UNICEF’in 2022 verilerine göre dünyada yaklaşık 37 milyon çocuk yerinden edildi. Yaklaşık 2 milyon sığınmacı çocuk da Türkiye’de yaşıyor. 20 Haziran Dünya Mülteci Günü öncesi ülkemizde yaşayan sığınmacı çocuklarla ve konunun uzmanı Prof. Dr. Murat Erdoğan’la konuştuk. Görünen o ki; bu çocukları topluma kazandırmanın yolu eğitimden geçiyor.
#UNICEFTaliban’ın Afganistan’da kontrolü artarken şehirli ve eğitimli kesimin kaçmaya hazırlandığı öne sürülüyor. İGAM Başkanı Metin Çorabatır’a göre Taliban’ın zaferi halinde cezalandırılmaktan korkan Afgan memur kesimi, bir süredir Türkiye’ye gelmenin yollarını arıyor.
#GazetehaberleriKuzey Afrikalı 12 mülteci, umut yolculuğu sırasında inanılması güç bir uygulamaya maruz kaldı. Türkiye’nin de, Ukrayna’nın da topraklarına kabul etmediği göçmenler 7 haftadır bir feribotta İstanbul ve Odessa arasında gidip geliyor.
#Metin ÇorabatırHacettepe Üniversitesi’nde yapılan ‘Türkiye’deki Suriyeli Mülteci Akademisyen ve Üniversite Öğrencileri Araştırması’na göre, Suriyeli öğrenciler kendileri için umutlu olsa da ülkeleri için umutsuzlar. Gençlerin yaşadıkları sorunların başında maddiyat, kaynakların yetersizliği ve koordinasyonsuzluk geliyor. Yüzde 27’si “Asla dönmeyeceğim” diyor. Suriyeli akademisyenler ise sahip oldukları statü nedeniyle zorluk yaşarken, alanlarıyla ilgili çalışamamaktan ve Türkçe bilmemekten yakınıyor.
#SuriyeliTürkiye'ye sığınan Suriyeli mülteci sayısının 800 bine yaklaşması, Türkiye'de beş yıldızlı kamp efsanesini bitirme noktasına getirdi. Kamplarda yaşayan 210 bin mülteciye karşın, 77 ile dağılan 500 bini aşkın Suriyeli'nin yaşadığı zor koşullar İltica ve Göç Araştırmalı Merkezi (İGAM) tarafından rapor haline getirildi. Sayıları bir milyona yaklaşan ve muhtemelen 3-5 yıl daha Türkiye'de yaşayacak olan bu insanlara yardım edilmesinin acil bir sorumluluk olduğu vurgulandı. Kampta kalmama nedenleri ise kapasitenin üstüne çıkılmış olması, şehirlerdeki çalışma imkanları ve genç kızı olanların kampta huzursuz olması olarak sıralandı.
#Gaziantep