Penis gelişimi düşünüldüğünün aksine ergenlik döneminde, bir anda başlamaz. Bebeklik döneminden itibaren yavaş da olsa gelişim belirli bir sürekliliğe sahiptir. Penis gelişiminde fizyolojik yapı, genetik faktörler ve ırksal özellikler gibi çeşitli unsurlar etkilidir. Bu değişim ergenlik döneminde belirgin bir hal alır. Döneme özgü yaşanan hormonal değişimler penis gelişimi başta olmak üzere erkek vücudunda çeşitli farklılaşmaları beraberinde getirir. Genel olarak 16 – 21 yaş arasındaki erkeklerde penis büyümesi belirgin ölçüde hız kazanır. Cinsel farkındalığın artması ile beraber “Penis gelişimi nasıl bir seyir izlemelidir?”, “İdeal penis boyu nedir?” gibi soruların yanıtları merak uyandırabilir. Bu haftaki köşe yazımda penis gelişimi ile ilgili merak edilenlere yanıt vereceğim ve aynı zamanda konu hakkındaki mitlere de değineceğim. Keyifli okumalar dilerim.
#İdeal Penis Boyu NedirGizli, gizlenmiş ya da gömük penis olarak bilinen durum doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda ortaya çıkar. Penis bağlarında anomali bulunması, skrotum adı verilen testis torbasında şişlik oluşması veya obezite gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
#Gömük Penisİdeal penis boyu özelinde doğruluğu kesin olarak kabul edilmiş kriterlerden bahsedilmesi çok mümkün değildir. Ayakta idrar yaparken zorlanmayan, cinsel ilişkiye girebilen ve cinsel ilişki sırasında hem kendisi tatmin olan hem de partnerini tatmin edebilen bir erkeğin ideal penis boyuna sahip olduğu kabul edilir. Söz konusu mikropenis olduğunda ise daha spesifik kriterlerden bahsedilebilir. Penisin anormal derecede küçük olması durumu olarak kısaca tanımlayabileceğim mikropenis nadir görülen, genellikle hormonal veya genetik nedenler sonucu oluşan bir durumdur. Dikkatli bir gözlemle bebeklik döneminde teşhis edilebilen mikropenis görülme sıklığı yaklaşık %1,5 dolayındadır. Bu haftaki köşe yazımda mikropenis hakkında bilinmesi gereken temel unsurlara değineceğim. Farkındalığın artması dileğiyle…
#MikropenisGün geçmiyor ki yeni bir hastalık tanımlanmasın. "Bağlanma hastalığı" da bunlardan biri; bir eski zaman hastalığı. Dünya üzerinde çeşit çeşit insan olduğu gibi çeşit çeşit de hastalık mevcut. Birazdan okuyacağınız, halk tarafından adı konulan, Dr. Cem Keçe ve Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) tarafından bilim dünyasına tanıtılan bağlanma hastalığı belki de bugüne kadar çok duyduğunuz ama inanmakta zorlandığınız bir rahatsızlık. Bağlanma hastalığına yakalan erkekler, eşleriyle seks...