Hücre, Arapça kökenli olan oda ve kapatılmış yer anlamlarını taşıyan bir kelime olarak bilinir. Bilinen ve görülen tüm canlıların yapısını meydana getiren ve canlıların canlılık özelliğini gösteren en küçük yapı birimi olarak tanımlanır. Hücre teorisi ise hayvanların ve bitkilerin yani yeryüzünde yer alan tüm canlıların bir ya da birden çok hücreden meydana geldiğini, bu hücrelerin sahip olmuş olduğu genetik bilgisinde, meydana gelen diğer hücrelere aktarıldığını savunan bir kuram olarak bilinir. Peki hücre teorisi nedir ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimDers kitaplarında yer alan ve dilin farklı bölümlerinin farklı tatları algıladığına işaret eden o grafiği hepimiz hatırlarız. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir makale bu konuda pek çok detayı yanlış bildiğimizi ortaya koydu.
#DilGenozom ve otozom terimleri biyolojinin en önemli terimleri arasında yer alır. Otozom kromozomlar, cinsiyeti belirleme özelliğine sahip değildir. Gonozom ise, cinsiyetlerin belirlenmesinde önemli bir etkisi olan kromozomlara verilen isimdir. Bu iki terim, biyolojide önemli bir yere sahiptir. Otozom ve gonozom nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Tıp alanında çalışan pek çok farklı alan bulunmaktadır. Yani doktorların dışında yine tıp sektöründe hizmet vermek üzere personel yetiştiren pek çok bölüm bulunmaktadır. Bu bölümlerden biri de biyomedikal mühendisliğidir. Peki, biyomedikal mühendisliği nedir ve nasıl bir bölümdür? İşte biyomedikal mühendisliği bölümü ile ilgili merak edilenler.
#Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Nedir?PAZAR günü başlayan Dr. Ayşegül Çoruhlu röportajı bugün de devam ediyor. Pek çok biyokimya uzmanı, sağlıkçı ve hekim aynı şeye dikkat çekiyor. Akşam yemeği cıssss! Makul bir saatte ağzınıza fermuar çekin, günü kapatın. Çoruhlu ‘17.00’ diyor. Benim için çok erken. Ama akşam yemediğim zaman kendimi daha hafif ve sağlıklı hissettiğim, ertesi güne de daha enerjik başladığım kesin. Bakın bakalım Dr. Çoruhlu’nun anlattıkları size de uyuyor mu...
#YazarlarYaşlanma konusunda çalışan uzmanlar, yaşımız ilerledikçe yaşam kalitesinin azaldığını düşünüyor. Büyüme ve gelişme, erkeklerde 20’li yaşların ortasında, kadınlarda 30 yaş civarında yerini yavaş yavaş yaşlanmaya bırakıyor. Erkekler kadınlardan daha erken yaşlanmaya başlıyor.
ABD Başkanı George W.Bush ve muhafazakar çevreler kök hücre çalışmaları için embriyon üretilmesine karşı çıkarken, bilim adamları bu itirazları ortadan kaldıracak bir yöntem geliştirdiler. Harvardlı uzmanlar, yeni bir embriyon klonlanmasına ihtiyaç duymadan eldeki kök hücreleri yetişkin bir kişinin cilt hücresiyle kaynaştırarak yeni kök hücre elde etmeyi başardılar.