Belçika, geçtiğimiz yıllarda ilaç sektöründe lider ülkeler arasında yer alırken son dönemde yaşanan ilaç sıkıntısı nedeniyle adından söz ettiriyor. Ülke genelinde ağrı kesici, ateş düşürücü, tansiyon ve kolesterol ilaçlarının da aralarında ulunduğu yaklaşık 200 çeşit ilacın tedarikinde sıkıntı yaşanıyor.
#Belçikaİlaç fiyatlarını belirleyen Euro değerinin yüzde 36.77 arttırılarak 10.75 TL’ye çıkarılması kararının, piyasadaki ilaç bulunurluğu sıkıntısına çare olup olamayacağını sektör temsilcileri, doktor kökenli milletvekilleri ve eczacılara sorduk. Aldığımız tepkiler genellikle, artışın geçici bir rahatlama sağlayacağı ancak fiyat bareminin de yenilenmesi gerektiği yönünde oldu.
#İlaç FiyatlarıPiyasada yaşanan ilaç krizi son günlerde gündemi meşgul ediyor. Eczacılar özellikle tansiyon, kalp, diyabet, hormon ve bazı kanser ilaçlarında sıkıntı olduğunu söylerken, Sağlık Bakanı Koca da “Gündemimizdeki en önemli konu bu. Sorunları çözeceğiz” açıklamasını yapmıştı. Bugün ise konuya dair kritik bir gelişme yaşandı. Peki, ilaçta tedarik sıkıntısı çözülecek mi?
#Resmi GazetePiyasada yaşanan ilaç krizi tırmanıyor. Son dönemde 4 ilaçtan biri bulunamıyor. Eczacılar özellikle tansiyon, kalp, diyabet, hormon ve bazı kanser ilaçlarında sıkıntı olduğunu söylerken, Sağlık Bakanı Koca da “Gündemimizdeki en önemli konu bu. Sorunları çözeceğiz” açıklamasını yaptı.
#İlaçKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Corona Virüs (Covid-19) nedeniyle Rum yönetiminden talep ettiği 2 bin adet ilaç ve koruyucu ekipmanlar adada tartışmayı alevlendirdi. KKTC Başbakanı Ersin Tatar, tıbbi malzemelerin Güney Kıbrıs'tan Kuzey Kıbrıs'a geçirilişinde KKTC yetkili makamlarından izin alınmamasına sert tepki gösterdi. Tatar, Akıncı'ya, Anayasal sınırlar içerisinde kalması çağrısı yaptı ve "Biz kabile değiliz, devletiz" dedi.
#KoronavirusSağlık Bakanlığı’nın Euro kurunda yaptığı düzenlemenin 20 Şubat’tan itibaren ilaç fiyatlarına yüzde 11 zam getirecek olması, hasta ve eczaneleri ilaçsız bıraktı. Türk Eczacıları Birliği ve İstanbul Eczacı Odası, Sağlık Bakanlığı’na, “İlaçları piyasaya sürmeyerek hastalarımızı mağdur eden fırsatçıları ‘İlaç Takip Sistemi’ ile tespit edip bulun” çağrısını yaptı. Bakanlık ise tespit edilenlere cezai işlem uygulanacağını söyledi.
#İlaçİlaçta protokol krizi çözüldü. Çalışma Bakanlığı ile Türk Eczacılar Birliği anlaşmaya vardı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, ilaçta protokol krizine ilişkin açıklama yaptı. Soylu, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında yürütülen ilaç alım protokolü görüşmelerinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun girişimiyle mutabakata varıldığını açıkladı.
#Çalışma BakanlığıSağlık Bakanlığı ile eczacılar arasında yaşanan 'protokol krizi' ile ilgili önemli bir açıklama geldi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu "Arada çok önemli bir anlaşmazlık kalmadığını düşünüyorum" diyerek, protokolün bu akşam veya yarın sabah imzalanabileceğini söyledi.
#Sağlık Bakanı Mehmet MüezzinoğluSosyal Güvenlik Kurumu ile eczacılar arasında anlaşma sağlandı. Buna göre, daha önce SGK ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasındaki sözleşme geçerli olacak ve imzalar kısa sürede atılacak. SGK, geçtiğimiz ay eczanelerin yaptığı grevin ardından TEB ile sözleşmesini feshetmiş ve tek tek sözleşme yapılacağını açıklamıştı.
İlaçta yeni fiyat kararnamesi gereğince fiyatlarında düzenleme yapılan 20 yıllık ürünlerin fiyatlarının referans fiyatlara göre düzenlenmesi tamamlanamayınca ilaç şirketleri ilaçları piyasaya göndermeme kararı aldı. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman, “İlaç şirketlerinin tutumu doğru. Halk da mağdur olmadı” dedi.