge Turhan hocamız görev aldı. Çift kör placebo kontrollü aşı olarak Faz 3 çalışması yapılıyor. Ümidimiz, çalışma tamamlandığında sonuçları da başarılı olursa ruhsatlı şekilde herkese yapılmaya başlanacak.”
GÜVENLİK KURULLARI DENETLİYOR
“Türkiye’deki Hacettepe Üviversitesi koordinatörlüğünde yapılan aşı çalışmalar kapsamında aşı ilk aşamada gönüllü olan hekimler ve risk gruplarına uygulanıyor. Bu aşı şu anda gönüllülük usulüyle yapılıyor. İlerleyen süreçte aşıyı kısa bir süre içinde arzu edenlere uygulanabilecek hale gelecek. Aşının bir güvenlik kurulu bir de uluslarası güvenlik kurulu var. Kontrollü bir şekilde çalışmaları devam ediyor. Burada da isteyen kişilere Özge hocamız kontrolünde bu aşı yapılacak.”
KİMLERE YAPILABİLİR?
Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Aşı Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Özge Turhan da çalışmalarla ilgili şunları söyledi: “Akdeniz Üniversitesi olarak bu aşı çalışmalarına girmekten dolayı gururluyuz ve mutluyuz. Şu anda 23 merkezde bin doz aşıya ulaşılmış durumda. Şu ana kadar gelen verilerde ciddi bir yan etki yok. Aşı güvenli görünüyor. İlerleyen günlerde inşallah güzel sonuçları da sizlerle paylaşmış olacağız. Önce sağlık çalışanlarımız aşı olacak. Bize firma şu an için 350 adet aşı ulaştırdı. Bunların bir kısmı plasebo bir kısmı aşı. Daha sonra halka uygulamalara geçildikçe bu sayı artacak. Aşının kriteri 18 - 59 yaş sağlıklı olmak, Kovid-19 geçirmemiş olmak ve dışlama kriterlerine uygun olmak. Aşı 2 doz 14 gün arayla yapılacak.”