Ramazan hilali 2024, oruç ibadetlerinin yerine getirileceği Ramazan ayı dolayısıyla pek çok Müslüman için öne çıkan konulardan oldu. Diyanet kaynaklarında yer alan bilgiye göre Hz. Peygamber (s.a.s.) “Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayın ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram edin. Hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayın.” (Müslim, Sıyâm, 19-20 [1081]; bkz. Buhârî, Savm, 5, 11 [1900, 1909]) buyurmuştur. İslam aleminde bu sene 11 Mart'ta başlayacak olan Ramazan orucu öncesi açıklamalarda bulunan Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Eren, " "Ramazan hilali ilk Atlas Okyanusu ile Kuzey ve Güney Amerika kıtalarında görülecek. 10 Mart'ta içtima ve rüyet olacak. Kongrede alınan kararlara göre, Başkanlığımız dünyanın herhangi bir yerinde hilalin görülmesine itibar ettiği için Amerika kıtasında görülecek hilalden dolayı 11 Mart'ta ramazan ayına başlayacağız." dedi. İşte, 12 Mart Salı günü Ramazan hilali göründü mü 2024, sorusunun yanıtına yönelik bilgiler.
#Ramazan Hilali 2024Klasik müzikte memleketin gururu olmuş müzisyenlerimizden Senem Demircioğlu ve İklim Tamkan’ın ‘İlk Atlas’ albümü çıktı. Fazıl Say’ın prodüktörlüğünü yaptığı albüm, Behçet Aysan, Metin Altıok, Cemal Süreya ile Edip Cansever’in dizeleri ve Ajlan Akyüz’ün besteleriyle şekilleniyor.
#İlk AtlasMehmet Yaşin’i nasıl bilirsiniz? Gazeteci, yazar, gezgin, lezzet avcısı, televizyon programcısı? Eğer bu sıfatlardan biriyle tanıyorsanız onu eksik tanımışsınız demektir. Çünkü o bunların tümü birden. Aldığı işi zirveye götüren, yeni maceralara girmekten korkmayan insanlardan. Bunca işine rağmen Hürriyet Pazar’da yeni bir projeye başlaması da ruhunun her daim dinç kalmasından...
O, bir zamanlar spot ışıklarının altında sürüp giden yaşamın en çok dikkat çeken, en çok sevgili değiştiren, her anlamda en hızlı isimlerinden biriydi... Şöhretinin ve kazandığı paranın keyfini sonuna kadar çıkardı.
#Adrian GrenierYapay zekâyı kullanarak ünlü yönetmen Miyazaki tarzında görseller üretme ve bunları sosyal medyada paylaşma trendi yayılıyor. Birçok kullanıcı fotoğrafları ya da günlük hayattan bazı anların görüntülerini Miyazaki dünyasına aitmiş gibi yeniden üretiyor.
#Uygar TAYLANİzmir'in Bayraklı ilçesinde, Ramazan Bayramının 1'inci gününden itibaren kendisinden haber alınamayan ve ailesinin kayıp başvurusunda bulunduğu Bilgehan Ege Atlas (15), ormanlık alandaki patika yolda yerde hareketsiz şekilde yatarken bulundu. Darbedilmesi sonucu ağır şekilde yaralandığı belirtilen Atlas, kaldırıldığı hastanede yoğun bakımda tedaviye alındı.
#İzmirYüksek dağların arasında ya da denizin ortasında... Norveç'te bulunan ve uzun yıllar önce inşa edilmiş olan bu askeri tesisler, uzun zaman sonra yeniden kullanıma açıldı. Peki neden? Orada ne saklanıyor?
#NorveçSon haftalarda robotlar ve yapay zekânın modern yaşamın merkezine nasıl yerleşebileceğini konuştuk. Şimdi bir adım ötesine geçip bilgisayarın insan beynine dönüştüğü bir geleceği tahayyül edeceğiz. Aklınıza cyborg’lar ve transhümanizm gelebilir fakat onlar başka bir teknolojinin konusu. ‘Sentetik biyolojik zekâ’ysa yeni gelişen bir teknobilim alanı; nöronları hafıza ve işlemci yerine kullanarak bilgisayar çiplerine üstün marifetler kazandırmayı hedefliyor.
#Biyolojik ZekâTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2024 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçlarından edinilen bilgilere göre herkes kütüğe kayıtlı olduğu şehirde yaşasaydı İstanbul 3. en kalabalık il olacaktı.
#NüfusTÜRK sinemasının iki usta ismi Türkan Şoray ve İzzet Günay bir araya geldi. Usta oyuncular birlikte rol aldıkları 1968 yapımı “Vesikalı Yarim” filminin önceki akşam Atlas 1948 Sineması’nda yapılan özel gösterimine katıldı. Dakikalarca ayakta alkışlanan ikili, filmi seyirciyle birlikte izledi.
#Türkan ŞorayÇok değil 20 yıl önce robotların olduğu bir hayat bilimkurgu filmlerinin konusuydu. Ama artık gündelik işleri yapan, hizmet sektöründe, hasta bakımında çalışan robotların hayatımıza girmesi an meselesi. Evlerimizde, işyerlerinde, hatta sosyal hayatımızda robotların yeri giderek artıyor. Kimi onları büyük bir kolaylık olarak görüyor. Elbette şüphe duyanlar, robotlarla araya mesafe koymak isteyenler; “İnsan sıcaklığı yok ki, ya kontrolden çıkarsa” diyenler de var. Peki, siz bir robota en fazla ne kadar güvenebilirsiniz?
#Robot“Afrika’da safari yapacağım için çok heyecanlıyım” dediğimde tur liderimiz “Safari, gezimizin bir parçası, biz Namibya’yı yaşamaya gidiyoruz” dedi. O zaman ne kastettiğini pek anlamamıştım. Eve döndükten sonra “Hadi anlat bakalım, neler gördün” sorularına sessiz kaldım. “Fil gördüm, zürafa gördüm, çölde yürüdüm” demek yetersizdi sanki…
#Namibya2026 yılı… Manisa’nın sanayi bölgesinde, dev bir tesiste 150 bin elektrikli araç üretilecek. 5 bin kişi doğrudan, 20 bin kişi dolaylı olarak iş bulacak. Şehir, otomotiv sektöründe küresel devlerin radarına girecek. Herkes, “Manisa artık bir otomotiv üssü” diyecek.
#1Margery Williams’ın klasik eseri ‘Kadife Tavşan’ tiyatro sahnesine taşındı. Oyun, küçük bir çocuğun en sevdiği oyuncağıyla kurduğu ilişkiyi ve ‘Kadife Tavşan’ın gerçeğe dönüşme yolculuğunu masalsı bir atmosferle anlatıyor. Oyunda tavşanı canlandıran Aslı Tandoğan “Çocuk oyununda olmayı çok seviyorum” diyor.
#Aslı TandoğanCERN’de (Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı) yapılan ve liselilere araştırma laboratuvarında deneyim şansı sunan bir yarışmada, son dört yıldır başarılı olan takımların yüzde 15’i Türkiye’den çıktı. İlk düzenlendiği yıldan beri yarışmanın ulusal irtibat sorumlusu olan Prof. Dr. Çetin, detayları anlattı...
#Cern KâşifBilim insanları, Afrika'nın parçalanma sürecinin beklenenden çok daha hızlı ilerlediğini duyurdu. 2005'te Etiyopya Çölü'nde ortaya çıkan 56 kilometrelik çatlak, her yıl hızla genişlemeye devam ediyor. Uzmanlar, bu ayrışmanın sadece Afrika coğrafyasını değiştirmekle kalmayacağını, aynı zamanda daha geniş etkiler yaratacağını belirtiyor. Peki, bu süreç ne zaman tamamlanacak? Kıtadaki bu ayrışma süreci, bölgesel ve küresel ölçekte ne gibi etkiler ortaya çıkaracak? İşte detaylar…
#Afrika