Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2005 02:10
ABD Başkanı George W.Bush ve muhafazakar çevreler kök hücre çalışmaları için embriyon üretilmesine karşı çıkarken, bilim adamları bu itirazları ortadan kaldıracak bir yöntem geliştirdiler. Harvardlı uzmanlar, yeni bir embriyon klonlanmasına ihtiyaç duymadan eldeki kök hücreleri yetişkin bir kişinin cilt hücresiyle kaynaştırarak yeni kök hücre elde etmeyi başardılar.
ABD’de hiçbir zaman bilim bu kadar siyasallaşmamıştı ya da politikacılar burnunu bu kadar bilimin içine sokmaya çalışmamıştı. Evanjelistlerin baskısıyla ABD Başkanı George W.Bush bile açık açık evrim sürecini sorgulamaya başlarken geçtiğimiz günlerde ‘Evrim sürecinin yanı sıra üstün zeka teorisi de okullarda okutulmalı’ dedi. Muhafazakar çevreler, bilim ile kapışmalarında bir mevziyi daha ele geçirmenin hazzını yaşarken, bilim adamlarının da boş durmadığı dindarları kızdırmadan bilimde ilerleyebilmek için yeni yöntemler geliştirdiği ortaya çıktı.
Amerikalı bilimadamları özellikle kök hücre çalışmaları konusunda Güney Koreli uzmanların gerisinde kalmaktan endişe duyuyorlar. Kök hücre çalışmalarında başı çeken Güney Koreliler, hastaya özel kök hücre kümesi elde etmeyi bile başardılar. Kök hücre çalışmalarında muhafazakarların tepkisi ve sınırlamaları yüzünden yaya kalmaktan korkan Amerikalı bilimadamları, bu itirazları ortadan kaldıracak metotların peşine düştüler.
CİLT HÜCRESİNDEN KÖK HÜCRE
Harvard Üniversitesi araştırmacıları dün bu konuda önemli bir adım attıklarını açıkladılar. Bilim adamları bir embriyonik kök hücreyi normal bir deri hücresiyle kaynaştırarak deri hücresini embriyonik kök hücre olduğu döneme geri döndürdüler. Elde edilen yeni kök hücre ileride çoğaltılarak kişinin ihtiyacı olduğu hücre ya da dokular üretilebilir. En önemli yanı ise bu yeni kök hücreyi üretmek için yeni bir insan yumurtasının laboratuarda döllendirilmesine gerek kalmaması.
Bilimadamları geliştirdikleri metodun henüz kusursuz olmadığını belirtiyorlar. Çünkü yeni kök hücre, hem ilk kök hücrenin DNA’sını hem de cilt hücresinin alındığı kişinin DNA’sını ihtiva ediyor. Eğer ilk kök hücrenin DNA’sı silinebilirse, hastanın bağışıklık sisteminin reddetme oranı çok az olan embriyonik yeni kök hücreler elde edilmiş olacak. Yeni bir embriyon üretilmesi gerekmediğinden Bush ve ekibinin itiraz edeceği bir nokta da kalmayacak.
Kök hücre nedir ?
Kök hücre insanın ana rahminde döllenmesinden sonra oluşmaya başlayan ilk hücreler. Bu ilk hücrelerin diğer organlara dönüşme yeteneği bulunduğundan ileride bu kök hücrelerle yeni tedavi yöntemleri geliştirilebileceği öne sürülüyor.
Kök hücre nasıl elde ediliyor?
Uzmanlar, kürtaj kliniklerindeki artık embriyolardan ya da bir kişinin hücre çekirdeğinin donör bir yumurtaya yerleştirilerek füzyonla elde edilen embriyondan sağlıyorlar.
Ne tür hastalıklarda kullanılabilecek?
Teoride kanserden Parkinson’a hatta Alzheimer’a kadar pekçok hastalık için çare olabileceği söyleniyor. Henüz insanlar üzerinde geniş çaplı denenmediğinden tam olarak nasıl bir sonuç sağlayacağı da kestirilemiyor.
Muhafazakarlar niye karşı çıkıyor?
Yeni bir embriyonun yeni bir hayat olduğunu söyleyerek, etik açıdan kürtaja karşı çıktıkları gibi yok etmek üzere yeni bir embriyon üretilmesine de itiraz ediyorlar. Kongre böylesi araştırmalara fon sağlamayı reddediyor.
Yeni araştırmanın farkı ne?
En önemli yanı, yeni kök hücre elde edilebilmesi için embriyon üretilmesine gerek kalmaması. Mevcut kök hücreler kullanılarak kişiden elde edilen deri hücresi yeniden programlanıyor, yeni ve genç kök hücre sağlanıyor.