Hesap makineleri günlük hayatta hesap yapılırken büyük bir kolaylık sağlayan elektronik ve mekanik cihazlardır. Tarihte ise bilinen ilk hesap makinesinin 1623 yılında yapıldığını söylemek mümkündür. İlk hesap makinesi yapılırken abaküsten ilham alınmıştır. Tarihte bilinen ilk hesap makinesinin ise mucidi Wilhelm Schickard olarak bilinmektedir. İcat edilen ilk hesap makinesi ile dört işlem bir arada yapılabilmekteydi. İşte merak edilen tüm detaylar.
#Hesap MakinesiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı’nda yaptığı sunumda, "Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliği kapsamında 405 bin afet konutunun yapımını başlattık. Bu kapsamda 83 bin köy evini de illerimizdeki tespitler çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu çalışmaları büyük bir hassasiyetle; sahadaki zemin etüt ekiplerimizce hocalarımızla eş güdüm içinde onların görüşleriyle birlikte yapıyoruz. Yaklaşık 1 milyon yeni konutun yapımı ve 1 milyon konut amaçlı arsa tahsislerimizi de hesap ettiğinizde son 1 yıl içerisinde ülkemize 2 milyon yeni, sağlam ve güvenli konut kazandırmış olacağız. İstanbul’da bugüne kadar 695 bin konutun dönüşümünü sağladık. 93 bin konutun dönüşümün fiilen sahada devam ediyor." şeklinde konuştu.
#Bakan KurumCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vakit geliyor, bu millet inşallah 14 Mayıs'ta gereğini yapacaktır. Asla böyle kuru sıkı atanlara prim vermeyecektir." ifadelerini kullandı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 bin 400'ün üzerinde artçı sarsıntının gerçekleştiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye bir çeşit deprem fırtınasına tutulmuş durumdadır." dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya illerinde tamamıyla Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı'nda elektrik ve doğalgaz borçlarının 3 ay süreyle ertelendiğini açıkladı. Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da konuşan Erdoğan şunları söyledi: İstanbul başta olmak üzere, ülke genelindeki kentsel dönüşüm projelerini birkaç yıl içinde bitirme sözünü veriyoruz.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAbaküs, hareketli sayı boncuğu demektir. Tarihte bilinen en eski abaküs Çin’de geliştirilmiş ve hareketli parçalarıyla tanınan ilk hesap makinesidir. Yukardan aşağı ve sağdan sola 10 adet boncuğun dizili bulunduğu çerçeveli manuel hesap makinesidir. En kolay matematik işlemlerini çözebilmeye yardım etmektedir. Genel olarak ilköğretim sınıflarında kullanılmaktadır. Şimdi abaküs nedir? Ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Abaküs neyin ilk halidir ayrıntıları ile derledik.
#AbaküsDünya'nın nüfusu en kalabalık ülkelerinden ve en büyük ekonomilerinden biri olan Çin'de sıkıntılı günler bitmek bilmiyor. 0 vaka politikası yüzünden koronavirüs salgınında zor günler yaşayan ülke bir yandan da Ukrayna savaşında Rusya'nın müttefiki olmanın, sonra da bu karardan vazgeçmenin doğurduğu politik sonuçlarla yüzleşiyor. Tüm bu kötü gidişatınsa uzun yıllardır iktidarda olan Xi Jinping'in tahtını salladığı düşünülüyor...
#ÇinMEB personel alımı başvuruları ile ilgili son dakika açıklama geldi. Milli Eğitim Bakanlığı 750 müfettiş yardımcısı alımı ile üst kadrolarını genişletmeye hazırlanıyor. Bakanlık, il milli eğitim müdürlüklerinde istihdam edilmek ve Bakanlığa bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarının rehberlik, işbaşında yetiştirme, denetim, değerlendirme, inceleme, araştırma ve soruşturma hizmetlerini yürütmek üzere Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Müfettişleri Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda yarışma sınavı yoluyla 750 ‘Eğitim Müfettiş Yardımcısı’ alımı yapacak. Yarışma sınavı ile gerçekleşecek olan alım süreci, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşacak. Peki,Milli Eğitim Bakanlığı 750 personel alımı başvuruları ne zaman? İşte, başvuru şartları ve tarihleri.
#MebErhan Özcan (61), bundan 40 yıl önce ailesiyle tartışıp evi terk etti. O sırada evine daha önce başvurduğu memuriyet sınavı için çağrı geldi. Ailesi oğullarına ulaşmak için ‘Sevgili oğlumuz, sınavın var, kaçırma’ diye gazeteye ilan verdi. Erhan Özcan bu sayede sınava girip memur oldu. Bu ilan 40 yıl sonra Erhan Özcan’ın oğlu tarafından sosyal medyada paylaşılınca on binlerce beğeni aldı.
#Erhan ÖzcanEn yeni teknolojiye bağlanan her bir şey için bir maymuncuk ifadeye dönüştü, dijital. Kelime kökenine inersek, biraz kafamız karışacak: Latince “digitalis”, parmakla ilgili demek. 1’den 10’a kadar parmakla saymayı anlatıyor. Çocukken ilk öğrendiğimiz hesaplama yönteminin adı işte. Bugün sözlüklere dijitalin kelime karşılığı olarak geçen 'sayısal'lık (numerik olma) buradan kaynaklanıyor. Yani, dijital eşittir sayısal. Türkçe bu karşılığı düşündüğümüzde bugün dijitalle anlattığımız her ne ise ona sayısal demeyi tercih edemiyoruz. (Bir an dijital sıfatıyla yerleşik söz kalıplarını düşünün: Sayısal vatandaşlık, sayısal okuryazarlık… Ya da tersi bir şey; sayısal sınavlara dijital sınav demiş olsak!...) Sanırım ‘sayısal’ı, meramı ifadede, algılarımızı sarıp sarmalayamadığı için kullanamıyoruz.
#Konuk YazarUzmanlar tarafından sağlık sigortacıları için tasarlanan yeni algoritma ne zaman öleceğinizi ve hayatınızı ne kadarını sağlıklı bir şekilde geçirebileceğinizi tahmin ediyor. 'Ölüm Hesaplayıcı' olarak bilinen uygulama sosyal medyada en çok tartışılan konular arasına girdi, uygulamaya inananlar da eleştirenler de mevcut.
#Ölüm Hesaplayıcı20'nci yüzyılın en üstün zekâlı insanlarından biri, geçtiğimiz günlerde sessiz sedasız aramızdan ayrıldı. Birkaç hamleyi doğru yapsa bugün teknoloji denince akla ilk gelecek isimlerden biri olabilecek Sör Clive Sinclair'i biraz daha yakından tanımak istemez misiniz?
#Clive SinclairCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Taliban ile görüşmeye ilişkin sorulan soruya "Büyükelçilikte 3,5 saat görüşüldü. Gerekirse yine bu tür görüşmeleri yapma fırsatımız olacak. Bu tür görüşmelerle süreci sağlıklı yürütmenin gayreti içindeyiz" yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Taliban'ın Kabil Havalimanı'nın işletilmesi noktasında teklifleri var, bize. Bu konuda şu anda henüz verilmiş bir kararımız yok" ifadelerini kullandı.
#HaberDaha önceden “Salt Okunur Bellek” adını duymuşsunuzdur. İşte ROM’un tam olarak açılımı budur. ROM aslında günlük hayatınızda kullandığınız hemen hemen her cihazın içerisinde yer alan bir bellek türüdür Peki, bu Salt Okunur Bellek ne işe yarar, nerelerde kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Rom Nedir Ve Ne İşe Yarar?Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Yenişehir Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen Rize 7. Olağan İl Kongresi'ne katıldı. Konuşmasında ABD'ye sert eleştirilerde bulunan Erdoğan, ''İşte ABD'nin yaptığı bir açıklama var, evlere şenlik. Hani siz PKK'nın, YPG'nin yanında değildiniz. Bal gibi de yanındasınız ve arkasındasınız'' dedi. Konuşmasında bir de çağrı yapan Erdoğan, ''Terör örgütü PKK'nın içindeki kandırılmış tüm gençlere sesleniyorum, gelin bu kiralık katiller ordusundan bir an önce kurtulun'' diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanJandarma uzman erbaş alımı başvuru sonuçları için heyecan giderek artıyor. Jandarma uzman erbaş alımı başvuruları 31 Ocak’ta sona erdi. 5 bin sözleşmeli uzman erbaş alımında sınavlar 5 aşamada yapılacak. Her bir aşamada başarılı olan adaylar bir sonraki aşamaya geçebilecek.
#JandarmaBekçilik sınavı 2021 için Polis Akademisi Başkanlığı'ndan önemli açıklama geldi. Ön başvuruları kabul edilip yazılı sınava katılmaya hak kazanan adayları ilgilendiren bekçilik yazılı sınavı tarihi koronavirüsü nedeniyle ertelendi. 16 Ocak 2021 Cumartesi günü yapılması beklenen 2020/1. Dönem Çarşı ve Mahalle Bekçiliği sınavı ocak ayının son günlerinde gerçekleşecek. Diğer yandan bekçilik sınavı giriş belgeleri MEB'in www.meb.gov.tr internet sitesi üzerinden alınabilecek. Peki, 2021 bekçilik sınavı ne zaman? İşte, detaylar.
#Bekçilik Sınavı Ne Zaman9-17 Temmuz tarihlerinde başvuruları alınan 2019 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2019-ALES/2) için binlerce adayın bekleyişi devam ediyor. Akademik anlamda kariyer hedefleyen kişilerin yüksek lisans eğitimine devam etmelerini sağlayan sınava günler kala, sınav giriş yerleri için gözler ÖSYM'den yapılacak açıklamaya çevrildi. Peki, ALES sınav giriş belgesi yayımlandı mı?
#ALES Sınav Giriş BelgesiÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenecek olan ALES sınavı için bekleyiş devam ediyor. Başvurularını tamamlayan adaylar, sınav giriş yerleri ve sınav tarihi ile ilgili araştırmalarını yoğunlaştırdı. Akademik kadrolara yerleşecek olan adaylar ÖSYM tarafından yapılacak açıklamayı bekliyor. Peki, ALES sınav giriş yerleri açıklandı mı? ALES ne zaman yapılacak? İşte, sınava ilişkin detaylar.
#ALES Sınav Giriş Yerleri Açıklandı Mı?ÖSYM tarafından bu sene ikinci defa düzenlenecek olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) için bekleyiş devam ediyor. Sınav başvurularını geçtiğimiz haftalarda gerçekleştiren adaylar, bir yandan hazırlıklarını sürdürürken bir taraftan da ALES takvimini sorguluyor. Peki, ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES'e kaç gün kaldı? İşte, sınava dair bilgiler.
#AlesAkademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)/2 başvuru sürecini geride bırakan adaylar şimdi tarih bilgisinin yanı sıra sınava ilişkin detayları merak ediyor. 81 ilde yapılacak olan ALES/2'nin tarihi günler öncesinden ÖSYM 2019 takvimiyle duyurulmuştu. Peki, ALES/2 ne zaman yapılacak? ALES'te kaç soru sorulacak?
#ALES Ne Zaman YapılacakDevlet tarafından burs ödemeleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11. sınıflara yönelik düzenlenen İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) sonuçları açıklandı. Bursluluk sınavı sonuçlarına "www.meb.gov.tr" internet sitesi üzerinden erişim sağlanıyor. Peki, İOKBS bursluluk sınav sonucu nasıl öğrenilir? İşte, bursluluk sınavı sonucu sorgulama sayfası.
#Bursluluk Sınav SonuçlarıEmniyet Genel Müdürlüğü (EGM) 81 ilde mahalle ve çarşılarda görevlendirilmek üzere, bekçilik alımına yönelik yazılı sınav tarihlerini açıkladı. Polis Akademisi Başkanlığı'nın internet sayfasında yapılan duyurunun ardından, adaylar sınav giriş belgeleri ve sınav tarihleri ile ilgili bilgileri araştırmaya başladı. Peki, bekçilik yazılı sınavı ne zaman? Sınav giriş yerleri nasıl öğrenilir? İşte, o konuya dair detaylar.
#EgmHaziran ayının yaklaşmasıyla birlikte, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında uygulanacak olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT), ve Yabancı Dil Testi'nin (YDT) tarihleri merak konusu oldu. Peki, üniversite sınavı ne zaman? YKS'ye kaç gün kaldı?
#Üniversite Sınavı Ne Zaman?Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından bu sene ikinci kez uygulanacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile binlerce üniversite aday ter dökecek. YKS, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT), ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere toplam üç oturumda gerçekleştirilecek. Sınav başvurularını tamamlayan adaylar, ÖSYM'nin yayınladığı YKS sınav tarihini merak etmeye başladı. Peki, 2019 YKS ne zaman düzenlenecek? İşte, o konu ile ilgili merak edilenler.
#2019 Yks Ne ZamanJandarma uzman erbaş alımı başvuru sonuçları, personel temin sistemi üzerinden erişime açılmasıyla birlikte birçok vatandaşın gündeminde yer almaya başladı. Peki, Jandarma uzman erbaş alımı başvuru sonuçları nereden sorgulanabilecek? İşte, Jandarma uzman erbaş alımı başvuru sonuçları ve mülakata yönelik götürülmesi gereken evrak detayları
#JandarmaÜniversiteye giriş sistemine ilişkin, geçtiğimiz sene ilk kez uygulanan YKS'de (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), üniversite adayları ter dökecek. YKS, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT), ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç oturumdan oluşacak. ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek sınava kısa zaman kala, adaylar da sınav takvimini merak etmeye başladı. Peki bu sene YKS (TYT, AYT, YTD) sınavları ne zaman? İşte, sınav takvimine ilişkin merak edilenler...
#Yks