Gurbetçi vatandaşların başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yurt dışında aldığı pilot sertifikaları bundan sonra Türkiye Sivil Havacılık Kurumu tarafından tanınacağı bildirildi. Konuya ilişkin gazetemize değerlendirmede bulunan AK Parti İstanbul milletvekili Oğuz Üçüncü şu bilgileri verdi:
#AlmanyaGelecek 20 yılda ticari havayolları için 2 milyon 100 bin yeni personele ihtiyaç olacak. Elbette bunlar içinde pilot ihtiyacı, bakım teknik personeli ve kabin memuru gibi çalışanların sayıları ürkütücü boyutlara çıkacak. Başta Boeing olmak üzere uçak imalatçılarından başlayarak geniş çapta sistemli tedbir alınması ve kalifiye personel yetiştirilmesinin hızlandırılması isteniyor.
#HavayollarıKonya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde geçen yıl açılan Pilotaj Bölümünde öğrenciler, 5 yıl boyunca çeşitli teorik ve pratik eğitimler alıyor. Pilotluk eğitimi için 400 bin TL ila 700 bin TL arasında para ayıran öğrenciler, mezun olduklarında yüksek maaşlarla iş bularak, kısa sürede bu masraflarından daha fazla para kazanabiliyor. Pilotaj Bölümü Eğitim Müdürü Süleyman Doğan, "Zorlu eğitim sürecinin ardından öğrenciler, havayollarında 26 bin TL maaşla işe başlıyorlar ve 94 bin TLye kadar çıkabiliyorlar. Son 10 yılda pilotluk eğitimlerine ilgi yüzde 50-60 arttı" dedi.
#PilotPilotluk son dönemin gözde mesleği. Bunda aldıkları çok özel eğitim nedeniyle sayılarının az olması ve havacılık sektöründeki hızlı gelişme etkili. Yeni başlayana 21 bin liranın verildiği sektörde, tecrübeli bir pilotun maaşı ise 60 bin lirayı buluyor.
#ÜniversiteNeredeyse her üniversite öğrencisinin hayalidir gelecekte kendi seçtiği mesleği yapmak. Ancak bu durum birçoğumuz için bir hayalden öteye gidemiyor. İstediği bölümü okuyanlar şanslı, mezun olduğu bölüm ile ilgili bir iş yapanlar daha şanslı. Ancak çok daha şanslı olan bir başka grup daha var. O da pilot olmak isteyenler… Hangi bölümde okursanız okuyun sizi harika bir mesleki deneyim bekliyor. Pilot olmak isteyen gençleri bünyesinde toplayan Ayjet, üniversiteden mezun olan herkese pilotluk eğitimi veriyor. Efsane havacı İsmail Taş da Ayjet’te pilotluk eğitimi veren uzmanlardan biri. Türkiye’nin sayılı uçuş eğitmenlerinden olan Taş ile pilotluk eğitimini konuştuk.
#AyjetHızla büyüyen sivil havacılık sektörü, istihdam olanakları ve yüksek maaşlarıyla, üniversite seçme aşamasına gelen gençler arasında yüksek çekim gücüne sahip. Sürekli hareket halinde olmayı, yeni ülkeler görmeyi seven gençlerin gözü, özellikle, sivil havacılığın en havalı seçeneği pilotlukta. Sivil havacılık sektöründe kariyere başlamanın yolu artık üniversitelerden geçiyor.
#Sivil HavacılıkPilot veya kabin memuru olup, ülke ülke gezmek, aynı zamanda iyi bir maaşa kavuşmak birçok gencin hayali. Havacılık sektörünün hızla büyümesi de gençlerin bu alana olan ilgisini artırıyor. Her yıl yaklaşık 500 pilot, 2018’e kadar ise 10 bin yeni kabin memuruna ihtiyaç olacağı tahmin ediliyor. Sektör çalışanları ise dışarıdan çok cazip görülen havacılık sektörünün pek çok dez avantajı da içinde barındırdığını söylüyor. İşte avantaj ve dezavantajları ile havacılık sektörü.
Özyeğin Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu Pilot Eğitimi Bölümü'nde okuyan ve 'Hususi Pilot Lisansı' (PPL) eğitimlerini başarıyla tamamlayarak lisanslarını alan öğrencilere törenle bröveleri takıldı. Brövelerini işadamı Hüsnü Özyeğin'den alan 7 öğrenci pilotluğa ilk adımlarını attı.