İzmir’de yaşayan Özkan Aydik, doğalgaz faturasını ödemek için mobil uygulamaya girdiğinde hesabında 23 milyon 16 bin 393 TL buldu. Bankaya durumu bildiren Aydik, paranın kaynağı hakkında bilgi alamadı ve parayı iade etti. Uzmanlar kaynağı bilinmeyen paranın genellikle dolandırıcılık veya kara para aklama ile ilişkilendirilebileceğine dikkat çekiyor. Peki, hesaba habersiz gelen bir para ne gibi sonuçlar doğurabilir? Harcanırsa nelerle karşılaşılabilir? Paranın hesapta kalma süresi ne gibi riskler taşır? Bu soruların yanıtlarını ve dolandırıcıların izledikleri yeni yolları Avukat Ceren Küpeli ve Bilişim Teknolojileri Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber Güvenlikİkinci el araç satışlarında yaşanan durgunluk, dolandırıcıların iştahını kabarttı. Son günlerde noterler ‘sazan sarmalı’ ve ‘change’ olarak bilinen yöntemlerin dışında yeni bir dolandırıcılık yöntemine daha şahit olmaya başladı. ‘IBAN dolandırıcılığı’ olarak tabir edilen bu yönteme göre aracı satın alacağını söyleyen kişi, “Kuzenimin bana borcu var. Parayı sana o gönderecek” diyor. Sonrasında ise, dolandırıcının akrabası diye tanıttığı kişi, yaptığı ödeme karşılığında hiçbir şey almadığını belirterek şikâyetçi oluyor ve bu yolla parasını geri alıyor.
#IBANSon dönemde “Banka hesabınızı kiralayın, binlerce lira kazanın” mesajları çoğaldı. Uzmanlar, illegal işler için tercih edilen bu yola bilerek ya da bilmeyerek dahil olmanın hukuki açıdan ciddi sonuçları olabileceği konusundan uyarılarda bulunuyor. Peki dolandırıcılar insanları nasıl tuzağa düşürüyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Hukuki olarak riskler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#Dolandırıcılıkİstanbul’da geçen ay nişanlanan R.D. (25) adlı kadın, sosyal medya üzerinden çeyiz paketi almak isterken 56 bin TL dolandırıldı. Polis merkezine gidip şikayetçi olan R.D., “Vicdanen nasıl rahat ettiklerini bilmiyorum. Sadece bu şekilde dolandırıldığım için biraz üzgünüm. Giden para olsun o önemli değil ama o hayal kırıklığı insanı üzüyor. Yakalanmalarını istiyorum" dedi.
#İstanbulŞırnak'ta kendisini 'hakim' olarak tanıtan şüpheli kuyumcuyu 180 bin TL dolandırırken parayı Adana'da bir taksici üzerinden almak istedi. Taksici ise polisin uyarıları aklına geldiği için olayın dolandırıcılık olduğunu anlayıp, parayı polise götürdü.
#DolandırıcıŞırnak'ta kendisini 'hakim' olarak tanıtan şüpheli kuyumcuyu 180 bin TL dolandırırken parayı Adana'da bir taksici üzerinden almak istedi. Taksici ise polisin uyarıları aklına geldiği için olayın dolandırıcılık olduğunu anlayıp, parayı polise götürdü.
#TaksiciÇevrimiçi alışveriş siteleri Kasım ayında peş peşe indirim ve kampanyalar yapıyor. Özellikle ayın son haftasında alışverişlerde büyük artışlar yaşanıyor. Ancak yılın bu zamanında dolandırıcılık girişimleri de ikiye hatta üçe katlanıyor. Organize suç çetelerinin eş güdümlü saldırıları nedeniyle her yıl 100 milyonlarca lira yılın bu zamanında dolandırıcılara kaptırılıyor. Peki nelere dikkat etmek gerekiyor? Dolandırıcılar tüketicileri hangi oyunlarla tuzağa düşürüyor? Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile bu sorulara cevap aradık.
#Siber Güvenlikİzmir'de yabancı uyruklu 50'den fazla üniversite öğrencisine sahte kontratlarla daireler kiralayıp dolandırdığı iddia edilen Barış Şenol gözaltına alındı. Şenol tutuklanırken öğrenciler, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.
#İzmirDuygu sömürüsü yaparak dilenen kişiler dolandırıcılığı cep telefonuna taşıdı. Dilencilerin son oyunu 'pes' dedirtti. Bir vatandaşı gizli numaradan aradı, İBAN verip para istedi. Sadece dilenmek ile yetinmeyip bir de aradığı kişiyi tehdit etti. Kandıramayacağını anlayınca tehditleri sürdürerek telefonu kapattı. Detayları CNN TÜRK muhabiri Emel Telli anlattı...
#DilenciDuygu sömürüsü yaparak dilenen kişiler dolandırıcılığı cep telefonuna taşıdı. Bir vatandaşı gizli numaradan aradı, İBAN verip para istedi. Sadece dilenmek ile yetinmeyip bir de aradığı kişiyi tehdit etti. Kandıramayacağını anlayınca tehditleri sürdürerek telefonu kapattı.
#DilencilMarka Yatırım Holding'i inceleyen Sermaye Piyasası Kurulu şirketin patronu Mine Tozlu Sineren de dahil olmak üzere yöneticilerine yönelik olarak şirketin zarara uğratılması ve muhasebe hilesi yapılması iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.
#Mine Tozlu SinerenGayrimenkul alım-satımda sıkça karşılaşılan dolandırıcılık ve hırsızlık olaylarını önleyecek yeni bir sistem devreye girdi. Web tabanlı uygulamada işlemler tamamlanana kadar alıcının parası güvence altına alınıyor. İşlem başına alıcı ve satıcıdan 70 lira ücret alınıyor.
#Emlakİnternet dolandırıcılarının son numarası herkesi şaşırttı. Uzmanlar, yeni tanıştığınız kişilerden gelen, “Borçluyum, hesabım hacizli. Sizin hesabınızı kullanabilir miyim” taleplerini kabul etmeyin derken, “Bankadan çekip tanıştığınız kişilere teslim ettiğiniz para, internet üzerinden dolandırılan şahısların banka hesabından gönderilmiş olabilir” uyarısında bulunuyor.