Tasavvufi ve dini eserlerde yer alan birçok karakterin kaynağı Kuran'ı Kerimdir. Her ne kadar Kuran'ı Kerim'de adı geçmese de Hızır da bu karakterlerin arasında yer alır. Tasavvufi menkıbelerde Hızır ile İlyas'ın ab-ı hayattan içip sonsuza kadar yaşayacaklarından ve zor durumda kalan müminlere yardım ettiklerinden bahsedilir. Bunun dışında, edebiyatımızda Hızır'ı konu edinen birçok şiir ve öykü kalem alınmıştır. O şiirlerden biri olan Hızırla Kırık Saat kimin eseridir? Şiirin biçimsel özellikleri, türü ve konusu nedir tüm detayları ile derledik.
88 yaşında hayata veda eden büyük şair Sezai Karakoç, 1950’lerin ortasından itibaren modern Türk şiirine yepyeni bir soluk getiren İkinci Yeni akımının etkili isimlerindendi. Karakoç, düşüncelerini ‘Diriliş’ kavramı etrafında formüle etmiş bir düşünürdü aynı zamanda.
#Sezai KarakoçSon dakika haberi... Türk şiirinin yaşayan efsanelerinden Sezai Karakoç, 88 yaşında hayatını kaybetti. Sadece edebiyat değil siyaset dünyasını da yasa boğan acı haberi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından verdi. Kalın, "Diriliş şairi Üstad Sezai Karakoç rahmet-i Rahman’a kavuştu" mesajı paylaştı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden (Mülkiye) sınıf arkadaşı olan Cemal Süreya, '99 Yüz' adlı deneme kitabında Sezai Karakoç'u şöyle tanımlamıştı: "Öyle bir Müslüman ki Marx da bilir, Nietzsche de bilir, Rimbaud da bilir. Salvador Dali de sever. Nâzım da okur." Öte yandan Karakoç, yarın toprağa verilecek.
#Sezai Karakoç