Türkiye’yi hibrit (melez) otomobillerin üretim üssü yapan Toyota’dan 6 milyar 952 milyon TL’lik yeni yatırım müjdesi geldi. Japon otomotiv devi, Sakarya’daki fabrikasının kapasitesini arttırarak yıllık 162 bin adet hibrit ve şarj edilebilir hibrit otomobil ile 44 bin adet batarya üretecek. Söz konusu yatırımın ikinci nesil C-HR’ın hibrit ve şarj edilebilir hibrit versiyonları için yapılacağı tahmin ediliyor.
#ToyotaDünyada dizelin tahtına oturmasına kesin gözüyle bakılan hibrit yani hem elektrikli hem benzinli motora sahip melez araçların sayısı Türkiye’de de hızla artıyor. Model sayısının artmasıyla birlikte Türkiye’de hibrit satın almayı düşünenlerin oranı da bir yılda yüzde 2’den 15’e çıktı. Yeniliklere açık Türk tüketicilerin hibrit teknolojisini de cep telefonu gibi benimsedikleri ortaya çıktı.
#Hibritİş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşYetenek açığı arttıkça şirketlerin çalışanlara sunduğu yan haklarda da rekabet kızıştı. Yan haklar, toplam maaş paketinin yaklaşık yüzde 20 ila 35’ini oluşturur hale geldi. Sağlık sigortası, ücretsiz iletişim artık çalışanlara yeterli gelmiyor. Çalışana, özel emeklilik, kritik hastalıklar sigortası, kimlik dolandırıcılığı koruması, hukuk hizmeti, spor ve yoga hizmeti gibi yan haklar sunulmaya başlandı. Peki, dünyada ve Türkiye’de şirketler çalışanlara hangi yan hakları sunuyorlar?
#İş GücüBulundukları ülkeler sayesinde global bir çalışma ortamı sunabildiklerini belirten Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Tuba Köseoğlu Okçu, “Uluslararası gelişim ve kariyer programlarımız bulunuyor. Örneğin; arkadaşlarımızın göreve başladıktan 2 sene sonra tüm kariyerlerini İspanya’da sürdürebilecekleri; deneyimli yöneticilerimizin 2 sene boyunca İspanya’daki bir projede liderlik yapacakları; şubede çalışan arkadaşlarımıza İspanya’daki şube yaşamını tanımak üzere tasarladığımız 2 haftalık programlarımız var. Ayrıca global eğitimler, global mentorluk programları da uyguluyoruz” dedi.
#Garanti BBVATüm dünyada haftada beş gün olan mesai anlayışından uzaklaşmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor. Son olarak Belçika, İzlanda, İsveç ve Almanya’da kısmen uygulanmaya başlanan dört gün mesai İngiltere’de de denenmeye başlamış; pilot uygulamaya katılan 61 şirketten 56’sı dört gün mesaiyi kalıcı hale getirmişti. Türkiye’de ise ‘kamuda esnek çalışma’ konusunda formül arayışları olsa da özel sektörde mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok. Ancak Yalova merkezli bir şirketin nisan ayında dört gün çalışma modeline geçmesinin, diğer şirketlere de ilham olması bekleniyor. İşte bu modelin dünyada öne çıkan örnekleri ile Türkiye’de konuyla ilgili son gelişmeler...
#Gamze BalÇalışan bağlılığını ve motivasyonunu artırmanın verimlilik ve şirket kültürünün gelişimi için kritik önemde olduğunu belirten Haleon Türkiye Ülke İK Müdürü Özlem Karlıbel, “İşte psikolojik refah en önemli konularımızdan biri haline geldi. Çalışanlara kendilerini rahat ifade edebilecekleri araçlar ve platformlar sunmak, onları dinlemek, ihtiyaca yönelik belirgin aksiyonlar almak, kariyer ve bireysel gelişim imkânları sunmak, motivasyon ve bağlılığı artırmada önemli rol oynuyor” dedi. Karlıbel, haftada üç gün uzaktan çalışma, yaz dönemlerinde tamamen uzaktan çalışma, 26 haftalık ebeveynlik izni, 20 gün refakatçi izni, regl ve menopoz izni, doğum günü izni ve esnek yan haklar uygulamaları gibi birçok adımla çalışanlarına destek olduklarını anlattı.
#Haleonİnsan kaynaklarının matematiği yeniden yazılıyor. Performans, toplam kalite, yan haklar hatta ücret... Pandeminin hızlandırdığı dönüşüm, şirketlerin insan kaynakları alanında tüm bildiklerini, kurallarını, doğrularını sıfırladı. Tüm çarpanların sıfırlandığı yeni düzende denklemin anlamlı iki bilineni kaldı elde: İnsan ve kültür. Yıllarını bu işe vermiş uzmanların dediği gibi, “Kültür olmadan performans olmaz.” Tam da bu yüzden 80’lerin personel müdürlükleri insan kaynağına, insan kaynağı da insan ve kültür birimlerine evrildi. Şimdi herkes evrensel etik kuralları paydaya koyup, kendi vizyon ve misyonundan pay çıkarıyor. Bütün mesele yetenekleri bu matematikte tutmak...
#Burcu Cantekinler KoçSabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Yeşim Özlale Önen, Los Angeles’taki SHRM (Society for Human Resource Management) Konferansı’nda öne çıkan üç trendi saydı. İlk sırada ‘medeniyet’ olması şaşırtıcıydı. Dönüşen iş dünyası, küçülen küresel ekonomide sürdürülebilir yeteneğin şifresini ‘medeniyet’ ile kırmaya odaklanmış görünüyor. Vahşi rekabette ‘esnetilen’ eşitlik, kapsayıcılık gibi etik değerlerin yeteneklerde güven sorunu yarattığı anlaşıldı. Şimdi ‘medeni şirketler’in çağı mı başlıyor?
#Yasemin SALİHPANDEMİ, deprem felaketleri ve konuta erişim sorunu gayrimenkul sektöründe dengeleri değiştirdi. Kimi zaman az katlı, müstakil ev hayali, kimi zaman da uygun fiyatlı yatırım yapma istediği tüketicileri arsa alımına yönlendirdi.
#ArsavevYıldız Holding İnsan ve İş Destek Başkanı Bahattin Aydın, yeteneklere ulaşmak konusundaki bakış açılarının temelinde fırsat eşitliği olduğunu söylüyor. Üniversitelerle iş birliğinde çalıştıklarını aktaran Aydın, “3. ve 4. sınıf öğrencileri ile genç mezunları bünyemize kattığımız JOB Genç Yetenek Programımıza her yıl 30 bin başvuru alıyoruz” diyor.
#Yıldız HoldingKargo sektörünün önemli oyuncularından biri olan Sürat Kargo’nun Genel Müdürü Cem Oğuz, insan kaynakları teknolojilerine yatırım yaptıklarını belirtti. Oğuz, “Çalışanların eğitim ve gelişimini desteklemek için çevrimiçi e-eğitim platformlarını hayata geçiriyoruz. Gelecekteki esnek çalışma modellerini desteklemek için mobil uygulamalara ve dijital işyeri araçlarına yatırım yaparak, çalışanların hibrit ve uzaktan çalışma gibi yeni çalışma modellerine adapte olmalarını kolaylaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
#Cem OğuzÇalışanları geçmişlerinden, kültürlerinden, potansiyel ve performanslarından bağımsız olarak birer ‘yetenek’ olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Samsung Electronics Türkiye İK Direktörü Semra Ergin, Z kuşağının yenilikçi fikirlerine ve teknolojik becerilerine çok değer verdiklerini dile getiriyor.
#Samsung ElectronicsSürdürülebilir istihdam, yeşil işler, yeşil istihdam, yeşil yaka kavramları son birkaç yıldır iş dünyasının literatürüne girdi ve her geçen yıl daha da popüler hale geliyor. Yeşil işler dünyada en hızlı büyüyen işler arasında yer alıyor. Küresel ısınmadaki artışı 2 derecenin altında tutma hedefi dünya ekonomisinde 24 milyon yeni istihdam yaratacak. Bu istihdamın büyük kısmı da yeşil işlerden kaynaklanacak. Öyle ki, şirketlerin yeşil yetenekler için işe alım savaşı çoktan başladı. Peki, yeşil meslekler nedir, şirketler sürdürülebilir istihdam konusunda hangi çalışmaları yapıyor?
#Yeşil İşVadistanbul Radisson Collection Hotel İnsan Kaynakları Müdürü Kemal Baran, turizmdeki nitelikli iş gücü ihtiyacının sadece yeni çalışanlarla karşılanamayacağına dikkat çekti ve “Her geçen gün bir yenisi açılan otelleri de düşünürsek; sektöre nitelikli iş gücünü kazandırmanın en etkili yolu stajyerlerden geçmekter. Otelimizin hemen hemen her departmanında, Meslek Edindirme Merkezleri’nin de desteği ile stajyer bulundurmaya ve verdiğimiz mesleki eğitimlerle sektöre kazandırmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.
#TurizmBaykar Teknoloji Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Habertürk TV'de Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları, TEKNOFEST ve gündeme dair önemli konularla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu'nun Atatürk Havalimanı sözlerine tepki gösteren Bayraktar, "TEKNOFEST'in ilk gününde 'Tebrik ederim' demek yerine 'Biz Atatürk Havalimanı'nı ABD'li bir şirkete tahsis edeceğiz' ne demek. Cumhurbaşkanımız çıksa 'Bir Türk şirketine tahsis ettim' dese, ne derler? Burayı peşkeş çekiyor derler. Kılıçdaroğlu'nun bu açıklaması normal mi?" ifadelerini kullandı.
#Haluk BayraktarGüneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. dönem dönem gerçekleşen güneş tutuması burçlara da erki ediyor. Güneş tutulması dört çeşitten oluşurken, bugün gerçekleşen hibrit güneş tutulması hakkında bilgiler merak ediliyor. Peki, Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta? Güneş tutulması Türkiye'den görülecek mi? Hibrit Güneş tutulması nedir? İşte, Güneş tutulmasının burçlara etkisi
#Güneş TutulmasıÜniversitelerde hibrit eğitim için açıklama geldi. Afet nedeniyle pek çok ilde eğitim aksarken hibrit eğitim için düğmeye basıldı. Yüz yüze ve online eğitimin birleşimiyle ortaya çıkan hibrit eğitim, harmanlanmış bir eğitim olarak ifade edilmektedir. Peki, hibrit eğitim nedir ve ne demek? İşte, hibrit eğitim hakkında bazı bilgiler
#Hibrit EğitimÜniversitelerde hibrit eğitim mesajı veren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın açıklaması sonrası öğrenciler 'Hibrit eğitim nedir, ne demek?' sorularının yanıtına odaklandı. Kahramanmaraş depremi nedeniyle online eğitime geçen üniversiteler için son durum bilgisini paylaşan Özvar, uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitim imkanının da sunulduğu harmanlanmış (hibrit) öğretim seçeneğini değerlendireceklerini açıkladı. Koronavirüs pandemi döneminde de uygulanan hibrit eğitimdeki denge çevrimiçi ağırlıklı eğitim veren bir kurumun verimliliği arttırmak amacıyla çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze ders vermesi olarak da düşünülebilir. Peki, Harmanlanmış (hibrit) öğretim nasıl yapılır? Üniversiteler hibrit eğitim mi olacak? İşte, hibrit eğitimin anlamı hakkında bilgiler.
#Hibrit Eğitim NedirİSTANBUL Yenileniyor Güçlendirme Projesi Tanıtım Toplantısı'nda konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul'da yaşayacağımız böylesi depreme hazırlıksız yakalandığımız anda ne yazık ki ekonomik anlamda bir diz çökme süreci yaşayabiliriz. Milletimize bunu yaşatmayacağız. Bu bir milli güvenlik sorunu haline gelebilir. Bir an önce yola çıkmak zorundayız" dedi.
#İSTANBULÜniversitelerde bahar dönemi vize sınavları yaklaşırken uzaktan eğitime devam ediliyor. Üniversitelerde onlşne ve yüz yüze eğitim kararlarının devamlığı öğrencilerin gündeminde yer alıyor. Kahramanmaraş depremi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan üniversitelerin bahar döneminde uzaktan eğitime (online) geçeceğini bildirmişti. Uygulamalı dersler ise yüz yüze yapılacaktı. Yurtların da boşaltılmasıyla birlikte, üniversiteler açılacak mı, son durum nedir? Üniversiteler online mı , yüz yüze mi olacak merak konusu oldu. Alınan karar sonrası üniversitelerde yüz yüze eğitim için öğrencilerin beklentileri artarken, YÖK'ten açıklama geldi. YÖK, hibrit eğitim seçeneğini de gündeme getirerek nisan ayını işaret gösterdi. Peki, nisanda üniversiteler açılacak mı, ne zaman açılacak? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler...
#ÜniversitelerHibrit eğitim sistemi YÖK açıklamasıyla birlikte gündemde yer aldı. Hibrit eğitim sistemi üniversiteler ile ilgili alınan kararlar sonrası öğrenciler tarafından merak konusu oldu. YÖK Başkanı Erol Özvar, 2022-2023 bahar dönemine ilişkin açıklamasında, "2022-2023 döneminin uzaktan eğitimle devam edilmesine karar verilmişti. Bahar dönemi ile sınırlı olmakla ilgili bazı kararlar alındı. Nisan başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneği değerlendirilecek." ifadelerine yer verdi. Peki hibrit eğitim nedir? Hibrit eğitim modeli nasıl uygulanır? İşte üniversitelerde hibrit eğitim sitemi ile ilgili detaylar...
#Hibrit EğitimKonut üretiminin artması için yeni arsa politikalarına ihtiyaç olduğunu belirten İnanç Kabadayı, “Hammaddemiz arsa ancak büyükşehirlerde arsa stoku azaldı. Bunu iki şekilde aşabiliriz. Hazine arazilerinde, kamu-özel sektör işbirliğinde konut üretebiliriz. Hastaneler ve köprülerde olduğu gibi ‘yap-işlet-devret’ modeli uygulanabilir. Diğer seçenek kentsel dönüşüm. Sürece özel sektör dahil edilerek hem ömrünü tamamlayan yapılar yenilenir, hem de üretim artar” dedi.
#Sponsorlu İçerik