Son günlerde gündemde yer alan hipofiz bezi makroadenomu, belirtileri ve tedavisi ile merak konusu oldu. Bir tür hipofiz tümörü olan hipofiz bezi makroadenomu günlük yaşantıyı olumsuz etkileyecek semptomlara sahip bir hastalıktır. Diğer tümör ve kanser hastalıkları gibi iyi huylu ve kötü huylu türleri bulunan hipofiz bezi makroadenomu nedir, tedavisi nasıl olur? İşte hipofiz tümörleri hakkında bilgiler...
#Hipofiz Bezi MakroadenomuEkol Hastanesi’ndeilk defa bir beyintümörü, iki cerrahibranşın ortak çalışmasısonucu başarılı birşekilde çıkarıldı. KBBuzmanı Doç. Dr. ÇağlarÇallı ile beyin ve sinircerrahisi uzmanı Opr.Dr. Günhan Güngör’üngerçekleştirdiğiameliyat, kapalıyöntemle burundangirilerek endoskopikcerrahiyle yapıldı.
#İzmirHipoglisemi, kan şekeri düzeyinin normal seviyesinden düşük olmasına verilen isimdir. Glikoz insan vücudunda ihtiyaç olarak bulunan ve enerjinin kaynağı olarak bilinen maddedir. Bu hastalık, genel olarak diyabet ile ilgili tedavi gören kişilerdir ortaya çıkar. Bunun haricinde bazı tıbbi hastalık ve ilaca bağlı olarak da meydana gelir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hipoglisemi Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Burak Kınalı, "Hipofiz tümörü, hipofiz bezinden köken alan kitlesel doku bozukluklarına verilen addır. Bu tümörler hormon salgılayabilir veya hormon salgılamayan tümörler olabilmektedir. Hipofiz tümörlerinde belirtiler; baş ağrısı, halsizlik ve görme alanı bozukluklarıdır." dedi.
#SağlıkVücudun bütün hormon salınımını dengeleyen en önemli organ olan hipofiz bezinden köken alan en önemli hastalık hipofiz tümörleri olarak gösteriliyor. Hipofiz hastalıklarının önemli bir kısmında belirtilerin çok hafif olduğunu, bu sebeple de hastalığın tanısında sıklıkla zaman kaybı yaşandığını ama özellikle geçmeyen baş ağrılarına dikkat çeken Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, “Ayrıntılı araştırmalara rağmen baş ağrısının sebebi bulunamıyorsa hipofiz tümörü de düşünülmelidir” dedi.
#Hipofiz TümörüKafa tasının ön kısmındaki tümörler, burundan yapılan ve 45-50 dakika süren ameliyatla alınıyor. Bu yöntemle son 7 yılda bin 220 hastayı sağlığına kavuşturan Doç. Dr. Ali Erdem Yıldırım, “Açık ameliyatta iyileşme süresi 1-1.5 ay. Bu ameliyat sonrası ise hastalar 2 haftada normal hayatlarına dönebiliyor” diyor.
#Burundan Beyin Ameliyatı51 yaşındaki Figen Kavun bir anda gözleri görmemeye başladı. Migren yüzünden baş ağrısı çektiğini zanneden Kavun'un görme yetisini kaybetmesinin ardından ise gerçek ortaya çıktı. Kadın hastanın beyninde tümör tespit edildi. Tümör belirtileri ise uzunca bir süre migren zannedildi.
#Baş AğrısıKahmaranmaraş'ta görme kaybı başlayan Ayşe Gül'ün (56) beyninde ceviz büyüklüğünde tümör tespit edildi. Doç. Dr. İdiris Altun, tümörün ana şah damarları ve solunum hayat merkezinin olduğu bölgede görülmesinin milyonda 1 olduğunu ve yüzde 80 ölüm riskine rağmen ameliyatın başarılı geçtiğini söyledi. Doç. Dr. Altun, "Hastamız görme şikayetiyle ilgili birçok yere gitmiş ancak hastalıkla ilgili bir teşhis konulamamış" ifadelerini kullandı.
#KahmaranmaraşKahmaranmaraş'ta görme kaybı başlayan Ayşe Gül'ün (56) beyninde ceviz büyüklüğünde tümör tespit edildi. Doç. Dr. İdiris Altun, tümörün ana şah damarları ve solunum hayat merkezinin olduğu bölgede görülmesinin milyonda 1 olduğunu ve yüzde 80 ölüm riskine rağmen ameliyatın başarılı geçtiğini söyledi. Doç. Dr. Altun, "Hastamız görme şikayetiyle ilgili birçok yere gitmiş ancak hastalıkla ilgili bir teşhis konulamamış" ifadelerini kullandı.
#TümörCovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikBirçok konuda olduğu gibi kısırlık için de toplumumuzda değişik inanışlar süre gelmiştir. Bazıları faydalı gibi görülse de bilimsel temeli olmayan duyuma dayalı çoğu uygulamalar aksine zarar da verebilir. İşte doğru olduğu sanılan yanlışlardan bazıları...
#Kısırlık18 yaşında lösemiyi yendi. Eklem sıkıntısından dolayı kalça protezi takıldı. “Çocuk sahibi olamazsın” dediler, iki çocuğunu kucağına aldı. 4.5 aylık hamileyken hipofiz bezi tümörü olduğu ortaya çıktı. Operasyonla tümörden kurtuldu. “Acaba sırada ne var?” dedi, meme kanserine yakalandı. Bu zamana kadar 13 ameliyat geçirdi. Savaştı ve kazandı. Hikâyesi ise bize umut oldu.
#Kübra Yaprak DemirtürkTümör denilince hemen akla çeşitli kötü senaryolar geliyor. Ama bazı tümörler kimi zaman iyi huylu da olabiliyor. Bir tümöre iyi huylu diyebilmek için ise, kanserli hücreye rastlanmamış olması gerekiyor. İyi huylu tümörlerden birisi de adenomlardır. Adenom nedir, neden oluşur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Endokrin sistem, vücuttaki iç dengeyi düzenleyen iç salgı bezlerinden oluşur. Bu bezlerin isimleri sırasıyla, hipofiz, timus, böbrek üstü bezi, paratiroidler ve tiroit bezidir. İç salgı bezleri erkeklerin sol, kadınların sağ tarafında yer alır. Endokrin sisteminde yer alan organları ve hastalıkları nelerdir? Sizin için ayrıntılı bir şekilde derledik.
#Endokrin Sistem Nedir?