Güncelleme Tarihi:
Herkes pilot olabilir mi?
Pilot olmanın bazı koşulları var. Hem Hava Harp Okulu'na girmek için liserlerden sonra askeri pilot olunabilir hem de herhangi bir üniversiteden mezun olmak kaydıyla sivil pilot olunabilir. Askeri pilot olabilmek için öncelikle sağlık muayenesinden başarı ile geçilmiş olması gerekiyor. Sağlık muayenesini başarı ile geçenler Yalova’daki yaz kampına katılıyor. Orada 5 veya 7 uçuşluk değerlendirme uçuşu yapılıyor. Öğrencinin fizyolojik yapısı değerlendiriliyor. Örneğin uçuş esnasında midesi bulanıyor mu, korkuyor mu, kasılıyor mu, pilot olmaya dair yeteneği var mı? Bunlar sorgulanıyor. Uçuşu yaptıran eğitimci bunları gözlemliyor ve pilot adayının uygunluğunu okula bildiriyor. Ancak buna bir kerede karar verilmiyor. Aşama aşama gözlemleniyor. Yani pilot olmak isteyen kişinin kaderi tek bir uçuşa bağlı değil. Eğitimlerden sonra pilot adayının uygunluğu okula bildiriliyor, bu seçimi takiben spor ve askeri eğitime uygunlukları da değerlendirilerek okula kayıt yaptırılabiliyor. Mezuniyeti takiben de yapılacak uçuş eğitimi ile pilot olunabiliyor.
Ayjet'te sivil pilot olmak için ne yapmak gerekiyor?
Ayjet'te sivil pilot olabilmek için üniversite mezunu olmak gerekiyor. Mezunlara 2 farklı test yapılıyor. İlki, adayın pilot olmaya yönelik psikomotor yeterliliğini ölçen bir test, diğeri ise İngilizce yeterliliğini ölçen bir test. Bu ikisini geçerlerse bizim eğitim dönemlerimizden birine kayıt olup, pilotluk eğitimine başlayabiliyor.
Uçuş eğitimine kaç yaşında başlanabilir?
Uçuş eğitimi için bir yaş sınırlaması yok. Lise öğrencileri de uçuş eğitimine başlayabilir. Ancak Ayjet ilk kurulduğunda bölüm fark etmeksizin üniversite eğitimi tamamlamış olanlara havacılık eğitimi verme kuralı getirmiş. Günümüzde de lisans diploması olanlar uçuş eğitimine başlayabiliyor. Bunun dışında bazı üniversiteler havacılık bölümleri açtı. Bu bölümlere kayıt olanlar da pilot olabiliyor. Birkaç yıldır, bazı üniversitelerde havacılık bölümleri kurulduktan sonra o bölümde okuyan öğrencilerin de uçurulmasına dair protokoller yapıldı. Örneğin şu an Özyeğin Üniversitesi ile bizim bir protokolümüz var. Protokol gereği Özyeğin Üniversitesi bir lisans programı oluşturdu, böylece bu bölümde okuyan öğrenciler bizden uçuş eğitimi almaya başladı. Böyle bir lisans programı Türkiye’de çok yeni.
Kaç yıllık bir eğitim gerekiyor?
Üniversitelerin havacılık bölümünde okuyan öğrenciler, normal üniversite eğitimi süresi olan 4 yıllık eğitim alarak hem lisans diploması hem de havayollarında ticari pilotluk yapacak lisansa sahip olabiliyor. Havacılık bölümünden mezun olma şansı olmayan öğrenciler de pilotluk şansını kaçırmış değil. Onlar da Ayjet'te eğitim alarak sivil pilotluk lisansı alabilir. Bu lisansı almak için Ayjet, en köklü ve en ideal uçuş okullarından biri.
Ayjet’te bizim verdiğimiz eğitim 1,5 yılda tamamlanabiliyor. Ayjet eğitiminin bu kadar kısa sürede tamamlanabilmesi ve etkili bir eğitim vermesi, başvuruların artmasına sebep oldu. Bu nedenle uçak sayılarımız ve eğitimci sayılarımız da arttı. Dolayısıyla bugün sadece Ayjet için Hezarfen Havaalanı bile yetersiz kalıyor. Bu nedenle Edremit’te de uçuş eğitimi verdiğimiz bir pist oluşturduk.
Pilot adayları ne gibi eğitimlerden geçiyor?
Üniversitelerin havacılık fakültelerinde okuyan öğrenciler okulun birinci sınıfında akademik eğitim alıyor. İkinci sınıfın yarısında Ayjet’e Uçak Hususi Pilot Lisansı (PPL) eğitimi için geliyorlar. Üçüncü sınıfı yine okulda geçiriyorlar ve sivil havacılığın öngördüğü coğrafya, harita, iklim bilgisi, meteoroloji, sivil havacılık, gümrük mevzuatı gibi dersleri alıyorlar. Dördüncü sınıfta da yine Ayjet’e gelerek havacılık eğitiminin kalanını tamamlayarak iki diploma birden alarak mezun oluyorlar.
Üniversitelerin havacılık bölümünde okumayan öğrenciler nasıl pilot olabiliyor peki?
Ayjet’in temel işlevi hava yollarına pilot yetiştirmek. Buradaki eğitimlerde hem akademik eğitim hem de uygulama eğitimi yer alıyor. Sivil havacılığın öngörmüş olduğu bir takım dersler var. Bu derslerin akademik bölümü Şirinevler'deki akademik binada, uygulama bölümü de Hezarfen Havaalanı'nda veriliyor. Verilen eğitim sonunda Havayolu Taşımacılığı Pilot Lisansı’na sahip olunuyor. Bu lisansı alan kişi herhangi bir havayolunda insan taşıyabilir, pilotluk yapabilir. Bu lisansın eğitimi ise bir buçuk yılı buluyor. Aday, ortalama 200 saatlik bir uçuş eğitimi sonucunda özel veya devlete ait herhangi bir havayolunda pilot olabiliyor.
Ayjet 2005 yılında kurularak havayollarına pilot yetiştirmeye başlamış bir kurum. Burada eğitim alan öğrencilerden birçoğu şu an sadece Türk Havayolları’nda değil, diğer özel havayolu şirketlerinde de pilot olarak görev yapıyor. Bizim Türk Hava Kuvvetleri’ndeki uçuş tecrübelerimiz, hava kuvvetlerinin belli kademelerinde yöneticilik yapmış kişiler olarak da tecrübelere sahip olmamız, buradaki eğitimin kalitesini arttıran en önemli unsur.
İsmail Taş kimdir?
1959 yılında Kırıkkale’de doğru. 1976 yılında Hava Harp Okulu’na girdi. 1980 yılında okulundan mezun oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çeşitli kademelerinde görev yaptı. 30 Ağustos 2009 yılında Tümgeneral oldu ve Hava Harp Okulu komutanlığı yaptı. Türkiye’nin sayılı pilotlarından biri olan İsmail Taş, her türlü uçağı uçurabilme kabiliyetine sahip. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Tümgeneralliğe kadar yükselen Taş, şimdilerde AYJET Havacılık Okulu’nda pilot olmak isteyen gençlere uçuş eğitimi veriyor.