Sağlık ve İlahiyat alanında lisans tamamlama yapmak isteyen vatandaşların yapmış olduğu tercih yerleştirme sonuçları açıklandı. İlahiyat alanında lisans tamamlama olarak bilinen İLİTAM'da 9 bin 574 kontenjanın tamamı dolarken, sağlık alanındaki lisans tamamlama sürecinde ise 46 bin 732 kişilik kontenjanın 23 bin 516'sına yerleştirme yapıldı. İşte, İLİTAM ve sağlıkta lisans yerleştirme sonuçları hakkında detaylı bilgiler
#Sağlıkta Lisans TamamlamaYükseköğretim Kurulu (YÖK) Mısır’daki El Ezher ve Suudi Arabistan’daki Medine İslam Üniversite’yle ilgili bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada bu iki üniversiteyle ilgili bazı medya organlarında 2015 yılından bugüne kadar verilen denklik belgelerinin iptal edildiğine ilişkin haberlerin yer aldığı ancakbu haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
#El-Ezher ÜniversitesiBilindiği gibi üniversite eğitimi ön lisans ve lisans eğitimlerinden oluşmaktadır. Bazı üniversite bölümlerinde ön lisans yani iki senelik bir eğitim aldıktan sonra bu eğitimi dört seneliğe yani lisans eğitimine tamamlanabiliyor. İşte ilitam kelimesi de Arapça kökenli olup ilahiyat ile ilgili bir kavramdır. İlitam nedir, nasıl yapılır, ilitam açılımı ve başvurusu hakkında tüm detayları derledik.
#İlitam Nedir?BİNGÖL'ün Genç ilçesinde, 3 üniversite mezunu olan imam Ahmet Çelik (28), namaz sonrası çocuklara hem Kur'an-ı Kerim öğretiyor hem de matematik dersi veriyor. Öğrenciler ve köy halkı ile daha iyi iletişim kurabilmek için Zazaca öğrenen Çelik, "Hem dil öğrenmiş oldum hem de onların halini anlayarak onlarla muhabbet edebiliyorum. Amacımız, bulunduğumuz çevreyi yeşillendirmek, çevremizdeki insanlara bir şeyler katabilmek, başka yerlere gittiğimiz zaman da burada kalıcı eserler bırakabilmektir" dedi.
#BingölİLİTAM sonuçları kapsamında lisans tamamlama sonuçları YÖK'ün resmi internet sitesi üzerinden duyuruldu. Tavan ve taban puanlarını da açıklayan YÖK, sayılar hakkında da detayları belirtti. İşte, İLİTAM sonuçları ve sonrası tavan ve taban puanları hakkında bazı bilgiler
#İlitamYÖK, sağlık ve ilahiyat alanlarında önlisans programlarından mezunların, lisans tamamlama başvuru ve tercihlerini almaya devam ediyor. Yerleştirme işlemleri, adayların mezuniyet not ortalamalarının iki katı alınarak hesaplanan yerleştirme puanlarına ve tercihlerine göre sıralamaya tabi tutularak yapılacak. Peki, 2019 sağlık lisans tamamlama başvurusu nasıl yapılır?
#2019 Sağlık Lisans Tamamlama BaşvurusuDGS ek yerleştirme sonuçları pek çok öğrencinin bir numaralı gündem maddesi oldu. Konu hakkında beklenti içinde olan ve ÖSYM'den gelecek haberlere kilitlenen öğrenciler, Sürece ilişkin bilgi almak adına internette sorgulama yapıyor. Peki, DGS ek yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?
#DGS Ek Yerleştirme SonuçlarıÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), tarafından 2018 Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) ek yerleştirme tercihinde bulunacak adaylara verilen süre bugün doluyor. Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına geçiş yapmalarına imkan sağlayan DGS ek yerleştirme tercih işlemleri 11 Ekim'de başlamıştı. Peki, DGS ek tercih sonuçları zaman açıklanacak?
#DGSYÖK’ün yeni aldığı karara göre verilen süre içerisinde üniversiteye kayıt yapamayan öğrencilere yeni bir hak tanındı. Buna göre ek yerleştirme sonucunda kayıt yaptıramayan adayların 26 Ekim’e kadar mazeretlerini belirten belgeleriyle üniversitelerine başvurmaları gerekiyor.
#YÖKSağlıkta lisans tamamlama için beklenen açıklama geldi. Sağlık ve ilahiyat önlisans mezunları için lisans tamamlama başvuruları başladı. Adaylar 17 Ağustos saat 17.00’ye kadar başvuruda bulunabilecek. İlahiyat ve sağlıkta lisans tamamlama başvurusu E-Devlet üzerinden yapılabilecek.
#YÖKİlahiyat ön lisans programından 18 Mayıs'a kadar mezun olanlar, ilahiyat fakültesi ve aynı programı uygulayan fakültelerde, eşdeğer alanlarda lisans tamamlama eğitimi alabilecek. Eğitimin usul ve esaslarıyla her yıl tahsis edilecek kontenjanlar, YÖK tarafından belirlenecek, yerleştirmeler en geç eylül ayında tamamlanacak.
#İlahiyatMeclis Genel Kurulunda, 4'ü vakıf olmak üzere 20 yeni üniversite kurulmasını öngören tasarı kabul edilerek yasalaştı. İki yıllık ilahiyat mezunlarına da lisans tamamlama imkanı veren kanunla ayrıca özel okulların haciz işlemleri, vakıf üniversitelerinin alım satım işleri gibi konularda da yeni uygulamalar getirildi.
#ÜniversiteTBMM Genel Kurulu’nda, yeni üniversite kurulmasını öngören, aralarında İstanbul, Gazi, Anadolu, Karadeniz Teknik, İnönü, Selçuk ve Erciyes üniversitelerinin de bulunduğu bazı üniversitelerin bölümlerini, yeni kurulacak üniversitelere bağlayan tasarının 6 maddesi kabul edildi. Bu kapsamda vakıf üniversitelerinin ilişkili kişilerle yaptıkları mal veya hizmet alım ya da satımlarına veya parasal hareketlerle ilgili bu kişilerden bilgi ve belge isteyebilecek, inceleme talep edebilecek.
#ÜniversiteİSTANBUL, Gazi, İnönü Üniversitelerinin de bulunduğu 10 üniversitenin bölünmesini ve yeni üniversiteler kurulmasını düzenleyen tasarı, Meclis Milli Eğitim Komisyonu’nda önemli değişikliklerle kabul edildi. Eskişehir, Isparta ve Afyonkarahisar’da 3 devlet üniversitesinin daha bölünmesi ve yeni üniversite sayısının 15’ten 20’ye çıkarılması kararlaştırıldı. İstanbul Üniveritesi’nin bölünmesiyle kurulacak üniversiteye İbni Sina adının verilmesinden vazgeçildi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesini de bünyesine alan kurumun adı İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) oldu.
#İstanbul ÜniversitesiİSTANBUL, Gazi, İnönü Üniversitelerinin de bulunduğu 10 üniversitenin bölünmesini ve yeni üniversiteler kurulmasını düzenleyen tasarı, Meclis Milli Eğitim Komisyonu’nda önemli değişikliklerle kabul edildi. Eskişehir, Isparta ve Afyonkarahisar’da 3 devlet üniversitesinin daha bölünmesi ve yeni üniversite sayısının 15’ten 20’ye çıkarılması kararlaştırıldı. İstanbul Üniveritesi’nin bölünmesiyle kurulacak üniversiteye İbni Sina adının verilmesinden vazgeçildi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesini de bünyesine alan kurumun adı İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) oldu.
#ÜniversiteÖSYM, ‘Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Değerlendirme Raporu’nu yayınlandı. Buna göre, 2017’de DGS kontenjanlarının yüzde 97’si doldu. En çok yerleşilen lisans programı ise 20 bin öğrenciyle açıköğretim işletme oldu. Açıköğretim fakültesi ön linans mezunları, meslek yüksekokullarına göre sınavda daha iyi bir performans gösterdi. ÖSYM, raporda 120 soru için verilen 140 dakikalık sınav süresinin 180’e çıkarılmasını da önerdi.
#DGS2015-ÖSYS merkezi yerleştirme sonuçları ile bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Ağustos 2015'de ilgili üniversiteler tarafından yapılacak. Adayların kayıt için yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor. Devlet üniversitelerinde isteyen öğrenciler için elektronik kayıtlar, 28 Temmuz-5 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılacak.
#ÜNİVERSİTEDikey Geçiş Sınavı (DGS) için başvurular 22 Mayıs’ta başladı, 4 Haziran’a kadar sürecek. Sınav ise, 26 Temmuz’da yapılacak. Sınava, meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta okuyup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar başvurabilecek.
#Başvuru