Konya bozkırında tropikal iklim olması ilk bakışta hayal gibi gelebilir ama bu hayal, Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’yle gerçeğe dönüşmüş. Kelebek görünümlü dev bir mekân tasarlanmış ve içine 154 tür bitki yerleştirilmiş. Şu anda bu bahçede 36 farklı türde tropik kelebek, tırtıl, kuş ve böcek yaşıyor. Bahçe, burayı keşfetmek isteyen minik ziyaretçilerini bekliyor.
#Konya Tropikal Kelebek BahçesiBilim ve çevre haberlerine meraklı olanlar için 2018 yılı epeyce malzeme sundu. Hava sıcaklığındaki artışın 1,5 dereceyi aşması halinde dünyamızı bekleyen tehlikeler konusunda iklim uzmanlarının uyarılarından tutun da Mars'ta 20 km çapındaki gölün görüntüleri ve başka birçok haberle hatırlanacak bir yıl oldu 2018.
#BilimDenizdeki yaşam hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Denizde kadar vakit geçirirsek geçirelim aslında deniz canlıları bizim sahillerde gördüklerimizden ibaret değil. Denizlerin derinliklerinde yaşayan öylesine ilginç canlılar var ki; insana "İyi ki de görmüyoruz" dedirtiyor. İşte denizlerin altındaki bambaşka yaşamı gözler önüne seren o şaşırtıcı hayvanlar!
#Deniz HayvanıDünyada nadir bulunan, gerçekten var olduğuna inanılamayacak kadar ilginç hayvanlar bulunuyor. Örneğin daha önce yılbaşı ağacı solucanı, kırmızı dudaklı yarasa balığı gibi canlı türlerinin adını duymuş muydunuz? Bu hayvanlar alıştıklarınızdan biraz farklılar. Hem görünüşleri hem de özellikleri… İşte o sıra dışı 10 canlı…
#Dünyanın En İlginç HayvanlarıDünyada ‘Camel Spider’ olarak bilinen ülkemizde de ‘Sarı Ömer’ ya da ‘Sarı kız’ olarak adlandırılan örümcek türü, oldukça tehlikeli oluşuyla biliniyor. Peki Sarı Ömer örümceği hangi bölgemizde görülüyor? İşte Sarı Ömer örümceği hakkında ilginç bilgiler.
#Sarı Ömer ÖrümceğiPostojna kasabası Slovenya'da bulunuyor. Başkent Ljubljana'ya yaklaşık 55 km uzaklıkta. Bölgenin bu kadar dikkat çekmesinin sebebi ise sahip olduğu mağara ve mağarada yaşayan ilginç canlı türü. İşte dünyanın en ilginç canlısına ev sahipliği yapan Postojna Mağaraları...
#SeyahatOkyanusların dibindeki bilinmeyen deniz canlılarını bulmak ve sınıflandırmak için sürdürülen Deniz Yaşamı Sayımı’nın 2006 yılı sonuçları önceki hafta açıklandı. Tüm dünyadan 2 binden fazla araştırmacı altı yıldır deniz ve okyanusların en derin noktalarında yeni canlılar keşfetmek ve bunları sınıflamak için uğraşıyor. 80 ülkeden araştırmacının katıldığı Deniz Yaşamı Sayımı’nın (Census of Marine Life - COML) 2006 yılı ara dönem raporunda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
Dünyamızdaki birçok canlı türünün soyu tehdit altında. Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) günden güne yeni türleri kırmızı listeye alıyor. Fakat bilim adamları kısa bir süre önce sevindirici haberler verdiler. Endonezya’da ve Atlantik’in derinliklerinde yeni hayvan ve bitki türleri bulundu.
Evrim Akın bu hafta, arabesk-fantezi müziğin sevilen yorumcusu, Pınar Dilşeker’in evine konuk oldu. Evinin kapılarını ilk kez “Evrim Akın İle Ev Gezmesi”ne açan Dilşeker merak edilenlerini de anlattı.
#Evrim Akın İle Ev Gezmesi“Uzaktan bakıldığında dümdüz ovanın orta yerine yemyeşil etekliğini sererek oturmuş bir eski zaman prensesinin geniş gerdanını andırıyordu tepe. Yüksekliği bulutlara değerken, prensesin ince ve zarif boynuna nakışla bezeli taşlarla örülmüş evlerin, sıra sıra, yan yana dizili görüntüsü; geceleri bir gerdanlığın göz kamaştıran ışıltısıyla parlıyor, korkunun sokaklara hâkim karanlığını uzaklaştırıyordu.
#Aziz DEVRİMCİİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Erhan Irmak, Türkiye sularındaki yerli balık popülasyonlarının aşırı av baskısından dolayı çok zayıf olduğuna dikkat çekip, bu durumun aslan balığı gibi istilacı türlerin artışına neden olduğunu söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Irmak, "Yerli türlerimizin azalması, sularımızda yabancı istilacı türlerin artışına neden oluyor. Rekabet olmayınca çok kolay sularımıza yerleşip çoğalabiliyorlar. Aslan balığı, kayalık habitatta bulunan ağız çapına uygun bütün balıklarla ve eklem bacaklılarla beslenebilecek bir tür. Bazı yerli türler üzerinde baskı oluşturabilir" dedi.
#İzmirÇoğu insanın zeki olduğunu düşündüğü hayvanların kısa bir listesi vardır; şempanzeler, yunuslar, balinalar, belki köpekler ve kediler. Ancak biyolojik bilimlerdeki en son gelişmeler bu listeyi bir hayli genişletecek ilginç sonuçlar ortaya koydu. Mesela zürafalar matematik işlemlerini kafalarından yapabilirler, yunuslar para birimini geliştirip kullandılar ve karıncalar aynada kendilerini tanıyabilir! İşte hayvanlar aleminden sizi şaşırtacak sürpriz bilgiler…
#Hayvanlar Alemi