"Bosna Kasabı" olarak tanınan, soykırım, savaş ve insanlığa karşı suçlardan ömür boyu hapse mahkum edilen eski Sırp komutan Ratko Mladiç'in Hollanda'nın Lahey kentinde bulunduğu cezaevinde sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine hastaneye kaldırıldığı belirtildi.
#Ratko MladiçBalkanlarda son günlerde artan gerilime bir yenisi eklendi. Kosova ile Sırbistan arasındaki plaka krizi ile başlayıp Bosna Hersek'te Sırp lider Dodik'in ayrılıkçı söylemleri ile devam eden gerilime Belgrad'da yaşanan protestolar damga vurdu. Sırbistan'da savaş suçlusu Mladic'in duvar resminin korunması protesto edildi, polis halkla karşı karşıya gelirken ortaya inanılmaz görüntüler çıktı...
#SırbistanDünyanın gözü bu kritik davadan çıkacak karardaydı... Bosna'da yaşanan soykırımda sevdiklerini kaybeden Srebrenitsa Anneleri de, Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması'nın "Bosna Kasabı" lakaplı Ratko Mladic hakkındaki nihai kararını açıklamasını bekliyordu. Mahkeme salonundan ve Bosna'dan gelen fotoğraflar ise insanın hem kanını donduracak hem de yüreğini burkacak nitelikte. Son dakika haberine göre Mladic'in itirazını reddeden mahkeme ömür boyu hapis cezasını onadı.
#SrebrenitsaDünyanın gözü bu kritik davadan çıkacak karardaydı... Bosna'da yaşanan soykırımda sevdiklerini kaybeden Srebrenitsa Anneleri de, Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması'nın "Bosna Kasabı" lakaplı Ratko Mladic hakkındaki nihai kararını açıklamasını bekliyordu. Mahkeme salonundan ve Bosna'dan gelen fotoğraflar ise insanın hem kanını donduracak hem de yüreğini burkacak nitelikte. Son dakika haberine göre Mladic'in itirazını reddeden mahkeme ömür boyu hapis cezasını onadı.
#Bosna KasabıAvusturyalı yazar Peter Handke, Srebrenitsa Katliamı’nı reddetti. On binlerin ölümünden, tecavüzlerden sorumlu Bosna kasapları Miloseviç, Karadziç, Mladiç’in yanında durdu. Ve yarın Nobel Edebiyat Ödülü alacak.
#GazeteheberleriAvrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa Katliamı’nın üzerinden 24 yıl geçti. Boşnak milletinin yıllardır en büyük yarası olan Srebrenitsa Katliamı’nda en az 8 bin 372 Boşnak sivil hayatını kaybetti. Peki, Srebrenitsa Katliamı nedir? Srebrenitsa nerede?
#Srebrenitsa Katliamı NedirRatko Mladic yönetimindeki Sırp birliklerinin 11 Temmuz 1995 günü ele geçirdiği Srebrenitsa'da birçok Boşnak sivil canice katledildi. Mladic'in 'Müslümanlardan intikam alma zamanı gelmiştir' ifadesiyle başlattığı katliamın acı tablosu, kayıtlara 8 bin 372 sivilin ölümü olarak yansıdı. İşte, 11 Temmuz Srebrenitsa Katliamı öncesi ve sonrasına dair detaylı bilgiler
#SrebrenitsaDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bosnalı sırpların eski lideri Radovan Karadzic'in ömür boyu hapse mahkum edilmesi kararına ilişkin "Boşnak kardeşlerimizin acısını yok etmese de, bu kararı adaletin tecellisi bakımından yerinde buluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
#Mevlüt ÇavuşoğluAdalet Bakanı Abdulhamit Gül, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic'in ömür boyu hapse mahkum edilmesi kararına ilişkin, "Srebrenitsa soykırımı modern Avrupa tarihinde kara bir lekedir. Hiçbir mahkeme kararı vicdanlardaki yarayı kapatamaz." değerlendirmesinde bulundu.
#Adalet Bakanı Abdulhamit GülAvrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımının kurbanları her yıl 11 Temmuz'da anılmaya devam ediyor. En az 8 bin 372 Boşnak sivilin Sırp askerlerce hunharca katledildiği Srebrenitsa Soykırımı, aradan 23 yıl geçmesine rağmen Boşnak halkı için unutulmayan bir dram olarak görülüyor. Peki, Srebrenitsa Soykırımı nedir?
#Srebrenitsa SoykırımıLahey'de 20 yıl hapis cezası onanınca zehir içerek intihar eden işkenceci eski Hırvat general Slobodan Praljak'ın 2 yıl önce yazıp mühürlediği veda mektubu açıldı. Praljak, öldükten sonra açılmasını istediği mektubunda ''Mezar ya da mezar taşı istemiyorum, küllerimi mezarlığa serpin'' dedi.
#Son Dakikaİnsanlığa karşı suç işlediği ve tarihi Mostar Köprüsü’nü yıktırdığı gerekçesiyle Lahey’de yargılanan Hırvat Slobodan Praljak, 20 yıl hapis cezasının onaylandığını duyunca zehir olduğu belirtilen bir sıvı içti. Hırvat televizyonu Praljak’ın öldüğünü bildirdi. Mahkeme de daha sonra ölümü teyit etti. Bosna İç Savaşı’ndan önce Praljak yazar ve film yönetmeni olarak tanınıyordu. Aynı zamanda Mostar şehrindeki de dahil olmak üzere çeşitli tiyatroları yönetmişti.
#Slobodan PraljakEski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesindeki (ICTY), "Prlic ve diğerleri" davasının temyiz duruşmasında, eski Hırvat general Slobodan Praljak'a 20 yıl hapis cezası kararı verildiğinin açıklanmasının ardından, Praljak'ın zehir içtiği iddiasıyla duruşmaya son verildi.
#Slobodan PraljakEski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesindeki (ICTY), 'Prlic ve diğerleri' davasının temyiz duruşmasında, Hırvat general Slobodan Praljak'a 20 yıl ceza verildi. Praljak kararın açıklandığı esnada zehir olduğu iddia edilen elindeki sıvıyı içti. Olayın ardından duruşmaya son verildi. Olaydan birkaç saat sonra işkenceci generalin ölüm haberi geldi.
#Hırvatistan‘Bosna kasabı’ lakaplı Ratko Mladiç, dün eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde görülen davasında 1995 yılında yaşanan Srebrenitsa Soykırımı dahil 10 ayrı suçtan hüküm giydi. Müebbet hapis cezası verilen Mladiç, suçlamaları redderken kurban yakınları buruk bir memnuniyet yaşıyor.
#Ratko MladiçEski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY) eski Sırp komutan Ratko Mladic hakkında verdiği müebbet hapis cezasını yerinde izleyen Boşnak savaş mağduru Fikret Alic, ülkesinde yaşanan acıların bir daha hiçbir yerde yaşanmaması dileğinde bulundu.
#Fikret Alic