Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Covid-19’un Eris varyantının Türkiye’de görüldüğünü açıklamasının ardından Covid-19 yeniden konuşulmaya başlandı. ‘Maskeli günlere geri mi döneceğiz?’ soruları herkesin aklını kurcalarken; Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Savaş Vural, virüsün zaman içinde uğradığı değişimle hastalık yapıcı özelliğinin zayıfladığını belirtti ve “Maskeli günler geri dönüyor gibi endişelere kapılmayın” dedi.
#ErisHavalar ne zaman serinleyecek sorusu merakla araştırılırken, uzmanlardan da klima kullanımı hakkında önemli uyarılar geldi. Sıcak havanın etkisiyle birlikte evlerde, iş yerlerinde ve arabalarda klima kullanımı gittikçe artıyor. Klimaların uzun süre ve kontrolsüz kullanımının sağlık sorunlarına zemin hazırladığını ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Aygün Gür, KOAH, astım gibi akciğer hastalığı bulunan kişilerin hastalıkları şiddetlenebilir. Klima kullanımlarında mutlaka arada camların açılarak ortamın havalandırılması ve klimanın üflediği havaya direkt maruz kalınmaması gerekir dedi. Uzun süre soğuk ve kuru havaya maruz kalan kişilerde üst solunum yolu ve akciğer hastalıklarının ortaya çıktığını ifade eden İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Aygün Gür, Klimalar doğru kullanıldığında insanlara sağlıklı ve konforlu ortamlar sağlarken, alerjik yapılı kişilerde klimanın üflediği soğuk hava ve ortama yaydığı tozlar şiddetli öksürük ve astım krizlerini tetikleyebiliyor. Klima kullanımına bağlı olarak en sık görülen solunum yolu hastalıklar sinüzit ve bronşit diye konuştu. İşte, hava durumu ve klima kullanımı hakkında detaylı bilgiler
#Havalar Ne Zaman SerinleyecekDünyada ve Türkiye’de meslek hastalıkları arasında en yaygın görülen işitme kayıplarına gürültünün sebep olduğuna vurgu yapan Uzman Odyolog Hilal Nur Ficil, işyeri taramalarının önemine değindi. Ficil, “Gürültüye bağlı işitme kayıpları önlenebilir ama tedavisi yok” diye konuştu.
#Uzman OdyologÖnlenebilir ölümler arasında sigaradan sonra ikinci sırada obezitenin yer aldığını ifade eden Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurten Elkin, çocukluk çağı obezitesi sayısının her geçen gün artarak önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirtti. Dr. Elkin, "İlkokul 2’nci sınıf çocuklarında fazla kilolu olma oranı yüzde 14.6, obezite oranı ise yüzde 9.9” diye konuştu.
#Halk Sağlığı UzmanıMikrobiyoloji Uzmanı Dr. Asiye Karakullukçu, daha önce geliştirdiği hastane enfeksiyonlarını 1 dakikada tespit edebilen biyosensörü, Covid-19’un tanısı için geliştirmeye hazırlanıyor. Karakullukçu, “Gereken desteği alabilirsek, Corona Virüs tanısını 1 damla kan ile 1 dakika içinde tespit edeceğiz. Aynı sensörü geliştirerek çok kısa bir sürede kullanıma hazır hale getirmeyi planlıyoruz” dedi.
#KoronavirusAmerika, Hindistan, Macaristan, Pakistan gibi ülkelerden gelip Türkiye’de öğretim görevlisi olarak çalışan yabancılar, deneyimlerini, Türk öğrencileri, dersleri nasıl işlediklerini ve Türkiye’yi anlattı. Amerikalı profesör, 112 ülkede görev yaptığını söyleyerek, kendisinde en çok Türkiye’nin iz bıraktığını dile getirdi.
#Amerikalı Profesörİstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Meslek Yüksekokulu öğrencileri Bükreş’te düzenlenen 12’nci Robochallenge 2019 Romanya Robot Yarışması’ndan ödülle döndü. Mini Sumo, Line Follower, Nano Sumo ve Micro Sumo olmak üzere 4 kategoride katılan öğrenciler, Mini Sumo kategorisinde 4’üncü oldu ve Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.
#TeknolojiTÜİK verilerine göre Türkiye’de yaşlı nüfusun 2023 yılına kadar yüzde 10,2’lik bir oranla artış göstereceğini savunan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurten Elkin, hızlı yaşlanma olarak tanımlanan ‘gri tsunami’nin geldiğini belirterek, “Avrupa ülkelerinin 100 yıla yakın bir sürede yaşadığı dönüşümü biz 20 yıllık bir sürede yaşıyoruz. Bu da dünyanın en hızlı yaşlanan ülkelerinden olduğumuz anlamına geliyor” diye konuştu.
#GerontolojiTürk doktor Asiye Karakullukçu’nun, her yıl binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan hastane enfeksiyonlarını dakikalar içesirinde tespit edebilen biyosensörü, İngiliz Kraliyet Mühendislik Akademisinden tam destek aldı.
#Asiye KarakullukçuÜniversiteler yapay zeka ve robotik alanında yapılan proje yarışmalarına yoğun ilgi gösteriyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi olarak 2018 yılında açılan Araştırma Altyapıları destek Programı’na toplam bütçesi 1 milyon 26 bin olan proje başvurusu yaptıklarını belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Okatan, 2019 yılı için şimdiden 8 farklı projeye hazırlandıklarını kaydetti.
#Uçak