Sosyal medyaya arka arkaya düşen iki haber; ilki Kocaeli Başiskele’den. İddiaya göre genç bir kadın ‘şort’ giydiği gerekçesiyle girdiği kafeden kovuldu. Daha da vahimi, kafe, kapısına ‘Burada açık giyinmek yasaktır’ tabelası koymuştu. Genç kadın yaşadıklarını sosyal medyada yazınca işletmeye tepki yağdı. İkinci haber Eskişehir’den geldi. Kadınlı, erkekli grubu parkta yoga yapacakları sırada görevliler engelledi. İki olayın da peşine düştüm. Kim bu kafenin sahibi? O tabelayı oraya kim koydu? Parkta yoga yapmak yasak mı? Tüm bu soruların cevabını araştırdım.
#ŞortHadise, Cosmopolitan dergisinin şubat sayısı için ‘cesur’ pozlar verdi. ‘Ahlak barometresi’ de tıkır tıkır işlemeye başladı. Etek boyu kısaldıkça, göğüs dekoltesi derinleştikçe toplum da kutuplaşıyor. Peki ama siyasetten yargıya her alanda erkeklerin korunup kollandığı, cezaların kadının ‘kıyafeti’ bahanesiyle kuşa döndüğü Türkiye’de sorunun kaynağı ne?
#Yazarİstinaf Mahkemesi, belediye otobüsünde hemşire Ayşegül Terzi'ye tekme atan Abdullah Çakıroğlu hakkında yerel mahkeme tarafından verilen cezayı kısmen onadı. Sanığa, “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme” suçundan verilen 2 yıl hapis cezasını onayan mahkeme, “yaralama” ve “hakaret” suçlarından verilen 1 yıl 10 ay hapis cezasının verilmesine yer olmadığına hükmetti.
#Ayşegül Terziİstanbul’da belediye otobüsünde hemşire Ayşegül Terzi’ye şort giydiği için tekme atan ve 3 yıl 10 ay hapse çarptırılan Abdullah Çakıroğlu’na Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi “Bipolar bozuklukluğu var” raporu verdi. Çakıroğlu’nun avukatı, “Beraat yolu açıldı. Çakıroğlu’nu hedef gösterenler özür dilemeli” dedi.
#ŞortBURSA’da, metroda yolculuk yaparken kulaklıkla müzik dinleyen Enes T.’ye (20) müziğin sesini kısmadığı için bağırıp hakaret eden Mehmet A. (61), kendisine tepki gösteren Deniz K. (25) ile de tartıştı. Mehmet A., "İstanbul’da şortlu kadının başına gelenleri biliyorsunuz. Senin başına da gelebilir" diye bağırıp hakaretler yağdırdı. Tutuksuz yargılanan Mehmet A. ’hakaret’ suçundan 105 gün adli para cezasına çarptırıldı. Sanığın duruşmadaki iyi halini dikkate alan mahkeme bu cezayı günlüğü 40 TL’den 87 güne düşürdü. 3 bin 480 lira tutan ceza ile ilgili hükmün geri bırakılmasına ve sanığın 5 yıl denetim süresine tabi tutulmasına karar verildi
#Metrodaki Kavgaİstanbul Çekmeköy'de, belediye otobüsünde hemşire Ayşegül Terzi'ye şort giydiği için tekme atan Abdullah Çakıroğlu'nun aldığı 3 yıl 10 aylık hapis cezasına itiraz edildi. Avukat Şemsi Dak'ın itiraz dilekçesinde, akılalmaz cümlelere yer verildi. Terzi'nin müstehcenlik' ve 'hayasızca hareketlerde bulunma' suçunu işlediği öne sürülen skandal ifadeler içeren dilekçede, Çakıroğlu'na ceza verilirken haksız tahrik hükümlerinin uygulanması gerektiği iddia edildi. Cezada indirim yapılmamasını da hatalı buldukları belirtilen dilekçede, 'herkesin genel ahlaka uymasının mecbur olduğu' belirtildi.
#Ayşegül TerziÇekmeköy'de, belediye otobüsünde hemşire Ayşegül Terzi'yi darbettiği gerekçesiyle Adullah Çakrıoğlu'nun "inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme", "kasten yaralama" ve "hakaret" suçlarından 3 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldığı davaya ilişkin gerekçeli karar hazırlandı.
#Ayşegül TerziPENDİK’te, üniversite öğrencisi Asena Melisa Sağlam’a (21) bindiği minibüste şort ve dekolte tişört giydiği gerekçesiyle yumruklu saldırıda bulunan ve olaydan 3 gün sonra gözaltına alındıktan sonra çıkartıldığı adliyede tutuklanan Ercan Kızılateş, 4 yıldan 11 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada 3 yıl 4 ay hapis cezası aldı. Kızılateş yattığı süre göz önüne alınarak tahliye oldu.
#PendikÇekmeköy'de belediye otobüsünde şort giydiği iddiası ile Abdullah Çakıroğlu tarafından tekmeli saldırıya maruz kalan hemşire Ayşegül Terzi'ye ilişkin olarak Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan rapor, dava dosyaya geldi. Adli Tıp Kurumu 2. İhtisas Kurulu tarafından hazırlanan raporda, olayın Ayşegül Terzi'de yumuşak doku travması ve akut stres bozukluğuna neden olduğu ancak bunun Terzi'nin yaşamını tehlikeye sokan bir durum olmadığı tespitine yer verildi.
#Ayşegül TerziÖzellikle son bir yılda hemşire Ayşegül Terzi’ye saldırı, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin kundaklanması gibi kamuoyunun gündemine oturan olayların faillerinin önce serbest bırakılması, ardından gelen kamuoyu tepkisi üzerine tutuklanmaları çok konuşuldu.
#AdaletBURSA’da, metroda kulaklıkla müzik dinleyen 20 yaşındaki Enes T.’ye müziğin sesini kısmadığı gerekçesi ile sataşan ve kendisine tepki gösteren 25 yaşındaki Deniz K.’ya, İstanbul’da şorta halk otobüsüne bindiği için tekmeli saldırıya uğrayan Hemşire Ayşegül Terzi’nin yaşadıklarını hatırlatarak hakaret, küfür ve tehdit ettiği öne sürülen Mehmet A.’nın yarın yargılanacağı dava öncesi ilginç bir gelişme yaşandı.Deniz K.nın avukatı Atakan Arar, müvekkiline tehdit içerikli telefon gelmesi üzerine Aile Mahkemesi’ne koruma kararı için başvurduklarını, davanın tanığı olan Can E.’nin de evinekapı altından yalan yere tanıklık yapmanın suç ve günah olduğunu içeren pusula atıldığını söyledi.
#Ayşegül TerziTürkiye’de kadınların hayatı, evinin içinde de sosyal hayatta da hiçbir zaman kolay olmadı. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016 Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre, kadın-erkek eşitliği bakımından Türkiye, 144 ülke arasında 130’uncu sırada. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu raporuna göre, 2016’da 328 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 2017 Nisan’ında ise öldürülen kadın sayısı 30, cinsel şiddete uğrayan kadın sayısı 28. Bunlar, kadına yönelik şiddetin sadece kamuoyuna yansıyan, görünen yüzü. Bir de bu şiddetin, kanıksanmış, normalleşmiş, bu yüzden de pek konuşulmayan yönleri var. Her gün sokakta, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olayları gibi. Ancak üç gün önce Adana’da bir otobüste yaşanan örnekte olduğu gibi olay büyüdüğünde, polis dahil olduğunda görünürlük kazanan, öte yandan kadınlara hayatı dar eden tacizler... Hürriyet Pazar, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olaylarına dur demek, farkındalık yaratmak için bugün bir kampanya başlatıyor: ‘Tacize Yer Yok!’ Tüm okurlarımızı, kamu yetkililerini, belediyeleri desteğe, işbirliğine çağırıyoruz. Unutmayın, biz yer vermezsek, toplu taşımadaki tacizlere son verilebilir.
#TacizHemşire Ayşegül Terzi’ye otobüste tekme attığı gerekçesiyle 9 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Abdullah Çakıroğlu, "İlaç alıyordum, o gün ilaçlarımı kullanmadım. Hatırladığım tek şey iki kişilik yer kapladığım" dedi. Sanık avukatı ise müvekkilinin haksız olarak tutuklandığını iddia ederek "Ortada bir mağdur olan, bir de mağdur üzerinden var olmaya çalışan emsal olmaya çalışanlar var" diye konuştu.
#Ayşegül Terzi