IEA Dünya Enerji Yatırımı raporu: Dünyada enerji yatırımları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 12 düşerek yaklaşık 1,7 trilyon dolara geriledi. Düşüşte, petrol ve doğalgaz kaynaklarının yer altından çıkarılması için yapılan yatırımdaki yüzde 26 azalma etkili oldu.
#Uluslararası Enerji AjansıDünyada iklim değişikliğini tetikleyen kömür kullanımının azalmadığını aksine arttığını vurgulayan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, “2000 yılından bugüne kadar kömür kullanımı yüzde 65 artmış durumda. Avrupa karbon salınımını azaltıyor ama sonuçta aynı atmosfer altında yaşadığımız Çin, Hindistan ve Endonezya gibi devler sürekli kömür kullanımını arttırıyor. Kirliliğin en önemli sebebi de bu şekilde kömür kullanımı” diye konuştu.
#GazetehaberleriDünya Bankası, 2019’dan itibaren petrol ve doğalgaz arama ve çıkarma projelerini fonlamayacağını açıkladı. Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol’a göre bu karardan Irak, Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı (TAP) ve Ukrayna etkilenebilir. TAP, TANAP ile Türkiye’ye gelecek Azerbaycan doğalgazını İtalya’ya ulaştıracak boru hattı.
#Dünya BankasıAmerika’da ‘kaya gazı’ üretimindeki müthiş artış ile doğalgazda ilk devrimin yaşandığını belirten Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), şimdi ikinci bir devrimin sıvılaştırılmış doğalgazda (LNG) yaşanacağını öngörüyor. Yeni üretim ile oluşacak fazla LNG hacminin 2. doğalgaz devrimini tetikleyeceğini iddia eden IEA’ya göre, doğalgaz pazarlıklarında Türkiye gibi alıcıların eli güçlenecek.
#LngTürkiye'de ve dünyada, bu yıl enerji sektörü oldukça yoğun gelişmelere sahne oldu. Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi, Türk Akımı doğalgaz projesi görüşmelerinin durdurulması, ülke genelinde yaşanan elektrik kesintisi, bir yılı aşkın süredir devam eden İran ve P5+1 ülkelerinin nükleer müzakerelerinin sonuçlanması ve İtalyan Eni şirketinin Mısır açıklarındaki Zohr sahasındaki doğalgaz keşfi, 2015'e damgasını vuran önemli enerji gelişmeleri arasında yer aldı.
#2015Emisyon skandalının Avrupa’da her bir dizel araca ek maliyeti 1600 Euro olacak. Yani bugün Avrupa’da 10 bin Euro’ya satılan bir aracın maliyetine 1600 Euro eklenecek. Türkiye’de bunun üzerine ÖTV ve KDV eklendiğinde zaten benzinli araçlardan yüksek olan dizel araçların fiyatlarında büyük bir artış olacak. Bu maliyetin özellikle 2017 model araçlarda ortaya çıkması ve dizel satışları düşürmesi bekleniyor.
#DizelUluslararası Enerji Ajansı, dünyanın enerji ihtiyacı için ne kadar para harcandığını ilk kez hesapladı. Buna göre, 2013’te dünya çapında enerjiye 1.6 trilyon dolar harcandı. 2035’e kadar dünyanın enerji ihtiyacını karşılamak için ihtiyaç duyulan yatırım miktarı yıllık 2 trilyon dolara ulaşacak. Bir de kötü haber var: Pahalı enerji devri başlıyor.
Londra merkezli Global Resources Corporation Başkanı Mehmet Öğütçü, "Türkiye, Çin'in yaptığı gibi, Kore'nin yaptığı gibi çevre ülkelerde yatırım yapmalı. Doğu Karadeniz'de 3 milyar dolar harcayıp petrol aramanın anlamı yok. Çünkü bugün Irak'ta Kürt Bölgesi'nde bir varil petrolü 2,5 dolara çıkartıyorsunuz" dedi.