İlaçta tansiyon düşmüyor

Güncelleme Tarihi:

İlaçta tansiyon düşmüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2009 00:00

Tansiyon hastalarının ilaç krizi bitmedi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 26 Şubat’ta hipertansiyon ilaçlarıyla ilgili bir ‘duyuru’ yayınladı. Ancak duyuru, konunun muhatabı eczacılar tarafından anlaşılamadı.

Haberin Devamı

Bilmeceyi çözmek için SGK’yi arayan Türk Eczacıları Birliği, “Değişen bir durum yok, uygulama sürüyor” yanıtıyla şaşkına döndü. Kafalarda “O zaman bu açıklama niye yapıldı?” sorusu oluştu…

SGK Başkanlığı Sağlık Uygulama Tebliği ekinde 28 Ocak’ta değişiklik yaptı. Buna göre Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde yapılan düzenlemeyle yüksek tansiyon hastalarının kullandığı ve içinde ‘diüretik’ etken maddesi olan ilaçlardan fark ücreti alınmasının önü açıldı.

Bu durumda fark ücreti ödemek istemeyen bir hastanın, içinde idrar söktürücü bulunmayan yüksek tansiyon ilacı kullanması durumunda tansiyonunun kontrol altına alınması zor olacağından ‘riske’ gireceği iddia edildi. Ancak SGK, hastanın yüksek tansiyon ilacının yanı sıra idrar söktürücü de kullanması durumunda hiçbir risk bulunmadığını ileri sürerken, yine de kamuoyuna yansıyan iddiaları değerlendireceğini bildirmişti.

Aysel ALP YAZIYOR



Söz konusu iddiaları ele alan kurum yetkilileri, yaptıkları değerlendirme sonucunda bir duyuru yayınladılar.

Duyuruda,özetle eczacılara “Hastaya, reçetede yazılan ilaç neyse onu verin” denildi. Ancak duyuru bu cümlelerle ifade edilmediği için konuyu anlamayan eczacılar Türk Eczacıları  Birliği’ni (TEB) arayarak, duyurunun anlamını sordular.

Duyuruyu çözemeyen TEB de kurumu aradığında anlaşıldı ki; eczacılar hastaya reçetede yazılan ilacı verecekler. Diüretikli tansiyon ilacı ile diüretiksiz tansiyon ilacı arasındaki fiyat farkını da hastadan tahsil edecekler. Böylece 28 Ocak’ta yürürlüğe giren uygulamanın devam ettiği anlaşılırken, SGK’nin bu duyuruyu neden yaptığı anlaşılamadı.

İŞTE ANLAŞILAMAYAN DUYURU

“Anti-hipertansiflerin yalın ve diüretiklerle kombine formlarının aynı eşdeğer gruplamasında yer almaları, hipertansiyon tedavisinde kullanılan ilaçlar için ödeme çerçevesinin belirlenmesine yönelik olup, kurumumuzla sözleşmeli eczanelerce, hastaya hekim tarafından reçeteye monoterapi yada kombinasyon tedavisi olarak yazılan form
üzerinden ilacın verilmesi gerekmektedir.

Bu uygulama duyuru tarihinden itibaren geçerli olup,uygulamanın başlangıç tarihi ile duyuru tarihi arasında karşılanan reçetelerde bu nedenle kesinti yapılmayacaktır.”

Haberin Devamı
Mesaj ilaç şirketlerine!

TEB’den bir yetkili, SGK’nin diüretikli tansiyon üreticisi ilaç firmalarına mesaj verdiğini belirtirken; bunun anlamı “Fiyatlarını indirmen konusunda ısrarcıyım. Sen fiyat indirmedikçe ben de bu ilaçları ödemem, demektir” diye konuştu. Ancak bu durumun, hastaları mağdur ettiğini belirten yetkili, ilaç firmalarının yakın zamanda SGK ile biraya gelmesini beklediklerini de söyledi.

Haberin Devamı

Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu, hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, tansiyon ilacının içine idrar söktürücü katıldı diye, fahiş fiyatlandırma yapılmasını kabul etmediklerini söylemişti. Çocuklar ve akıl hastaları dışında ilaç konforuna para ödemeyeceğini de belirten Türkoğlu, uygulamayı savunarak, “Ben de tansiyon hastasıyım. İlaçlarımı alırken, ne fark çıkarsa ödeyeceğim” diyerek uygulama konusundaki kararlılığını göstermişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!