Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Trakya Bölgesi'nin yer altı sularının yüzde 85'inin tükendiğini belirterek, 'Yer altı suları üzerindeki en büyük baskı oluşturan tek havza, Ergene Havzası'dır. Bunun böyle bilinmesi gerekiyor. Bu on yıllarca devam ettirilebilecek, sürdürülebilecek bir durum değildir. Kalıcı bir çözüm, sularla ilgili kalıcı bir netice alabileceğimiz konusunda kaygılıyız. Bölgede özellikle sulama suyunda kullandığımız ve endüstriyel faaliyetlerde tükettiğimiz suyun miktarını mutlaka azaltmalıyız' dedi.
#KuraklıkDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkAntalya’da satış elemanlığı yapan Mustafa Çay, yılbaşı öncesi daha önce kafe işletirken iş yaptığı dünyaca ünlü bir içecek firmasından isim benzerliği sebebiyle gelen icra dosyasıyla hayatının şokunu yaşadı. Durumu araştıran Çay, Ankara’da aynı isme sahip işletmecinin soğutucu alıp borcunun ödememesi sebebiyle isim benzerliği yüzünden 4 bin 299 lira icralık borçla karşı karşıya kaldığını tespit etti. Çay, "Ben olmadığımı defalarca anlattım, inanmadılar" dedi.
#AntalyaAntalya’da satış elemanlığı yapan Mustafa Çay, yılbaşı öncesi daha önce kafe işletirken iş yaptığı dünyaca ünlü bir içecek firmasından isim benzerliği sebebiyle gelen icra dosyasıyla hayatının şokunu yaşadı. Durumu araştıran Çay, Ankara’da aynı isme sahip işletmecinin soğutucu alıp borcunun ödememesi sebebiyle isim benzerliği yüzünden 4 bin 299 lira icralık borçla karşı karşıya kaldığını tespit etti. Çay, "Ben olmadığımı defalarca anlattım, inanmadılar" dedi.
#E-DevletUluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, dünyanın en değerli 500 markasını belirlerken, Amazon rakiplerini geride bırakarak 151 milyar dolarlık marka değeriyle birinci sırada yer aldı. Marka değerini geçen yıla göre yüzde 42 artıran Amazon'u, 146 milyar dolar ile Apple, 121 milyar dolarlık marka değeriyle Google takip etti.
#En Değerli MarkalarAhmet Tosun Erzincan’da doğdu, İstanbul’da büyüdü. İstanbul’da çocuk yaşta çalışmaya başladı. Sokaklardan hurda demir topladı, deniz kenarında, parklarda ve kahvelerde çekirdek sattı. 1974 yılında Berlin’e babasının yanına geldi. Türklerin az yaşadığı Steglitz’e yerleşti. Alman arkadaşlarının sayesinde Alman kültürünü tanıdı. Babasıyla annesinin çalıştığı Coca Cola’da işe girdi. Bir süre çalıştıktan sonra ticarete atıldı. 1993 yılında içecek firması kurdu. Müşterilerin şarapla ilgili sorularının içinden çıkamayınca eğitim almaya karar verdi. Alman Şarap ve Sommelier Okulu’nda 2006 yılında eğitime başladı ve başarıyla da bitirdi. Artık o bir ‘sommelier’di (Sommelier: Müşteriye seçtiği yemeğe göre şarap öneren, şarapların alımı ve muhafazasından sorumlu uzman.)Sonraki yıllarda Fransa ve ABD’de de şarap üzerine eğitimine devam etti. Şimdi Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre ve Türkiye’de lüks restoranların şarap menülerini hazırlıyor, ünlülere şarap tanıtıyor.
#AlmanyaAhmet Tosun Erzincan’da doğdu, İstanbul’da büyüdü. İstanbul’da çocuk yaşta çalışmaya başladı. Sokaklardan hurda demir topladı, deniz kenarında, parklarda ve kahvelerde çekirdek sattı. 1974 yılında Berlin’e babasının yanına geldi. Türklerin az yaşadığı Steglitz’e yerleşti. Alman arkadaşlarının sayesinde Alman kültürünü tanıdı. Babasıyla annesinin çalıştığı Coca Cola’da işe girdi. Bir süre çalıştıktan sonra ticarete atıldı. 1993 yılında içecek firması kurdu. Müşterilerin şarapla ilgili sorularının içinden çıkamayınca eğitim almaya karar verdi. Alman Şarap ve Sommelier Okulu’nda 2006 yılında eğitime başladı ve başarıyla da bitirdi. Artık o bir ‘sommelier’di (Sommelier: Müşteriye seçtiği yemeğe göre şarap öneren, şarapların alımı ve muhafazasından sorumlu uzman.)Sonraki yıllarda Fransa ve ABD’de de şarap üzerine eğitimine devam etti. Şimdi Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre ve Türkiye’de lüks restoranların şarap menülerini hazırlıyor, ünlülere şarap tanıtıyor.
#AlmanyaŞu güne kadar alkollü içecekler arasında en fazla çeşidi çıkanlardan biri olan bira, yabancı bir markanın ortaya attığı bir fikirle yeni bir boyuta taşınıyor. Söz konusu firmanın ilk ürünü olacak olan söz konusu birayı özel yapan şey, vajina sıvısı ile elde edilecek olması!
#Vajina