Güncelleme Tarihi:
İlahiyat bölümü üniversitelerin ilgili fakültelerinde yer almaktadır. Eğitimini tamamlamak isteyen birçok kişi de mutlaka bu alanla bağlantılı olan ilitam sözcüğünü ve açılımını duymuştur.
İlitam Nedir?
Üniversitelerin ilahiyat bölümlerinden ön lisans yani iki senelik mezunlarına ek olarak lisans eğitimlerini tamamlayabilmek amacıyla yani dört seneliğe tamamlamak sebebiyle dolayısıyla da lisans diploması alma hakkını kazandıran lisans tamamlama programına ilitam denmektedir.
Bu lisans tamamlama programının amacı ise ilahiyat alanında ön lisans derecesine sahip olmuş kişilerin seviyelerini yani eğitimlerini yükseltmek ve lisans düzeyine çıkartmaktır.
İlitam lisans tamamlama programının süresi 4 yarı yıldan oluşur ve toplamda bu da iki sene gibi bir süredir. Özlük haklarını amaçlayan bu program ön lisans mezunlarının tercih yapabilmeleri için fırsat vermektedir.
İlitam Nasıl Yapılır?
Bilindiği gibi ilitam lisans tamamlama programının süresi iki senedir. Öncelikle bu programa katılabilmek için üniversitelerin ilahiyat ön lisans bölümlerinden mezun olmak gerekir. Mezun olduktan sonra ilitam programlarının olduğu üniversiteler araştırılır.
Bu programa kayıt yaptırdıktan sonra eğitim başlamaktadır. Toplamda dört sınav yapılmaktadır. Her yarı yıl bir ara sınav ve bir yarı yıl sonu yani final sınavlarından oluşmaktadır. Bütünleme sınavları da bu programda yer verilmektedir.
Bu sınavlar ise merkezi olan belirli yerlerde yapılmaktadır. Aynı şekilde bütünleme sınavları da sadece bazı belirli olan yerlerde gerçekleştirilmektedir. Eğitimi başarıyla tamamlayıp sınavlarını geçen kişiler ise lisan diplomalarını almaya hak kazanmaktadır.
İlitam Açılımı ve Başvurusu Hakkında Bilgi
İlitam kelimesinin açılımı İlahiyat Lisans Tamamlama demektir. İlitam programlarının olduğu üniversitelere başvurmak için öncelikle ilahiyat bölümünün ön lisans bölümünden mezun olmuş olmak gerekir.
Sonrasında da programa başvurmak amacıyla ÖSYM kurumunun gerçekleştirdiği DGS yani dikey geçiş sınavına girip belirli bir puan almak gerekmektedir. İlitam programına kayıt yaptırmak bu sınavdan alınan puana bağlıdır. Fakat bu puan her sene sınava giren öğrencilerin başarı durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Gerekli puan alınıp ön lisans ilahiyat bölümü bitirildikten sonra başvuru yapmak amacıyla ÖSYM kanallarına gidilir. İlitam lisans tamamlama programına başvuru tarihleri ise ÖSYM kurumunun gerçekleştirmiş olduğu DGS yani dikey geçiş sınavının takvimine göre belirlenmektedir. Programa başvuru tarihi bu sınavdan sonra sınav sonuçları açıklandıktan itibaren başlamaktadır.
Elbette ki şu da bilinmelidir ilitam programının olduğu üniversiteler de kısıtlıdır. Dolayısıyla hangi üniversitenin ilitam programına başvuru yapılacağı iyice araştırılmalıdır.
Güncel bilgilere göre ilitam lisans tamamlama programının olduğu üniversiteler arasında Ankara üniversitesi, İstanbul üniversitesi, Kocaeli üniversitesi, Sakarya üniversitesi, Dokuz Eylül üniversitesi, Atatürk üniversitesi, On Dokuz Mayıs üniversitesi, Dicle üniversitesi, Fırat üniversitesi, İnönü üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet üniversitesi gibi pek çok üniversite yer almaktadır.
Fakat bu üniversitelerin her birinin her sene ilitam lisans tamamlama programına alacağı kişi sayısı birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Bu duruma geçmiş senelerden örnek vermek gerekirse 2019 senesinde İstanbul üniversitesi bu programa 450 kişi almıştır. Aynı şekilde 2019 senesinde Sakarya üniversitesi ise bu programa 300 kişi almıştır.
İlitam programının sınavları farklı illerde farklı kurumlarda olabilmektedir. Uzaktan eğitim imkanı da sunan bu program ilahiyat ön lisans derecesini ilahiyat lisans derecesine yükseltmektedir.